Een inwendige beha is af te raden, lees waarom....

03:38 - 02:10
luistertijd 03:38 - leestijd 02:10

Onlangs kregen wij een lezersvraag binnen van een vrouw die enkele jaren geleden haar borsten had laten verkleinen en daarbij tevens een inwendige beha had laten plaatsen voor versteviging van de borst. Dit is helaas niet mooi geworden. Ze vertelt dat de borst toch verder is uitgezakt en je het netje van de inwendige beha zelfs ziet zitten. Ze vraagt zich nu af of het verwijderd kan worden en er implantaten in kunnen.

Plastisch chirurg dr Frank Niessen, verbonden aan het BeautyJournaal expertteam, en werkzaam in het Mittsu Institute in Amsterdam geeft advies.

Tegen verslapping

‘Een inwendige BH is bedacht om de borst niet te laten hangen. Onder invloed van de zwaartekracht, door de vergroting tijdens een zwangerschap, of verslapping na fors afvallen, hierdoor rekt het inwendige steunweefsel van de borst uit, of wordt slapper, waardoor de borst gaat hangen. Iemand met een cup E heeft daar meer last van dan iemand met een cup A.

Wanneer je een borstverkleining nodig hebt vanwege de grootte van je borsten en de klachten daarvan, dan heb je ook vaak last van hangende borsten. Dat maken we wel strakker tijdens de ingreep, maar het weefsel dat overblijft, blijft natuurlijk ook slap.

Ter voorkoming van uithangen

Je hebt een kans dat de borst, alhoewel kleiner, toch weer gaat hangen. Om dat te voorkomen heeft jouw plastisch chirurg een inwendige BH gebruikt. Dat is een matje dat je in de borst hecht tijdens de verkleining. Dat matje vergroeit middels littekenweefsel met zijn omgeving en geeft steun aan de borst. Daardoor gaat deze in principe niet opnieuw hangen.

Factoren die van invloed zijn

In jouw geval is dat toch gebeurd. Dat kan omdat de borst verandert door gewichtstoename, of toename van de grootte onder invloed van de overgang, of bijvoorbeeld een wisseling van anticonceptie-pil waarbij de hormoonverhoudingen anders zijn.

Problemen met verlittekening

Het netje is lichaamsvreemd materiaal en kan een reactie geven in je borst. Het kan door verlittekening ook vervormen. Dat littekenweefsel kan plots veranderen, zoals dat ook kan rondom een borstimplantaat, waarbij het kapsel gaat samentrekken. Soms plots na tien jaren zonder klachten.

Operatief verwijderen

Het matje is operatief te verwijderen. Het hangt helemaal af van de vorm van je borst, de grootte, de stevigheid van het weefsel en de littekens hoe je je probleem zou kunnen oplossen.

Verslapping is continu proces

Een implantaat geeft meer stevigheid aan je borst, maar ook meer volume en gewicht. Daardoor kan de borst weer gaan hangen.

Kortom er zijn mogelijkheden, maar het hangt helemaal van jouw individuele geval af.

Met vriendelijke groet, Dr. Frank Niessen

Bekijk ook deze video van een operatie waarin Frank Niessen een borstverkleining uitvoert:

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Lees ook