Monique zegt: milieuvervuiling en hormoonverstoring moeten speerpunten zijn

05:53 - 03:31
luistertijd 05:53 - leestijd 03:31

Is organic cosmetica beter? Ik werd vanochtend gewezen op een artikel in De Volkskrant waarin journaliste Loethe Olthuis naar groene zaken kijkt en hun claims. Nu bespreekt ze de Daily Organic Bodycreme van Albert Heijn op zijn biologische merites. Is organic beter? Ik ben het in grote lijnen met haar eens dat er met biologische huidverzorging milieuwinst te behalen valt, zoals dat er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden als er meer organic skincare komt, maar afgezet tegen voedingsproductie blijft dat natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Neemt niet weg dat alle beetjes helpen.

Maar laat ik het eens op een rijtje zetten en mijn visie erop geven (ik geef hierbij overigens geen mening over het product zelf)…..

Organic is beter, zegt Loethe, omdat:

Wat ik vooral mis in haar argumentaties is de zorg om hormoonverstorende stoffen, die nog eigenlijk teveel in ‘synthetische’ gangbare skincare wordt gebruikt en waarop het oog van wetenschappers en wetgevers wel steeds meer valt, om deze industrie zo veilig mogelijk te houden. Met name zonnebrandmiddelen zijn grootverbruikers van deze stoffen en conserveerstoffen hebben ook een bijsmaak, hoewel de paraben al op hun retour zijn. Ook laaien er nieuwe discussies op over het gebruik van antibacteriele stoffen in cosmetica en schoonmaakmiddelen. De reden daarvan is dat ze ook de goede bacterien op je huid kapot maken, en dat wil je niet, want de huidflora houdt je huid immers gezond.

 

Lees meer actualiteiten in onze rubriek 100% Natuurlijk.

Lees hier meer over hormoonverstorende stoffen in cosmetica.

 

Lees ook