Monique ging op onderzoek uit

02:47 - 01:40
luistertijd 02:47 - leestijd 01:40

Pink, met grijs….

Past je kapsel bij je naam? Vandaag staat er een leuk artikel in De Volkskrant over een onderzoek naar hoe goed de namen passen die mensen hebben, ofwel, zijn naam en karakter in overeenstemming? Het zou blijken uit een studie, gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology dat we bovengemiddeld vaak op onze voornaam lijken. Een Willem ziet er ook uit als een Willem, als een persoon die we associeren bij deze naam.

Sociaal psychologen uit Israel, Frankijk en de VS lieten proefpersonen uit Israel en Frankrijk foto’s van gezichten zien. Zij moesten telkens uit een lijstje met vier of vijf voornamen de juiste personen proberen te kiezen, aldus De Volkskrant, en dat ging verrassend goed. Bij sommige namen wist bijna de helft van de deelnemers het juiste gezicht te kiezen, lees ik. Er was geen kleding als indicator zichtbaar.

We bouwen in de loop van onze leven bepaalde associaties op met namen en bepaalde kenmerken van het gelaat, zo blijkt. Opvallend was dat de haardracht vaak matchte met de persoon. En dat is natuurlijk prachtig, eigenlijk ook een compliment aan de kappers en natuurlijk aan het brein dat veel associaties opslaat.

Het kapsel van een Monique

Ik vond dit zo leuk, dat ik vanochtend in mijn eigen netwerk even een klein steekproefje heb gedaan. Welke haardracht associeren jullie bij de naam Monique?

Het resultaat van mijn eigen onderzoekje

Knap, omdat het allemaal mensen zijn die mij kennen, en het zich dus los van mij moesten verzinnen. Mijn haar is momenteel half lang, grijs-rose en was daarvoor lang en blond! Geen pony maar wel regelmatig een staartje. Mensen die mij niet van gezicht kennen, maar allleen van stem, denken wel regelmatig dat ik bruin heb haar.

Leuke test, moet je ook eens doen!

Lees ook