Een resveratrol pil als medicijn?

02:52 - 01:43
luistertijd 02:52 - leestijd 01:43

Gezondheidsvoordelen van rode wijn binnenkort in pilvorm

Wetenschappers werken aan geconcentreerde varianten van resveratrol om zodoende de gezondheidsvoordelen van rode wijn beschikbaar te stellen zonder de bijbehorende nadelen, zoals hoofdpijn en een kater.

Zoals iedere wijnliefhebber weet, de gezondheidsvoordelen van rode wijn zijn een goed excuus om nog een glas te nemen… of twee, of drie… Wetenschappers staan echter op het punt om het ‘magische’ ingrediënt van rode wijn ook in pilvorm beschikbaar te stellen. Voordeel: geen alcohol en geen vieze glazen.

Resveratrol

Dit magische ingrediënt, resveratrol, wordt regelmatig gelinkt aan een lager risico op suikerziekte en hartklachten. Er wordt zelfs gesuggereerd dat resveratrol de progressie van Alzheimer kan vertragen, volgens een recent onderzoek van Georgetown University Medical Center. Klik hier om naar het Engelstalige onderzoek te gaan. En op meer anekdotisch niveau… een 107-jarige wijnmaker beweert zijn hoge leeftijd te danken aan het drinken van vier flessen rode wijn per dag.

Lees hier ons recente artikel over rode wijn en vetverbranding.

Concentratie in wijn versus pilvorm

Volgens de Wall Street Journal is het onderzoeken van de gezondheidsvoordelen van resveratrol bij mensen vrij complex, gelet op de extreem lage concentratie ervan in wijn.In het bovengenoemde onderzoek van Georgetown University werd gebruik gemaakt van een dagelijkse dosis die overeenkomt met het equivalent van 1000 flessen wijn… Niet bepaald een realistische inname, als het om alcohol gaat. Een pil met geconcentreerd resveratrol kan dan uitkomst bieden.

GlaxoSmithKline startte in 2010 al met het ontwikkelen van een dergelijke pil, maar moest het project noodgedwongen stilleggen toen sommige testpersonen nierproblemen ontwikkelden. Onderzoekers van de University of New South Wales proberen nu het project nieuw leven in te blazen door te werken met een lagere dosis resveratrol. Het Australische team maakt gebruik van de hypothese dat de gezondheidsvoordelen van resveratrol hand in hand gaan met andere ingrediënten uit rode wijn en test daarom verschillende samenstellingen van de pil. In Florida werkt het bedrijf Jupiter Orphan Therapeutics Inc juist aan een pil met synthetische resveratrol.

Zijn deze inspanningen wellicht tevergeefs?

Volgens sommigen zouden al deze inspanningen wel eens voor niets kunnen zijn. Een andere recente studie, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, maakt melding van het feit dat “het antioxidant resveratrol in rode wijn niet in verband kan worden gebracht met levensduur, cardiovasculaire aandoeningen en kanker.” BeautyJournaal schreef hier in 2014 al een artikel over; je leest het hier.

In pilvorm of niet, resveratrol is dus wellicht helemaal niet zo magisch als we denken. Maar gelukkig bevat rode wijn nog een ander ingrediënt dat ons kan helpen die mogelijkheid te vergeten.

Bron

Lees ook