Van mommy make-over tot Brazilian butt lift

06:30 - 03:54
luistertijd 06:30 - leestijd 03:54

Cosmetische chirurgie: de verrassendste trends wereldwijd

Cosmetische procedures worden tegenwoordig ook wel de ‘chirurgie van het willen’ genoemd, in tegenstelling tot medische procedures, die veelal ‘chirurgie van het moeten’ zijn. Op TV wordt meer en meer aandacht besteed aan deze miljardenindustrie en informatie is bovendien zeer laagdrempelig beschikbaar online. Veel landen hebben inmiddels ook het fenomeen ‘cosmetisch toerisme’ ontdekt, hetgeen aanzienlijk kan bijdragen aan het bruto nationaal product van een land.

Cosmetische geneeskunde en cosmetische chirurgie zijn de laatste drie decennia in rap tempo doorontwikkeld en liggen vandaag de dag op een veel hoger niveau. Hoge sterftecijfers bij het aanbrengen van borstimplantaten, facelifts of ooglidcorrecties behoren gelukkig tot het verleden. En hoewel sommige landen bekend staan als een bestemming voor de cosmetisch toerist die op zoek is naar een goedkope ingreep (waarbij in sommige gevallen vraagtekens kan worden gezet bij de kwaliteit en regelgeving op dit gebied), zijn er ook opkomende landen die juist bekendheid genereren met hele gerichte cosmetische operaties.

Dubai, Thailand, Zuid-Korea, Mauritius, India en Iran zijn voorbeelden van dergelijke opkomende landen. In de Verenigde Staten is de mommy make-over nog steeds een bestseller. Deze bestaat uit een keur van ingrepen – van borstimplantaten tot liposuctie – om vrouwen het lichaam weer terug te geven, zoals ze dat hadden voor hun zwangerschap.

India: Verlengen van ledematen

In een poging om carrière- en huwelijkskansen te vergroten, zijn pijnlijke ingrepen om ledematen te verlegen in opkomst in India. De ingreep kan centimeters toevoegen aan iemands lichaamslengte.

De basisbeginselen van deze ingreep is ontleend aan technieken toegepast door plastische en orthopedische chirurgen bij gevallen van zwaar letsel of bij kinderen met een belemmerde groei. De groei van ledematen kan worden gestimuleerd door pennen in het lichaam aan te brengen en met behulp van een zogenaamd Llizarov frame. Het deel van het bot dat wordt ondersteund door het frame wordt eerst tijdens een operatie ‘gebroken’ en in de daaropvolgende weken wordt het frame steeds een klein beetje (maar toch zeer pijnlijk) uitgeschoven. Het gat dat zo ontstaat, wordt door het lichaam opgevuld met nieuw botweefsel.

 

Bij deze ingreep bestaat het risico dat de botten niet opnieuw aan elkaar groeien, bijvoorbeeld door een chronische infectie of door slechte wondgenezing. Met in het ergste geval amputatie tot gevolg. Hoewel dit risico bij een ernstig trauma of groeistoornis wellicht het overwegen waard is, moet je je afvragen of dit je dit risico wilt aanvaarden in de zoektocht naar de ultieme schoonheid (lees: lengte). Daar komt nog eens bij dat cosmetische ingrepen in India niet worden gereguleerd of onder enige vorm van toezicht staan. Amar Sarin, orthopedisch chirurg in India, legt uit: “Dit is waarschijnlijk een van de moeilijkste ingrepen om uit te voeren en artsen in opleiding wagen zich hier al aan na één of twee maanden stage, meestal onder begeleiding van een arts die zelf ook maar wat experimenteert. Er zijn geen colleges, geen training, niks.”

Brazilië: borsten, buik en billen

In 2014 stond Brazilië op de tweede plek van de ranglijst met meest uitgevoerde cosmetische procedures wereldwijd (te weten 10,2%, Amerika op de eerste plek met 20,1%). De meeste vraag bestaat naar ‘verbetering’ van borsten, buik en billen.

Brazilie is wereldwijd toonaangevend als het gaat om esthetische ontwikkelingen en nieuwe ideeën op dat vlak. Van nieuwe typen borstimplantaten tot de zogenaamde abdominoplasty (waarbij overtollig weefsel wordt weggesneden van de onderbuik) en de wereldberoemde Brazilian butt lift. Ook deze ingreep is echter niet zonder risico’s. In voorkomende gevallen kan een dodelijk vet-embolie optreden. Je moet je dus afvragen hoeveel je over hebt voor die felbegeerde ‘J-Lo Look’.

Bekijk hier de operatie van een bilvergroting die BeautyJournaal samen met plastisch chirurg Frank Niessen maakte:

Zuid-Korea: radicale veranderingen van het gezicht

Zuid-Korea is booming op het gebied van cosmetische chirurgie. Operaties zijn zeer betaalbaar, efficiënt en de klinieken zijn van top kwaliteit. Mensen komen van all over the world om deze klinieken te bezoeken en de industrie is dan ook een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

Sterker nog, Zuid-Korea wordt ook wel ’s werelds hoofdstad voor cosmetische chirurgie genoemd, aangezien dit het land is waarvan procentueel de meeste inwoners een ingreep hebben laten doen. Vooral operaties aan het gezicht zijn populair; Zuid-Koreanen willen niets liever dan een V-vormig gezicht, een smallere neus en mooie ronde (lees: Westerse) ogen. Bekijk ook het volgende filmpje met voor- en na-foto’s:

https://www.youtube.com/watch?v=F6d7YybxCS0

Iran: nose jobs

 Je zou het wellicht niet verwachten, maar cosmetische chirurgie is ook in opkomst in Iran. Zelfs zo zeer, dat het land steeds hoger in de diverse ranglijsten komt te staan. Liposuctie en het inkleuren van de wenkbrauwen met permanente tatoeages zijn populair. Maar ook de nose job.

In een conservatief land zoals Iran, waar vrouwen zich veel ingetogener (moeten) kleden, is het benadrukken van de gelaatstrekken een manier om je schoonheid te onderstrepen. Javad Amirizad, lid van de Iranian Association of Cosmetic and Plastic Surgeons, licht toe dat van de 40.000 ingrepen die jaarlijks in Iran worden uitgevoerd, meer dan 60% bestaat uit nose jobs. Het bijbehorende verband dat vrouwen na de operatie dragen – een toenemend straatbeeld in Tehran – wordt ook wel ereverband genoemd.

Westerse wereld: correctie van de schaamstreek

Bij ons in de Westerse wereld zien we steeds meer cosmetische ingrepen in de schaamstreek. Van de ‘designer vagina’ tot schaamlipverkleining. Waarvan sommigen overigens beweren dat het wel angstvallig lijkt op vrouwenbesnijdenis.

Ook populair is verkleining van de venusheuvel, waarbij huid wordt weggenomen die met de loop der jaren losser is geworden en is gaan hangen. Over het algemeen vinden de meeste mannen dit niet zo’n probleem, maar vrouwen ervaren regelmatig schaamte. Zeker als in badpak of bikini het zogenaamde ‘kamelenteen-effect’ optreedt.

Binnenkort publiceert BeautyJournaal een interview met plastisch chirurg Marlon Buncamper over schaamlipcorrecties en lift van de venusheuvel, ofwel de ‘honeymoon fresh vagina’.

Bron

Lees ook