Flossen met water en lucht... kan dat ook?

05:22 - 03:13
luistertijd 05:22 - leestijd 03:13

Getest Philips Sonicare AirFloss Ultra

Waarom flossen?

Ik zal eerlijk zijn… het flossen van mijn tanden en kiezen is er bij mij niet met de paplepel in gegoten. Ik dacht altijd dat je vooral floste om etensresten tussen je kiezen te verwijderen. Pas toen ik een jaar of acht geleden overstapte naar een andere tandarts, ontdekte ik dat flossen veel meer is dan alleen dat.

Met flossen verwijder je niet alleen etensresten, je verwijdert ook plak en bacteriën die zich ophopen tussen je tanden en kiezen, en juist op die plekken vaak de grootste veroorzakers zijn van gaatjes. Wist je bijvoorbeeld dat de kauwvlakken van je kiezen een soort ‘zelfreinigend’ vermogen hebben, doordat kauwen alleen al je kiezen schoonmaakt wanneer je bovenkiezen je onderkiezen raken? Dat gebeurt tussen je tanden natuurlijk niet en daarom is flossen op die plekken des te belangrijker.

Profielfoto Corine KleinMassage van je tandvlees

Flossen is niet alleen goed voor je tanden, maar ook voor je tandvlees. Doordat je je tandvlees als het ware masseert met een tandenstoker, wordt je tandvlees iets dikker en daardoor minder kwetsbaar (vergelijk het met een laagje eelt op voeten en handen). Hierdoor zal je minder snel last hebben van gevoelig en bloedend tandvlees. Zelf gebruik ik inmiddels iedere dag trouw een tandenstoker en merk absoluut het verschil.

Flossen met lucht en water: kan dat ook?

De AirFloss van Philips perst een klein beetje (mond-)water onder hoge druk tussen je tanden en kiezen door. Ik ben benieuwd of dit hetzelfde effect oplevert als een tandenstoker en ruil mijn tandenstokers daarom twee weken in voor dit apparaat uit de welbekende SoniCare serie van Philips.

Shop hier airfloss reinigers

 

Mijn eerste indruk

De AirFloss ziet er degelijk uit en ligt goed in de hand. Het apparaat is vrij zwaar, maar dat kan ook niet anders, aangezien je nogal wat techniek nodig hebt om water en lucht onder hoge druk uit het spuitmondje van de AirFloss te laten komen.

Philips Sonicare AirFloss VullenIn eerste instantie was het even puzzelen met het vullen van het reservoir met water of mondwater. Ik kreeg er maar een kleine hoeveelheid in, waardoor ik dacht dat mijn reservoir verstopt zat. Pas later (na wat research op Google) kwam ik erachter dat je maar een heel klein beetje water nodig hebt. Het zijn dus echt minuscule druppeltjes die tussen je tanden door worden geperst. Een vol reservoir gaat ongeveer twee flossessies mee.

Lekker spetteren

Het gebruik van de AirFloss vergt wel wat oefening. Je moet goed kijken waar je de spuitkop op je gebit plaatst. Anders spuit je tegen je tanden, in plaats van ertussen en dan vliegt het water alle kanten op. Tegelijkertijd kan je tijdens de spuitjes het beste je lippen om de spuitkop sluiten, juist om spetteren te voorkomen. Dus mond open om te kijken en dicht om te spuiten. Kortom: het reinigen van je tanden en kiezen met de AirFloss valt gerust een training van je mond- en kaakspieren te noemen.

Philips Sonicare AirFloss Schematisch In een minuutje klaar

Toen ik na enkele dagen wat meer handigheid kreeg in het gebruik van de AirFloss, heb ik het apparaat op de continu-stand gezet. Je hoeft dan niet meer voor ieder spuitje op het knopje te drukken en dat gaat sneller. En het moet gezegd worden… je bent dan zeker binnen een minuut klaar.

Een kritische kanttekening bij de claims

De claims van Philips richten zich vooral op de ‘onregelmatige flossers’ onder ons (zoals Philips het zelf noemt). In die gevallen belooft Philips gezonder en minder bloedend tandvlees binnen 2 weken. Aangezien ik al een regelmatige flosser ben, is het voor mij lastig die claims te toetsen.

Shop hier airfloss reinigers

 

Mijn bevindingen

Wat ik kan zeggen is dat de Sonicare AirFloss Ultra een waardig alternatief is voor flossen met een tandenstoker of flosdraad. Met name het super frisse en schone gevoel dat je na afloop hebt (vooral wanneer je de AirFloss vult met mondwater), heeft mij aangenaam verrast. Daar kunnen mijn tandenstokers niet tegenop. Ook vind ik het prettig dat de accu niet snel leeg loopt. Na één keer goed doorladen, gaat het apparaat zeker twee weken mee tot de volgende laadbeurt. Wat mij betreft een aanrader!

Shop hier airfloss reinigers

 

Lees ook