Voortaan geen sulfaten en siliconen meer

04:33 - 02:43
luistertijd 04:33 - leestijd 02:43

Uitgelegd: de no poo en low poo methode

Je hoort het steeds vaker… mensen die helemaal weg zijn van de no poo en low poo methode. Maar wat is dit eigenlijk? En welke voor- en nadelen heeft deze methode?

No shampoo: weg met sulfaten en siliconen

‘No poo’ is de afkorting van ‘no shampoo’. De no poo methode houdt dan ook in dat je geen shampoo gebruikt om je haren te wassen. In veel shampoos zitten namelijk sulfaten. Dit zijn de ingrediënten die zorgen voor het opschuimende en reinigende effect van shampoo. Sommige sulfaten reinigen echter dusdanig goed, dat ze alle talg van je hoofdhuid verwijderen. Wanneer dit gebeurt, is je hoofdhuid genoodzaakt om nieuwe talg aan te maken om de natuurlijke balans te herstellen. Op termijn leidt dit tot een verhoogde talgproductie en daarmee een vette hoofdhuid. Vaak gaat dit gepaard met irritatie en andere hoofdhuid- en haarproblemen.

Naast bovengenoemde sulfaten bevatten veel shampoos ook siliconen. Deze siliconen laten je haar glanzen, doordat ze als het ware een dun filmpje leggen om je haar en daarmee de haarschubben sluiten. Dit filmpje is vrij lastig te verwijderen en zorgt uiteindelijk – doordat het niet natuurlijk is -ook voor een verstoorde balans van hoofd en haar.

Puur natuur

Door je haar niet meer met shampoo te wassen, geef je je haar en je hoofdhuid de gelegenheid om de natuurlijke balans weer te herstellen. Ook verwijder je hiermee eventuele chemicaliën die in je haar aanwezig zijn door het (jarenlange) gebruik van haarproducten. Je gaat dus als het ware terug naar de basis; puur natuur.

Bereid je voor op een periode van bad hair days

Het toepassen van de no poo methode en daarmee het herstellen van de natuurlijke balans vergt behoorlijk wat geduld. Dit komt doordat je talgproductie waarschijnlijk inmiddels overuren draait en het laagje siliconen dat zich in de loop der jaren heeft opgebouwd, zich niet zomaar laat verwijderen. Gevolg: bereid je voor op een periode van bad hair days, met vooral vettig haar. Na een week of twee zal je merken dat de verhoogde talgproductie afneemt en je haar tot rust komt.

Water, appelazijn en zuiveringszout

De echte die-hard liefhebbers van de no poo methode wassen hun haar met alleen water. Is je haar erg vet, dan kan het mengen van een eetlepel zuiveringszout (baking soda) in een kopje water uitkomst bieden. Omdat zuiveringszout je haar dof kan maken, is het verstandig om na te spoelen met een half kopje appelazijn voor wat glans. De sterke appelazijn geur verdwijnt vanzelf, wanneer je haar opdroogt.

Low poo: de gulden middenweg

Gaat no poo je net een stapje te ver? Dan is low poo wellicht iets voor jou. Hierbij gebruik je producten die geen sulfaten en siliconen bevatten. Ook dit is even wennen, vooral omdat deze producten in hun geheel niet schuimen. Vergelijk het met je haar wassen met conditioner. We zetten hieronder een paar fijne producten voor je op een rij.

Shu Uemura Essence Absolue Cleansing Milk

Deze low shampoo cleansing milk is zeer geschikt om (zeer) droog haar te reinigen. Camelia olie bevat een hoge concentratie lipiden die het haar tegelijkertijd voeden zonder de natuurlijke balans te verstoren.

Je brengt het product aan op nat haar en laat het 5 tot 10 minuten intrekken. De formule is niet alleen vrij van siliconen en sulfaten, maar ook vrij van parabenen.

Shop hier online

L’Oréal Professionnel Cleansing Conditioners by Série Expert

Een reinigende crème die het haar wast en verzorgt in één stap. L’Oréal Professionnel ontwikkelde drie varianten die afgestemd zijn op de verschillende haartypes: droog haar, gekleurd haar en gekruld haar.

Net als de Cleansing Milk van Shu Uemura is deze formule vrij van siliconen, sulfaten en parabenen.

Shop hier online

Unwash Bio Cleansing Conditioner

Door enkel vuiligheid van buitenaf en residu van stylingproducten te verwijderen, blijft je haar gezonder en de natuurlijke vochtbalans behouden. Bij regelmatig gebruik maakt dit product je haar zachter, beter handelbaar en pluisvrij, met meer veerkracht en volume.

Bekijk ook het volgende filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=AJ09L2IewM0

Shop hier online

Lees ook