Van intercourse naar outercourse....;-)

05:26 - 03:15
luistertijd 05:26 - leestijd 03:15

Seks eindigt op je 70ste. Not!

Journalist Mick Boskamp

Van de week zag ik iets op internet en de schrik sloeg me om het hart. Ik las op gezondheidsweb.nl de volgende onheilstijding (ongeilstijding?): ‘Seks eindigt bij de meeste mensen op de leeftijd van 70 jaar, zo blijkt uit een nieuwe studie waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het British Medical Journal.

De conclusies van het onderzoek lijken enigszins in tegenstelling te staan tot een algemene veronderstelling dat mensen tot op zeer late leeftijd seks hebben.

Mag ik alvast 1 tip geven? Ga nooit naar sites als gezondheidsweb.nl en zeker niet als je een lichte neiging tot hypochondrie heb zoals ik, want voordat je het weet ben je ziek voor de rest van je leven.

Alles uit de kast 

Seks eindigt op je 70ste. Die resoneerde nog lang na. Het betekent dat ik nog maar tien jaar heb om alles uit de kast te halen. Ik stel me voor hoe de avond van 4 november 2026, de dag voordat ik 70 werd, gaat verlopen.

Als ik nog met mijn lief ben, wat ik vurig hoop, dan denk ik dat er wel wat (galgen)humor in het spel zal worden gebracht. Ik krijg een T-shirt van haar met daarop de tekst:

Manly sex. When you’ve passed 70 years of age: Try to shoot pool with a rope

Dingen die ik ontzettend ga missen 

En omdat het de laatste avond is dat ik 69 ben, gaat ze op mijn gezicht zitten om vervolgens voorover te vallen en dingen met haar mond te doen die verboden zouden moeten worden. Dingen die ik ontzettend ga missen.

En daarna slaat de klok twaalf uur ’s nachts en ben ik 70.

Wat een flauwekul! 

Als ik hier maar lang genoeg in blijf geloven, dan is het ook echt voorbij straks. Ik ga dat dus niet doen. Wat een flauwekul allemaal! Ik lees op internet (je leest er ook leuke dingen) dat Rod Stewart, 71 jaar, nog steeds volop in de actie is tussen de lakens.

Dat zijn uitspraken 

Op de vraag of hij ooit weleens Viagra heeft gebruikt, antwoordt hij: ‘Probably about 20 years ago. Not my cup of tea really and not really that necessary. My wife turns me on very nicely.’

Kijk, dat zijn uitspraken waar ik als zestigjarige wat aan heb!

Een slappe op onverwachte momenten

Ik ga verder op onderzoek en ontdek dat een 40-jarige vriendin het met een man van 70 heeft gedaan. Als ik met de hand op het hart heb beloofd dat ik zowel haar als de man in kwestie anoniem laat, vraag ik de vraag der vragen:

Hoe was het? 

‘Ik had me er niet al teveel van voorgesteld,’ vertelt ze. ‘Ik wist dat mannen vanaf hun 50e al erectieproblemen hebben. Dat ze een slappe krijgen op de meest onverwachte momenten. En ik ben wel iemand die dan al snel denkt dat het aan mij ligt. Komt nog bij dat ik best wel overwhelming kan zijn. Intimiderend. Hij begon me heel spontaan te likken. En hij was ook heel ruw, zeg maar ouderwets. Zo doen mannen het tegenwoordig niet meer. En die stijfheid ging ook al heel snel weg. Ik heb hem toen neergelegd. Als iets niet helemaal gaat zoals ik wil, dan leg ik een man neer.’

Lepeltje lepeltje liggen

Ze vervolgt: ‘Maar wat ik vervolgens geweldig vond, was dat we de hele nacht lepeltje lepeltje hebben gelegen en dat hij me zo lief is gaan strelen. Daar hebben jongeren het geduld niet voor. Maar deze man accepteerde gewoon wat was en hij vond het zalig om een vrouwenlijf in zijn handen te voelen. Er was zoveel rust. Het was zo fijn. En daar moet je blijkbaar toch ouder voor zijn. Om je daaraan over te kunnen geven. Intercourse of niet, ik vond het heerlijk!’

Advies: verander de mindset 

Vervolgens krijg ik van de vriendin een link naar een artikel op de site van Harvard Medical School met als kop ‘Older Men: Rethinking A Healthy Sex Life.‘ Daarin wordt een beduidend florisanter beeld geschetst dan op gezondheidsweb.nl. Maar liefst 54 % procent van mannen over de 70 zijn nog seksueel actief. Wel wordt geadviseerd om de mindset te veranderen. Mannen van 70 zouden zich minder moeten focussen op de fysieke aspecten van seks. Als er dan erectieproblemen zijn, blijft de man in kwestie in ieder geval niet zitten met een schuld- of angstgevoel.

Outercourse ipv intercourse 

Inplaats van alle aandacht naar ‘intercourse’ te laten gaan, zou de man zich moeten richten op ‘outercourse’; zoenen, strelen. Precies zoals de vriendin het beschreef. En verdomd, niet is heerlijker volgens mijn lief als ik haar voeten masseer en streel, voorheen een no go area bij haar. Als dat mijn voorland is, dan wil ik wel 100 worden. Ondertussen ga ik gewoon door met waar ik zoveel voldoening uit haal. It’s a dirty job, maar iemand moet het doen.

Lees ook