FDA plaatst vraagtekens bij aminofylline

02:20 - 01:24
luistertijd 02:20 - leestijd 01:24

Cellulite crèmes: cosmetica of medicatie?

Er bestaan diverse producten in het beauty landschap die claimen je dijen slanker te maken en je buik strakker. Sommige producten beloven zelfs een vermindering van cellulite; ook wel bekend als sinaasappelhuid. Een door veel vrouwen gevreesd fenomeen dat wordt veroorzaakt door de opslag van vetten onder de huid.

Aminofylline

Regelmatig vinden we het ingrediënt aminofylline terug in deze crèmes, waarvan marketeers beloven dat ze vet als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Aminofylline is tevens een goedgekeurd medicijn dat vooral wordt toegepast voor de behandeling van astma. Omdat sommige mensen allergische reacties kunnen vertonen bij ethyenediamine, een component van aminofylline, maakt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zich zorgen over het gebruik van aminofylline in cosmetica.

 

Lees de INCI en houd je aan de gebruiksaanwijzing

Consumenten dienen zich bewust te zijn van bovengenoemde mogelijkheid op allergische reacties. Het is daarom verstandig altijd goed de INCI-lijst te lezen en je precies aan de gebruiksaanwijzing van het product te houden.

Wanneer je lijdt aan astma is het beter om geen cosmetica met aminofylline te gebruiken. Op deze manier voorkom je dat een (over-) gevoeligheid voor dit ingrediënt ontwikkelt, waardoor het als astmamedicijn niet meer geschikt is.

Medicatie versus cosmetica

Maar wanneer is iets nu eigenlijk medicatie en wanneer is het cosmetica? De FDA hanteert de volgende vuistregel… medicatie is in staat de structuur of het functioneren van je lichaam aan te passen. Bij cosmetica is dat niet het geval. Daarom wordt medicatie veel intensiever getest voordat het op de markt komt en is het aan strengere richtlijnen onderhevig.

Wanneer cellulite crèmes daadwerkelijk in staat zijn de structuur van het lichaam te veranderen door vet te verminderen, behoren ze – conform de Amerikaanse Food, Drug and Cosmetic Act – in de categorie medicatie te vallen, met een verscherpt toezicht tot gevolg. De meeste cellulites crèmes worden echter nog steeds als cosmetica gelabeld. Een extra reden om zelf alert te zijn en te blijven op het gebruik ervan. Bron

Bekijk hier ook nog een film die wij maakten over een bijzondere nieuwe, anti-cellulite behandeling.

Lees ook