Neeeiiieee…NIET layeren!

05:44 - 03:26
luistertijd 05:44 - leestijd 03:26

Hi Geza Schön, Wat moet ik met je?

Maar laat ik je eerst vertellen dat ik vanmorgen wakker werd naast het kussen waar mijn lief ruim twee weken geleden op geslapen heeft en dat kussen rook nog steeds naar jouw Molecule 01.

In principe is dat onmogelijk, want a) in die tussentijd is het kussensloop gewassen. En b) droeg ze een ander parfum. Maar misschien heeft jouw geur zich zo genesteld in mijn systeem, dat als ik een onbeslapen kussen zie, ik automatisch aan haar denk en automatisch jouw hemelse elixer oproep.

parfumeur Geza Schon

Escentric koppels

Geen wonder dat mijn hart laatst een sprongetje maakte toen ik een uitnodiging kreeg om je te ontmoeten in Amsterdam, waar je het nieuwe Escentric koppel, Molecule 04 en Escentric 04, zou presenteren, een geuren duo, met als belangrijkste bestanddeel Javanol, een zuivere sandelhout-molecule.

Mijn lief, die je een wandelend uithangbord voor jouw geuren-sensaties mag noemen en die Molecule-gebruiker van het eerste uur is, mocht mee van de distributeur en we verheugden ons er zeer op om de enfant terrible van de parfum wereld te ontmoeten. Waarom je zo wordt genoemd, is omdat je tien jaar geleden iets deed wat nog nooit iemand had gedaan.

Met Molecule 01 bracht je een parfum op de markt, die maar één molecule bevat, één ingrediënt, in dit geval Iso E Super, met een geur die niet in de natuur voorkomt en zich het beste laat omschrijven als een cederhouten noot met een fluwelen sensatie.

Een geur molecuul, je moet wel lef hebben…

Tien jaar geleden was dit ondenkbaar, want een luxe traditioneel parfum is samengesteld uit een heel scala van geurelementen die tezamen een compositie vormen. Wat je deed, zou je kunnen vergelijken met een drie sterrenkok die een hemelse maaltijd met slechts 1 ingrediënt bereidt.

Op de dag dat we je zouden ontmoeten, staakte het luchthavenpersoneel in Berlijn en kon je niet komen. Wat een teleurstelling. Er werd gevraagd of we toch naar de presentatie toe wilden en natuurlijk wilden we dat. Het ging tenslotte niet om zomaar een parfum, maar om een nieuwe Molecule en nieuwe Escentric. In hotel Seven One Seven aan de Amsterdamse Prinsengracht werden we hartelijk ontvangen door jouw Nederlandse vertegenwoordiger, Tayna Propopenko, die ons de nieuwe geuren liet ervaren en een toelichting gaf.

Javanol

Ik zag aan het gezicht van mijn lief dat ze meteen verliefd was op de Molecule 04, waarover jij hebt gezegd: ‘Wat ik zo heerlijk vind aan Javanol is de bijna psychedelische frisheid ervan. Het ruikt alsof de schil van grapefruit als vloeibaar metaal over een bed van fluweelzachte crèmekleurige rozen wordt gegoten.’

We kregen niet alleen de geuren mee, maar ook een schitterend uitgevoerd boekwerk, waar we diezelfde dag nog om beurten in begonnen te lezen. In het eerste hoofdstuk las ik: As 2006 began, 21st century fragrance was still wating to be born. But it wouldn’t have long to wait. A quiet storm was coming to wash away the old and advance the new – one simple, beautiful molecule at a time.

Het boek las als een spannende thriller en eigenlijk zou je het moeten uitbrengen. Alles over jou en de opmerkelijke geschiedenis van Escentric staat er in vermeld en toch had ik nadat ik het had gelezen nog een paar vragen, die ik je wilde stellen. Dat kon. Via mail.

En vorige week kreeg ik de antwoorden retour.

Op de vraag waarom in het boek niet gerefereerd wordt aan het feit dat de Molecule geuren gebruikt kunnen worden in combinatie met andere parfums, schreef je: Dat staat niet beschreven in het boek om de simpele reden dat ik niet geloof in laagjes aanbrengen. Ik bedoel: mensen mogen mixen wat ze willen, maar we bieden specifiek EEN Molecule en EEN Escentric aan om uit te kiezen. Please don’t layer.

Huh? Mijn lief had ooit bij Skins te horen gekregen dat de Molecule heel goed te combineren was met andere parfums, maar goed. Jij bent de chef. Volgende vraag.

In het boek staat ook dat Escentric niet voor een luxe levensstijl staat en niet bedoeld is om celebrities naar de kroon te steken. Het is een democratische geur, het gaat om verbondenheid. Maar denk je niet dat de massa deze formule te ingewikkeld vindt? Dat dit hetzelfde is als zeggen dat couture voor iedereen is?

Je antwoordde:

Yeah. But it isn’t. Couture is verdomde kostbaar en wij zijn dat niet. We zijn echt wel democratisch. Het enige dat exclusief is, is dat we niet overal verkrijgbaar zijn.

De derde, laatste en misschien wel meest toepasselijke vraag ging als volgt: Ik vind het boek helemaal geweldig en er staat ook heel veel in. Is dat de reden waarom alles in het boek staat? Omdat je een hekel aan interviews en de pers hebt?

Je antwoord was alleszeggend:

Pfoe…Nee, maar interviews zijn een soort terugkerende verplichting in mijn leven geworden. For years now. Heb ik niet genoeg verteld???

Ik herhaal het nog maar eens: wat moet ik met je, Geza? Ik denk dat ik gewoon onvoorwaardelijk van je blijf houden, hoe kortaf je ook reageert. Je hebt ons tenslotte Molecule en Escentric gebracht…

Lees ook