Maak je meer D aan als je dunner smeert?

01:06 - 00:39
luistertijd 01:06 - leestijd 00:39

Uit recent gepubliceerd onderzoek in de British Journal of Dermatology zou blijken dat de hoeveelheid, ofwel de dikte van de laag antizonnebrandmiddel die op de huid wordt aangebracht, de aanmaak van vitamine D in het lichaam kan verminderen.

Het gaat maar om een kleine studie, onder 37 gezonde vrijwilligers, uitgevoerd in het Bispebjerg ziekenhuis in Kopenhagen. De serum levels van vitamine D werden zowel voor als na het aanbrengen van een spf 8 gemeten. De hoeveelheid antizonnebrand middel varieerde tussen een dunne laag en een dikke laag, zoals aanbevolen door de World Health Organization. Ongeveer van 25% van het lichaamsoppervlak werd ingesmeerd. Elke twee tot drie dagen werden de testpersonen blootgesteld aan een vastgestelde dosis uvb straling, 20 minuten lang, en dat vier keer in totaal.

Hoe dunner gesmeerd werd hoe meer vitamine D werd aangemaakt. Hoe dikker werd gesmeerd hoe minder. Het onderzoek is gepubliceerd in eerder genoemd medisch vaktijdschrift.

Lees ook:

Lees ook