Haar Psychologie Voor hem

Feit! Vrouwen vinden baardgroei aantrekkelijk

redactie, Corine
Geschreven door redactie, Corine

De baardtrend is here to stay

Homepage baard en aantrekkelijkheid

Mannen met baarden zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De baardtrend houdt al enkele jaren stand en is waarschijnlijk here to stay. Tegelijkertijd zijn er critici die denken dat de grote hoeveelheid ‘houthakker look-alikes’ binnenkort weer afneemt. Dat de trend over zijn hoogtepunt heen is. We vragen het ons af…

Voor wie nog steeds met stoppels of een baardje rondloopt, hebben we goed nieuws. Onderzoek van de Universiteit van Queensland in Australië toont namelijk aan dat vrouwen hun mening over de aantrekkelijkheid van mannen deels baseren op de hoeveelheid gezichtsbeharing. Dus mannen… think twice, alvorens die stoppels af te scheren.

Van lichte stoppels tot een volledige baard

Tijdens het onderzoek werden in totaal 8520 vrouwen gevraagd om computerbeelden te bekijken van mannen met verschillende stadia van baardgroei: van volledig gladgeschoren, naar lichte stoppels, zwaardere stoppels of een volledige baard.

Homepage Beautyritueel Baard

Leestip: Eerder dit jaar vertelde ‘baardman’ Joffrey uitgebreid over hoe hij zijn baard dagelijks liefdevol verzorgt. Lees het hier.

De resultaten

Niet alleen de mate van aantrekkelijkheid werd tijdens het onderzoek in kaart gebracht, ook het verband tussen baardgroei en een mogelijke relatie:

  • Vrouwen vinden een stoppelbaard het meest aantrekkelijk. Mannen met een stoppelbaard scoren ook hoge punten bij vrouwen die op zoek zijn naar een kortdurende relatie.
  • Vrouwen zien mannen met een volledige baard als betrouwbaar en toegewijd, en daarmee geschikt voor een langdurende relatie.
  • Vrouwen vinden extreem ‘mannelijke mannen’ of extreem ‘vrouwelijke mannen’ het minst aantrekkelijk.

De onderzoekers hebben de computerbeelden eveneens voorgelegd aan mannelijke deelnemers, met de vraag in welk stadium van baardgroei zij zichzelf het meest aantrekkelijk vinden. Opvallend is dan dat de resultaten ongeveer overeenkomen; wat vrouwen als aantrekkelijk beschouwen voor de ander, wordt door mannen ook als aantrekkelijk gevoeld voor zichzeld. Komen we dan toch van dezelfde planeet after all?

Bron

Over deze schrijver

redactie, Corine

redactie, Corine

Corine (1981) maakt deel uit van de BeautyJournaal redactie en is daarnaast ook freelance communicatieconsultant en tekstschrijver met een voorliefde voor beauty- en verzorgingsproducten. Ze is erg kritisch als het om verzorgingsproducten gaat, besteedt veel tijd aan 'vergelijkend warenonderzoek' en het uitpluizen van ingrediënten. Want hoe mooi de verpakking van een crème, lotion of lippenstift ook kan zijn... het gaat uiteindelijk om de inhoud.

Reageren