Zijn parfum brengt je dessert tot leven.....

03:26 - 02:03
luistertijd 03:26 - leestijd 02:03
Journalist Mick Boskamp

Jordi Roca: de beste patissier ter wereld is een geurenfreak

In mijn ogen is Jordi Roca, master patissier van driesterren restaurant El Cellar de Can Roca in het Spaanse Girona, de beste kok ter wereld. En ik heb nog nooit iets van hem geproefd. Waarom ik tot die boude conclusie kom, heeft alles te maken met geuren.

Wereldberuchte en peperdure desserts 

Jordi Roca, met een neus die bijna groter is dan zijn hoofd, is ook volslagen krankzinnig. In de keuken van het beste restaurant ter wereld van het jaar 2015, staat een machine waarmee op de Kermis suikerspinnen worden gemaakt. Roca maakt alleen geen suikerspinnen voor kinderen die net in de botsautootjes zijn geweest, maar voor grote mensen die maanden van tevoren hebben geboekt om van zijn wereldvermaarde, wereldberuchte en peperdure desserts te proeven.

Het doelpunt van Messi 

Laatst heeft hij een parfait gemaakt, dat ‘levend’ aan tafel kwam. Daartoe bouwde hij een elektrisch apparaat, waardoor het dessert op en neer bewoog. Of neem het nagerecht dat het ‘het doelpunt van Messi’ heet, waarbij je een balletje ijs door een chocolade-goal moet ‘schieten’.

Gek van parfums 

Geweldig allemaal, maar dat maakt hem niet de beste voor mij. Waarom hij de nummer 1 is op het gebied van kunstig zoet, is omdat hij net als ik gek is van parfums. En uiteraard laat hij die gekte onderdeel van zijn bakkunsten zijn. Ter ere van het parfum DKNY maakte hij een nagerecht dat qua vorm, geur en smaak helemaal Donna Karan was.

Een wolk van citroen 

Een tijdje geleden draaide hij de rollen om en bootste hij geen bestaande parfums na voor zijn smakelijke creaties, maar besloot hij zelf een geur te lanceren, die onderdeel werd van het dessert. Bij het gerecht, dat bestond uit een wolk van citroen en sponscake doordrenkt van cream, kwam het parfum dat je om je heen moest sprayen, waarna de neus en de smaakpapillen het op een akkoordje gooiden.

Om naar Girona af te reizen en vervolgens in El Cellar De Can Roca een tien gangen menu voor twee personen bestellen met als afsluiter de combi van citroengeur en citroensmaak, past niet helemaal in onze begroting, vrees ik, maar het mooie is dat je de geur los kunt bestellen. Op de site van het restaurant. Vijftig euro per flesje van 50 ml. Omgerekend komt dat op 1 euro per ml. Een Snicker is net zo duur.

Kan niet wachten tot de fles arriveert. Ik denk dat ik het dessert er vervolgens zelf bij ga maken. Want HIER kun je een iets aangepast recept vinden. Wel in het Engels, maar daar hoeft de lezer van BeautyJournaal haar of zijn hand niet voor om te draaien.

Ja, ik heb wat met die Jordi Roca.

Niet alleen maakt hij de beste patisserie die ik nooit heb gegeten, maar hij is ook nog de leukste man die ik nooit heb ontmoet.

Wil je je even onder dompelen in de wondere wereld van deze moderne Willy Wonka, kijk dan naar dit filmpje.

Lees ook