In gesprek met plastisch chirurg Marlon Buncamper

09:48 - 05:53
luistertijd 09:48 - leestijd 05:53

 

De schaamlipcorrectie, in gesprek met chirurg Marlon Buncamper van Esthetisch Centrum Jan van Goyen in Amsterdam

Anatomische klachten

‘Vrouwen die bij mij komen kunnen in twee groepen worden verdeeld en dus met  twee soorten problemen ’ vertelt hij. De eerste groep komt ‘Met klachten aan de binnenste schaamlippen, die te groot zijn. Dit geeft problemen bij de geslachtsgemeenschap bijvoorbeeld: de lippen worden mee naar binnen geduwd, en het zit niet prettig in kleding. Bij fietsen en sporten geeft het ook irritaties.  

‘ Keep your vagina Honeymoon fresh’

‘De andere groep vrouwen stoort zich vooral aan haar verouderende vagina. Deze vrouwen zijn meestal boven de 45. Ze willen graag weer een strakkere vagina. Naarmate je ouder wordt, en door het krijgen van kinderen, rekt de huid uit, het gaat allemaal wat meer hangen. Ook de venusheuvel wordt voller. De kleding is natuurlijk tegenwoordig heel nauwsluitend waardoor de vrouwen deze bolling  ervaren als storend, het geeft een boller aanzicht in een broek. Ook in sportkleding valt het meer op..

We vergelijken onszelf voortdurend met anderen

Maar we leven ook in een cultuur waarin we elkaar veel meer bekijken en beoordelen. Je vergelijkt jezelf sneller met een ander, en je bent je er veel openlijker van bewust dat je lichaam verandert. Deze vrouwen verlangen terug naar de situatie zoals hij vroeger was. Op deze leeftijd zie je ook vaak dat het gewicht gaat schommelen door hormonale veranderingen, dat kan er ook aan bijdragen dat het er voller uit gaat zien. Bottom line komt het er op neer dat we wel ouder willen worden, maar er niet ouder uit willen zien.

‘Jonge vrouwen vallen echt in de eerste groep. En dan krijg je natuurlijk ook een esthetische discussie: ze vinden hun vagina niet mooi, maar wat is mooi? Het is een kwestie van smaak, want een vagina ziet er bij elke vrouw anders uit.’

Strenge eisen aan vergoeding

Ingrepen aan de vagina worden nog nauwelijks vergoed. Stelregel is dat de binnenste schaamlippen minimaal 4 cm buiten de buitenste schaamlippen hangen. Volgens Buncamper is dit een lastige eis, omdat een vrouw met kortere labia er toch ook last van kan hebben ook al voldoet ze niet aan die eis. ‘En wat is last; als je er last van krijgt emotioneel om naar je eigen vagina te kijken die je niet mooi vindt?’

Lees op de volgende pagina verder over de invloed van media….

Lees ook