Nederlandse vrouwen hebben grote borsten, de wens naar een kleinere omvang neemt toe

03:17 - 01:58
luistertijd 03:17 - leestijd 01:58

Jarenlang is het de trend geweest om bij een borstvergroting een twee cupmaten grotere borst te willen, van D tot E. Er is een opvallende omkering gaan in het schoonheidsideeal. Vrouwen vragen steeds vaker om een bescheiden en natuurlijk ogende cup C.

voor en na borstverkleining

Hollandse vrouwen – grote borsten
Internationaal gezien hebben Nederlandse vrouwen een grote borstomvang: we staan in de top 3. Engeland staat op de eerste plaats. Dat is al vele jaren zo. De reden waarom is niet bekend, dan wel nooit onderzocht. Soms wordt gewezen op het grootschalig gebruik van de anticonceptiepil of op een toegenomen hoeveelheid hormoonstoffen in ons milieu, maar er kan ook een genetische component zijn. Cupmaat D is veel voorkomend, maar een E of F tegenwoordig ook. De toename van vetzucht onder vrouwen kan hierop ook van invloed zijn. Toch wensen zowel vrouwen met protheses als vrouwen met van nature grote borsten nu een kleinere omvang.

Natuurlijke lichaamsvormen
Het team van plastisch chirurgen van het ECA signaleert dat bij de vraag naar borstvergroting met protheses een meer bescheiden wens is ontstaan. Onder invloed van het algemene schoonheidsideaal is de trend lange tijd groot geweest, maar dat verandert nu. In West-Europa verlangen vrouwen weer naar natuurlijker lichaamsvormen, minder extreem geproportioneerd, zoals je dat in Oost-Europa bijvoorbeeld wel ziet. Ook de toenemende vraag naar borstvergrotingen met lichaamseigen vetweefsel past in dit beeld. Bij een dergelijke, meer natuurlijke borstvergroting, kun je maximaal tot 1 cupmaat groter gaan.

Fysieke klachten
De aandacht voor de veranderende trend opent ook de weg voor vrouwen die lichamelijke klachten hebben door te zware en/of hangende borsten, om er iets aan te laten doen. Een borstverkleining vermindert de fysieke klachten aan nek, schouders en rug, en verhoogt het levensgeluk omdat er weer leukere, beter passende kleding gekocht kan worden. Het lichaam is weer in proportie.

De operatie
Een borstverkleining vindt plaats onder algehele verdoving. Tijdens de operatie wordt een deel van het borstklierweefsel met de bijbehorende huid verwijderd. Er wordt een nieuw, kleiner model borst gevormd. Ook wordt de tepel verplaatst.

Technieken
Er bestaan verschillende operatietechnieken voor borstverkleining. De littekens zitten bij de meest voorkomende operatietechnieken rond de beide tepelhoven, onder de borst in de huidplooi en tussen de tepel en de plooi onder de borst, in verticale richting. Een ankervorm dus. Na de operatie zullen de borsten kleiner en steviger zijn. Een vaste cupmaat kan na de operatie niet gegarandeerd worden.

Herstel
Het herstel na een borstverkleining kan tot 2 maanden duren. Na 2 dagen kan licht werk verricht worden en na zes weken mag weer worden gesport, indien er geen complicaties zijn. De eerste zes weken wordt een sportbeha gedragen. De littekens kunnen het eerste jaar wat rood blijven maar worden vanzelf huidkleurig. Direct zonlicht op de litteken-huid moet vermeden worden.

Een borstverkleining inclusief overnachting in de kliniek kost € 4.795,- (in sommige gevallen vergoed de zorgverzekeraar de behandeling).

Bekijk hieronder een film van een borstverkleiningsoperatie, die werd uitgevoerd door plastisch chirurg Frank Niessen:

Lees ook