Help je lichaam een handje met de juiste voedingsmiddelen

02:15 - 01:21
luistertijd 02:15 - leestijd 01:21

Sneller herstel bij blessures door de juiste voeding

“It’s not how for you fall, but how high you bounce that counts.” Dit is niet alleen een inspirerende quote, maar ook een uitspraak die zeker van toepassing is op de minder fortuinlijke momenten in je leven van (sport-) blessures, die resulteren in een overbelaste spieren, gescheurde pezen of gebroken botten.

Gelukkig hoeft herstel niet lang te duren, zeker niet wanneer je je lichaam een handje helpt door het eten van de juiste voedingsmiddelen. Je kunt de periode van herstel namelijk opknippen in drie fasen, waarbij elke fase om andere voedingsstoffen vraagt.

Fase 1: Ontsteking (Inflammation)

Pijn, zwelling, roodheid en warmte. In deze fase is je lichaam hard aan het werk om de blessure onder controle te krijgen. Ontsteking is een belangrijke trigger om het herstelproces en de volgende twee fasen op te starten. Echter, een te grote ontsteking kan juist tot nog meer pijn en blijvende schade leiden. Vandaar dat het van belang is de ontsteking snel onder controle te krijgen door het eten van anti-inflammatoire voedingsmiddelen, zoals olijfolie, avocados, visolie, vette vis en noten. Vermijd pro-inflammatoire voedingsmiddelen, zoals kant-en-klaar maaltijden met verzadigde vetten.

Kurkuma, knoflook, bromaline (uit ananas), cacao, thee en bessen helpen eveneens om de ontsteking onder controle te houden.

Fase 2: Proliferatie (Proliferation)

Beschadigd weefsel wordt afgevoerd en vervangen door tijdelijk weefsel. In deze fase ben je door de blessure waarschijnlijk minder mobiel en bewegelijk, waardoor je stofwisseling omlaag gaat en je minder calorieën nodig hebt. Eet gevarieerd, waarbij vooral proteïnen van belang zijn voor spierherstel.

Fase 3: Wederopbouw (Remodelling)

Het tijdelijke weefsel wordt vervangen door sterker permanent weefsel. Langzaam aan weer beginnen met sporten – met mate – ondersteunt het herstel. Het is raadzaam om de eerste 4 weken na je blessure extra vitamine A en C, koper en zink in te nemen in te vorm van supplementen.

De volgende infographic van het Amerikaanse Precision Nutrition brengt alles overzichtelijk voor je in beeld. Overigens gelden deze tips niet alleen voor blessures, maar ook voor het herstel na een operatie.

Lees ook