Er anders uitzien is eerder hip dan vreemd anno 2016

06:59 - 04:11
luistertijd 06:59 - leestijd 04:11

Ik, Miss Pigment

‘Mijn vitiligo is misschien niet meteen zichtbaar, maar dat maakt de sociale en psychologische impact er niet minder door’

Op maandag 26 september wordt de nieuwe Miss Nederland gekozen. Een jaarlijks terugkerende happening voor mooie, talentvolle vrouwen. Maar ook een goed moment om aandacht te besteden aan talentvolle vrouwen met een kleine handicap. Zoals Juliette Sentis, een 24-jarige media- en communicatiestudente, die van kinds af aan de huidafwijking Vitiligo heeft. Ze mist pigment in haar huid waardoor ze witte vlekken heeft. In haar vrije uurtjes is Juliette bestuurslid communicatie van de Landelijke Vereniging Voor Vitiligo-Patiënten.

Miss tussen de Missen

Juliette is voor even een Miss tussen de Missen. Zo voelde ze zich tijdens de shoot van topfotograaf William Rutten met de twaalf potentiële nieuwe Miss Nederland-kandidaten. Kim Kotter, de spokeswoman van de Miss Nederland organisatie, zei meteen ‘ja’ toen haar gevraagd werd namens het Huidfonds, of de organisatie ook vrouwen met een huidaandoening in het zonnetje wilde zetten.

www.williamrutten.nl. Juliette te midden van alle Miss Nederland genomineerden

Ook met een huidaandoening kun je stralen

‘Als Miss Nederland ben je natuurlijk een rolmodel voor jonge meiden. Wij zijn van mening dat je ook met een huidaandoening net zo knap kan zijn, kan stralen en een voorbeeldfunctie kunt vervullen. Onze hoofdsponsor hannah weet als geen ander hoe belangrijk de huid is. Dagelijks werken de huidcoaches met mensen met verschillende soorten problemen en huidaandoening. Om Juliette tussen de finalisten van Miss Nederland te zien stralen geeft weer dat je ook zelfverzekerd en mooi kan zijn met een huid die ‘anders’ is!

Ik bedek mezelf niet meer

“Tijdens de shoot moest ik wel even wennen, zegt Juliette. Ik gebruik zelf tegenwoordig niet veel make-up meer en dat was nu bij de fotoshoot wel. Vroeger deed ik dat wel hoor, toen bedekte ik mijn huid ermee om mijn vlekken maar niet te hoeven laten zien. Tegenwoordig kies ik bewust voor weinig make-up. Ik ben wie ik ben.”

Gepest

“Op de middelbare school werd ik veel gepest. Ik was lang, dun en had een huidaandoening. Dat was niet altijd leuk. Kim van Miss Nederland zegt: Het is moeilijk voor te stellen hoe het is om een huidprobleem te hebben als je zelf nooit problemen met je huid gehad hebt. Je kunt je natuurlijk zo goed mogelijk inleven, maar je weet niet hoe het voelt en waar je tegenaan loopt. Daarom is het erg goed dat er door het Huidfonds aandacht besteed wordt hoe het is om te leven met een huidaandoening, zodat het een bespreekbaar onderwerp is. Als meer mensen in gesprek gaan over het leven met een huid die ‘anders’ is, zal dit (hopelijk) leiden tot meer begrip.

Het idee dat iedereen je aankijkt “Door mijn huidaandoening heb ik me altijd erg onzeker gevoeld, vertelt Juliette. De vlekken zaten niet alleen op voor de buitenwereld onzichtbare plekken, maar ook in mijn gezicht. Ik had het idee dat iedereen er naar keek.” De vlekken bleken minder zichtbaar dan dat ze zelf jarenlang had gedacht. Toch heeft haar vitiligo altijd een grote impact gehad op hoe ze zich voelde. “De sociale en psychologe impact van een huidaandoening kan enorm zijn. Dat heb ik zelf ook meegemaakt.” Dat die impact niet altijd erkend wordt, vindt ze heel vervelend. “’Waarom ben je zo onzeker, je ziet de vlekken bij jou toch bijna niet?’, werd me dan gevraagd. “

Hoe belangrijk is je huid voor een Miss?

De huid van een Miss is heel belangrijk, want het is haar visitekaartje! Een goede huidverzorging is dus erg belangrijk. Er is geen vast ‘verzorgingsschema’ waar een Miss zich aan moet houden, maar dagelijks de huid goed reinigen en verzorgen is wel essentieel. Bij Miss Nederland draait het niet alleen om de schoonheid van een Miss maar het gaat om het totaalplaatje. Intelligentie, zelfbewustzijn, klasse en oprechtheid zijn net zo belangrijk.

Met je naakte huid op social media – zonder camouflage

Sinds ze zichzelf heeft gevonden, haar ware ik heeft ontdekt, gaat het beter met Juliette. “Ik voel me nu een rolmodel voor mensen met vitiligo en andere huidaandoeningen.” Het is voor haar een bewuste keuze om zonder al te veel make-up zichzelf steeds opnieuw vast te leggen op de gevoelige plaat en deze beelden via allerlei kanalen te verspreiden.

Een hogere kwaliteit van leven begint bij zelfacceptatie

“Ik wil mensen laten zien dat je jezelf moet accepteren, ondanks je een gezonde huid hebt of een huid die ‘anders’ is. Een hogere kwaliteit van leven begint echt bij die zelfacceptatie. Als je jezelf accepteert, straal je dat ook uit. Je gaat je er beter door voelen. Mensen die het nodig vinden om je kleiner te laten voelen door opmerkingen te maken, zijn vaak zelf onzeker.”

Zelfvertrouwen, mét je huidaandoening

Kim vindt dat Juliette een goed rolmodel is; ‘Een rolmodel is iemand die een voorbeeldfunctie vervult voor een bepaalde doelgroep. In die zin is er geen verschil tussen een Miss Nederland en Juliette als rolmodel. Het is ontzettend goed dat Juliette een voorbeeld is voor jongedames, en eigenlijk vrouwen in het algemeen, met een huidaandoening. Juliette straalt net als de finalisten van Miss Nederland zelfverzekerdheid uit en toont aan dat ook met een huidaandoening, je mooi kan zijn en kan stralen. Het zou fantastisch zijn als Juliette ervoor kan zorgen dat mensen met een huid die ‘anders’ is zich niet meer schamen en zich zelfverzekerder voelen.

Ook voor de toekomst wil Juliette zicht blijven inzetten voor mensen met een huidaandoening. Het onderzoek naar de effecten van een huidaandoening bij jonge kinderen, dat ze momenteel uitvoert, is daar een begin van. “Psychosociale effecten van een huidaandoening zijn superbelangrijk binnen de huidzorg.” Iets dat het Huidfonds volledig onderstreept.

Ze sluit af met wijze woorden: “Huidaandoening of niet, accepteer jezelf. Verstop jezelf niet, letterlijk en figuurlijk. Mij is het ook gelukt. Sinds mijn acceptatie roep ik van de daken: ‘Ik miss pigment’!”

Wat is Vitiligo?

Vitiligo is een chronische huidaandoening die in Nederland voorkomt bij ongeveer 240.000 mensen (2%). Bij patiënten met deze aandoening verliest de huid pigment. De pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine (de stof die de huidskleur bepaalt) meer aan. Hierdoor ontstaan melkwitte vlekken op hun huid of zelfs witte lokken in het haar. De aandoening is niet besmettelijk.

Lees ook