Beharing Cosmeticaclaims De cijfers Gezicht Gezichtsbeharing Lichaam Zakenpraat

Miljoenenstrop dreigt voor schoonheidsspecialisten in ontharen

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Leasecontracten worden wurgcontracten

Miljoenenstrop dreigt voor schoonheidsspecialisten in ontharen

Schoonheidsspecialisten in Nederland dreigen gezamenlijk tot € 58 miljoen economische schade te lijden wanneer minister Schippers van VWS haar voorgenomen wetswijziging rondom IPL/Laserbehandelingen doorvoert, aldus onderzoek van de ANBOS, de brancheorganisatie voor schoonheidsverzorging.

Feit of fabel: de waarheid over ontharen via IPL of Laser

In het persbericht dat vanochtend werd uitgestuurd wordt vermeld dat de becijferde schade zo hoog oploopt door een combinatie van omzetverlies, afschrijvingskosten en doorlopende leasecontracten. Voorzitter Kees Hoogendijk van ANBOS: “Het kan niet zo zijn dat de voorgenomen wetswijziging rondom IPL/Laser veel schoonheidsspecialisten in de problemen brengt. Ik roep Minister Schippers op tot hernieuwd overleg met de sector om te voorkomen dat een grote groep kleine ondernemers de deur moet sluiten”.

Ontharingsbehandelingen belangrijke bron van inkomsten 

Van alle schoonheidsspecialisten voert 69 procent ontharingsbehandelingen uit en maakt 18 procent gebruik van IPL- of laserapparaten. In ruim een op de drie gevallen bedraagt de jaaromzet die met het IPL- of laserapparaat wordt gerealiseerd meer dan € 26.000,-, terwijl de gemiddelde landelijke jaaromzet van die gespecialiseerde ondernemers rond de € 57.000,- ligt. Dat betekent voor hen een omzetverlies van maar liefst 45%.

Ook de kleinere bedrijven zullen hieronder gebukt gaan. Hun gemiddeld landelijke jaaromzet is ca. € 30.000, de omzet met IPL/laser ca. € 10.000 zodat ook zij een fors verlies moeten incasseren.

Afschrijvingskosten en leasecontracten 

De gemiddelde aanschafprijs van een IPL/laserapparaat is ca. € 30.000, in sommige gevallen zelfs € 70.000 of meer. Van deze apparaten is het merendeel (79 procent) door de specialisten zelf gekocht, terwijl 21 procent wordt geleased. In de helft van de gevallen bedraagt het leasebedrag € 1.000,- per maand of meer, waarbij de meeste leasecontracten nog tot 2020 doorlopen.

Miljoenenschade voor branche als geheel 

De totale schade van de voorgenomen maatregelen voor de branche ligt rond € 58 miljoen. Het grootste deel hiervan – €35 miljoen – komt uit directe omzetderving, € 19 miljoen uit doorlopende leasecontracten en € 4 miljoen door te nemen afschrijvingskosten. Voor sommige ondernemers heeft dit grote gevolgen en betekent dat zij hun deur moeten sluiten.

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.