Van ‘runners high’ tot een boost voor je immuunsysteem

03:54 - 02:20
luistertijd 03:54 - leestijd 02:20

9 overtuigende redenen om te gaan hardlopen

De Grieken zeiden het eeuwen geleden al… “Als je sterk wilt worden, ga hardlopen. Als je mooi wilt worden, ga hardlopen. Als je slim wilt worden, ga hardlopen.” En het blijkt dat de Grieken gelijk hadden.

Natuurlijk is het niet zo dat hardlopen de oplossing is voor al je (gezondheids-) problemen en we adviseren je ook zeker om eerst even bij een arts of fysiotherapeut langs te gaan voordat je aan een marathon begint, maar wanneer je een ‘rondje’ hardlopen incorporeert in je – liefst dagelijkse – routine, zal je al snel enkele positieve veranderingen waarnemen. Het is een goede manier om fit(ter) te worden, je hebt er geen lidmaatschap bij een sportschool voor nodig en het vraagt alleen een kleine investering in goede hardloopschoenen.

Nog niet overtuigd? Wij zetten 9 goede redenen om te beginnen met hardlopen voor je op een rij.

Hardlopen maakt je hart sterker

Wanneer je regelmatig hardloopt, neemt het aantal bloedcapillairen en het aantal rode bloedlichaampjes in je lichaam toe. Je hart als een spier wordt sterker.

Je spieren nemen meer zuurstof op

Een goedgetraind hart pompt grotere hoeveelheden bloed door het lichaam dan een ongetraind hart. En wanneer deze stroom bloed toeneemt, dan neemt de hoeveelheid zuurstof evenredig toe. Hierdoor worden je spieren in staat gesteld meer zuurstof op te nemen. En daar profiteren alle weefsels en organen in je lichaam van.

Reduceer stress

Hardlopen is een uitstekend manier om stress te reduceren. Gedurende de dag verzamelt je lichaam afvalstoffen die het resultaat zijn van spanning en vermoeidheid (je hebt vast wel eens gehoord dat je lichaam bij stress allerlei ongewenste stofjes aanmaakt…). Om deze afvalstoffen kwijt te raken, kan hardlopen – en flink zweten – een handje helpen.

Gelukshormonen nemen toe

Wanneer je hardloopt, maakt je lichaam endorfine aan. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. En met een goede reden: wanneer het endorfineniveau in je bloed toeneemt, ontstaat er een euforisch gevoel. Het welbekende ‘runners high’. Om die reden wordt hardlopen ook vaak geadviseerd aan mensen met een depressie.

Mentale activiteit en creativiteit nemen toe

Tijdens het hardlopen lijken je hersenen plotseling een stuk creatiever te worden. Het kan dan ook zomaar gebeuren dat je tijdens het hardlopen een ‘ingeving’ hebt. Dé oplossing voor een lastig probleem waar je al tijden mee worstelt. Dit komt door de extra zuurstof in je lichaam, die ervoor zorgt dat je zenuwstelsel – inclusief je hersenen – optimaal functioneren.

Boost je immuunsysteem

Regelmatig hardlopen zorgt voor meer rode bloedlichaampjes en hemoglobine in je bloed; dit is goed voor je immuunsysteem. Tegelijkertijd gaat je cholesterol omlaag, neemt (lekkere) trek af en de activiteit van je darmen toe. Dit, in combinatie met een snellere stofwisseling, draagt bij aan een gezond gewicht.

Het moment van de dag maakt niet uit

Na de nacht is je hormoonspiegel over het algemeen iets hoger dan normaal. Hardlopen helpt dan om deze hormoonspiegel te normaliseren. Ga je daarentegen aan het einde van de dag een rondje hardlopen, dan helpt hardlopen je juist om je hoofd leeg te maken, je hongergevoel te reduceren en om lekker in slaap te vallen.

Goed voor je lever

Onderzoek toont aan dat hardlopen kan bijdragen aan de regeneratie van je levercellen. Da’s ook een fijne bijkomstigheid voor liefhebbers van een drankje op z’n tijd…

Werk aan je musculoskeletale systeem

Hardlopen heeft een positief effect op je musculoskeletale systeem; dit is het samenstel van je spieren en botten. Om deze reden wordt hardlopen ook geadviseerd aan ouderen om bot- en gewrichtsklachten te voorkomen.

Bron

Lees ook