Geen naaldjes nodig

01:56 - 01:10
luistertijd 01:56 - leestijd 01:10

Verlicht zelf pijnklachten met acupressuur

Wat is acupressuur?

De basis van acupressuur ligt in de traditionele Chinese geneeskunde en voert eeuwen terug. Volgens de filosofie die hieraan ten grondslag ligt, bevinden zich in de huid van het hoofd, de rug, borstkas, armen en benen een veertiental energiebanen – ook wel meridianen genoemd – die in de vingertoppen en tenen eindigen. Elke meridiaan geeft energie door aan een orgaan en bijbehorend lichaamsdeel. De meridiaan heeft een aantal punten in de huid, die acupunctuur- of acupressuurpunten worden genoemd. Vanuit deze punten kun je de hoeveelheid energie in de organen laten toe- of afnemen.

Geen naaldjes

Waar acupunctuur met naaldjes werkt, wordt bij acupressuur de huid aangeraakt bij de acupressuurpunten. De druk wordt meestal met de duim uitgeoefend, maar kan soms ook met de handpalm, elleboog, knie of voet worden gegeven.

Doordat je bij acupressuur niet met naaldjes werkt, is deze traditionele vorm van geneeskunde erg laagdrempelig en eenvoudig zelf toe te passen. De volgende afbeeldingen laten je de positie van de drukpunten en bijbehorende organen zien.

Hoofd, hersenen en ogen

Borstkas, hart en longen

Spijsvertering, maag en ingewanden

Schouders en schouderblad

Nieren en bijnieren

Links en rechts

Bij het toepassen van acupressuur is het van belang te weten dat je linkerhand correspondeert met de linkerhelft van je lichaam en je rechterhand met de rechterhand. Afhankelijk van de plek van de pijn in je lichaam, kies je dus een van beide handen om druk op uit te oefenen.

Druk tenminste 30 seconden stevig op het betreffende acupressuurpunt. Soms helpt het om daarbij licht ronddraaiende bewegingen (met de klok mee) te maken met je duim. De meeste mensen voelen binnen één tot twee minuten druk uitoefenen al verlichting van de pijn. Probeer het maar eens uit!

Bron

Lees ook