Anno 2016 zijn we nog niet verder dan hetgeen Monique beschreef in 2010

04:42 - 02:49
luistertijd 04:42 - leestijd 02:49

Werken stamcellen in cosmetica eigenlijk wel?

We hebben de laatste jaren een hausse aan producten gezien waarin plantaardige stamcellen worden verwerkt, vooral afkomstig uit een Zwitserse appel, het heeft die producent geen windeieren gelegd. Toch is het altijd discutabel gebleven, dat schreven we al enkele jaren geleden, en voor uitwendige toepassing wordt er al het een en ander gedaan met stoffen uit je bloed: denk aan de groeifactoren voor PRP gezichtsbehandelingen – en die zijn naar het zich laat aanzien wel veelbelovend.

Wat is de laatste stand van zaken rond die stamcelletjes in skincare?

“We hebben op dit moment nog niet de technologie in huis om stamcellen op de juiste manier toe te passen in huidverzorging.” Dr. Christopher Calapai, osteopaat en door de New York Daily News regelmatig de ‘stamcel guru’ genoemd, geeft aan dat de voordelen van stamcellen in huidverzorging tot op heden zeer beperkt zijn, ook al beweert de cosmetica industrie regelmatig iets anders.

Onderzoek staat nog in de kinderschoenen

“Ondanks het feit dat het onderzoek naar stamcellen nog in zijn kinderschoenen staat, claimen veel cosmetica bedrijven dat zij succesvol stamcellen in hun anti-aging producten hebben toegepast. De waarheid is echter dat stamcellen in huidverzorging niet werken, zoals de fabrikanten beweren. Stamcellen kunnen op dit moment de beloofde resultaten simpelweg niet waarmaken,” benadrukt Dr. Christopher Calapai.

“Sterker nog, stamcellen in huidverzorging geven geen enkel resultaat, aangezien een stamcel moet leven om te kunnen functioneren als stamcel. Wanneer de stamcellen, die overigens uitermate kwetsbaar zijn, eenmaal goed en wel worden toegevoegd aan een huidverzorgingsproduct, zijn ze allang dood. En daarmee waardeloos.”

Wat zijn stamcellen eigenlijk?

Dr. Calapai legt uit dat stamcellen levende cellen zijn die zich niet hebben gedifferentieerd, hebben opgesplitst. Hetgeen betekent dat ze zich nog niet zijn veranderd in een cel met een specifieke functie. “Stamcellen bevatten alle DNA-informatie die benodigd is om een mens te maken. Of een plant, of dier of ander levend wezen, afhankelijk van het soort stamcel,” illustreert Calapai.

Extracten van stamcellen, vrijwel altijd afkomstig van planten, zijn de afgelopen jaren een populair beauty ingrediënt geworden, waarbij fabrikanten claimen dat stamcellen bijdragen aan een vermindering van rimpels, het repareren van elastine in de huid en zelfs het produceren van nieuwe (jonge) huidcellen.

Menselijke stamcellen

“Hoewel diverse merken beweren dat ze menselijke stamcellen in hun huidverzorging toepassen, is het belangrijk de kleine lettertjes te lezen,” waarschuwt Calapai. “Geen enkel merk gebruikt momenteel volledige menselijke stamcellen, hooguit extracten van menselijke stamcellen. En dat is een wezenlijk verschil.” Extracten zijn namelijk slechts in staat cellen te stimuleren om te delen (ook wel groeifactoren genoemd)

Planten en huid hebben weinig gemeen

Hoewel veel merken stamcellen van planten gebruiken in cosmetica, is het maar de vraag hoe zinvol dat is. “Hoe planten van nature functioneren is natuurlijk anders dan de menselijke huid van nature functioneert. Dat staat totaal los van elkaar.

Wordt dat in de toekomst nog anders?

Dr. Christopher Calapai vertelt dat de toepassing van stamcellen in beauty op zich veelbelovend lijkt, maar dat we eerst zullen moeten wachten totdat de wetenschap en de technologie vergevorderd genoeg zijn om deze toepassing mogelijk te maken.

“De toepassing van peptiden en andere ingrediënten die in staat zijn de eigen stamcellen in de huid te beïnvloeden, is een methodiek die momenteel veel wordt onderzocht. Wetenschappers zijn echter nog steeds bezig te ontdekken hoe dat in zijn werk gaat en hoe het veilig kan worden gedaan.”

Bron

Dr. Calapai geeft bovendien nog enkele voorwaarden mee, namelijk dat “we weten dat we een echte anti-aging behandeling hebben gevonden wanneer: de stamcellen menselijk zijn (bij voorkeur van jezelf), de stamcellen nog in leven zijn wanneer ze op de huid worden aangebracht, het product kan worden afgeleverd aan de dermis (waarschijnlijk is dat middels een injectie) en het product wordt aangebracht door een arts.”

En daar verwijzen we ook naar in de gerelateerde artikelen hieronder: het werken met groeifactoren, ook via PRP injecties voor facials.

LEESTIP! Lees hier ook Monique’s uitgebreide achtergrond artikel over de stand van zaken rond stamcellen in creme: om stamcellen in je huid te beschermen, dan wel met plantaardige stamcellen ‘iets’ voor elkaar te krijgen in je huid – ze schreef er in 2010 al over, en eigenlijk is er nog niets veranderd!!

Lees ook