Vooral 1988 is een feestje....get it!

06:52 - 04:07
luistertijd 06:52 - leestijd 04:07

Skypen met Edward Bodenham van Floris

Journalist Mick Boskamp

Good lord! Het is al 28 jaar geleden dat ik op aanraden van Patty Brard bij Floris in Londen het parfum Special 127 kocht. Patty’s toenmalige echtgenoot, FIAT-erfgenaam Carlo Nasi, was gek op die geur en ze had het idee dat ik er ook wel mee in mijn sas zou zijn.

Als de dag van gisteren kan ik me herinneren dat ik die schitterende Floris winkel in Jermyn Street binnenstapte. Alsof ik direct uit een teletijdmachine in de 19e eeuw was beland.

Achter-achter-achter-achter kleinzoon

Onlangs zat Floris-neus Edward Bodenham tegenover me aan een schitterende salontafel met achter hem schilderijen van kopstukken uit de Floris dynastie. Edward is de achter-achter-achter-achter-achter-achter kleinzoon van founder Juan Flamenias Floris, afkomstig van het Spaanse eiland Menorca, die in 1730, in hetzelfde pand waar Floris nu nog steeds is gevestigd, een barbershop begon. Al snel miste Floris de aroma’s van zijn eiland in de Middellandse Zee en begon hij parfums te creëren.

Stroom aan beroemdheden

De rest is geschiedenis. Een hele lange, bijna 300 jaar durende geschiedenis. Een geschiedenis ook waarin een stroom aan beroemdheden verknocht raakte aan Floris, van Florence Nightingale tot Frankenstein-auteur Mary Shelley en van Ian Fleming, die James Bond altijd No. 89 liet dragen, tot het blinde personage dat Al Pacino in Scent Of A Woman speelt, die op afstand kan ruiken dat een vrouw naar Floris geurt.

Een Brits gevoel voor humor

Ik kan Edward zien en horen, maar de teletijdmachine heeft me ditmaal weer naar het jaar 2016 gebracht, want we communiceren via Skype. Edward is een bijzonder prettige, vriendelijke man met een uitstekend, Brits gevoel voor humor. Als ik hem vertel dat ik het flesje, waar ooit het 127 parfum in zat, heb bewaard en dat de geur 28 jaar na dato wonderbaarlijk genoeg nog steeds goed is, laat hij wat oude flesjes zien. Ik vraag hem via het beeldscherm of ik er even aan mag ruiken. Vervolgens staat Edward op, loopt naar de camera, haalt de dop van een flesje en houdt het voor de lens. Ik houd daar van.

Aanleiding voor het gesprek is een drietal Floris-parfums dat onlangs is gelanceerd en The Fragrance Journals heet. De geuren hebben jaartallen als namen: 1962, 1976 en 1988. Maar eerst vraag ik hem waarom hij in de voetsporen van zijn familie is getreden.

 

‘Je bevindt je trouwens in goed gezelschap’

Edward: Voor mij stond het buiten kijf dat ik deel zou uitmaken van het familiebedrijf. Uit mijn jeugd herinner ik me dat ik mijn vader en grootvader bezocht in de zaak en dat ik al die verrukkelijke geuren rook. Geuren waar we nog steeds mee werken. Maar voor mij was het ook een uitdaging om nieuwe parfums te creëren, die net als al die andere parfums die nog steeds door ons worden verkocht, klassiekers zouden worden.

Mick: We hadden het er net over, maar waar komt de naam van de special 127 vandaan?

Edward: Heel simpel: in ons grote geurenboek, waar op elke pagina de formule van een parfum staat, staat jouw favoriet op pagina 127. Je bevindt je trouwens in goed gezelschap, want het parfum werd gedragen door Evita Perron en Winston Churchill.

‘De geur waar ik mee opgroeide’

Mick: Heb je zelf ook favorieten?

Edward: De geur waar ik het meest van houd, is de geur waar ik mee opgroeide in de jaren zeventig en die me doet denken aan mijn vele bezoeken aan de shop om mijn vader en grootvader te zien. Die geur heet Elite, vernoemd naar de Elite lotion die in de 19e eeuw werd verkocht. Een delicaat parfum bestaande uit citrus, eikenmos, vetiver en cederhout. Maar favoriet is ook Jerman Street, die we een tijd geleden hebben uitgebracht.

En toen het zo warm was droeg ik regelmatig 1976 uit de nieuwe lijn. Een fris parfum. Met de donkere, koude dagen voor de deur, als een geur wat krachtiger mag, kijk er naar uit om uit diezelfde nieuwe lijn 1962 te dragen. Die heeft een warm en krachtig hart van cipres en jasmijn.

Het parfum 1988 is een feestje

Mick: Je hebt het over de nieuwe lijn. Wat was het idee daarachter?

Edward: We wilden een tijdsbeeld creëren. Een tijdsbeeld van Londen gedurende drie belangrijke decennia van de vorige eeuw: de jaren zestig, zeventig en tachtig.

Bij de geur 1962 dachten we aan Soho, aan een eigen wereld vol koffiebars en rockclubs. Soho was toen nog echt een bohemien district, waar je werd verwelkomd door de geuren van specerijen, kruiden en fruit. Bij het jaar 1976 dachten we aan verandering in de late 20ste eeuw. Het was het tijdperk van vernieuwing, in de muziek – denk aan Punk – kunst, mode en cultuur. Een frisse bries waaide door Londen en zo is de geur ook. In het jaar 1988 tenslotte begon Londen weer te swingen en begon het stijlvolle feestvieren. Het parfum 1988 is precies dat: een feestje.

De quiz gaat van start

Mick: Goed. Ben je er klaar voor?
Edward: Waarvoor?
Mick: Voor een quiz. We gaan kijken hoe goed je de Engelse geschiedenis uit die jaren kent.
Edward: Ha ha ha ha! Okay!
Mick: Eerste vraag. Hoe heette de eerste single van The Beatles die in 1962 verscheen?
Edward: Please, Please Me?
Mick: Bijna goed.
Edward: Love Me Do?
Mick: Dat is het correcte antwoord! Met op de B-kant From Me To You.
Edward: Pfoe…
Mick: In 1976 vierde Koningin Elizabeth een jubileum. Welk jubileum was dat?
Edward: Dat ze 23 jaar Koningin was?
Mick: Come on, Edward, dat is geen jubileum!
Edward: Ik ben aan het tellen hoe lang ze Koningin was…26 jaar?
Mick: Nee, 25 jaar natuurlijk!
Edward: Volgende vraag…

Mick: In 1988 regisseerde Frank Oz, de rechterhand van Jim Henson van The Muppet Show de komedie Dirty Rotten Scoundrels. De Amerikaanse komiek Steve Martin speelde een van de twee hoofdrollen. Welke Brit speelde de andere hoofdrol?
Edward: Die is gemakkelijk! Dat was Sir Michael Caine en Sir Michael Caine is een vaste klant van Floris.
Mick: Dank je wel voor het gesprek, Edward.
Edward: Jij ook bedankt, Mick. Die quiz was leuk!

Floris is o.a. verkrijgbaar bij Skins Cosmetics en te bestellen op de site van het oudste parfumhuis van Engeland: www.florislondon.com

Lees ook