Verrassende onderzoeksresultaten geven het antwoord!

06:22 - 03:49
luistertijd 06:22 - leestijd 03:49

Hoe houd je op kantoor je gewicht onder controle?

Er zijn heel veel goede redenen te verzinnen om tijdens een gemiddelde day at the office uit je bureaustoel te komen en even te gaan staan. Het onder controle houden van je gewicht is er hoogstwaarschijnlijk niet een van, aldus een recente studie die in kaart brengt hoeveel calorieën werknemers verbranden tijdens een gemiddelde kantoordag.

De studie suggereert namelijk dat er slechts één activiteit is die gewichtstoename op kantoor écht onder controle kan houden. Althans wanneer de activiteit frequent en met regelmaat wordt uitgevoerd. En dat is niet: gaan staan in plaats van zitten.

Een zittend beroep is tegenwoordig geen uitzondering

De meesten van ons zitten meer dan we eigenlijk zouden willen en het merendeel van dit zitten vindt plaats op kantoor, aangezien de meeste hedendaagse beroepen ‘zittend’ van aard zijn. Zeker nu we in onze moderne maatschappij niet meer zonder computer kunnen. De meeste werknemers zijn tenminste zes tot zeven uur per dag onlosmakelijk aan hun bureau gekluisterd.

Deze lange, ononderbroken perioden van fysieke ‘uitputting’ zijn al regelmatig in verband gebracht met een toenemende kans op diabetes, hart- en vaatziekten, vroegtijdig overlijden en last but not least… gewichtstoename.

De algemene tendens is: ga even staan

In antwoord op bovenstaande zijn veel ‘kantoorslaven’ op zoek gegaan naar manieren om het continue zitten te doorbreken, ook wij op de redactie bij BeautyJournaal. We downloaden apps die een geluidje geven wanneer het tijd is om even op te staan (… om de zoveel minuten). Leidinggevenden organiseren staande vergaderingen, waarbij de deelnemers niet rondom een vergadertafel plaatsnemen, maar de hal van het kantoor op-en-neer ijsberen terwijl ze belangrijke zaken bespreken. En in hoogte verstelbare bureaus, waarachter je zowel kunt zitten als kunt staan, zijn al lang geen uitzondering meer.

Het causale verband tussen gaan staan en op gewicht blijven is echter discutabel…

Recent onderzoek toont aan dat er inderdaad een relatie bestaat tussen het regelmatig in beweging komen en een gezonde suikerspiegel en daarmee een lager risico op suikerziekte en andere chronische afwijkingen. De relatie tussen gaan staan (in plaats van blijven zitten) en het in toom houden van je taille-omvang is echter minder duidelijk.

Er bestaan verrassend weinig onderzoeken die daadwerkelijk in kaart brengen hoeveel extra calorieën we verbranden wanneer we op kantoor gaan staan of in beweging komen en een rondje door het pand lopen. Bijvoorbeeld tijdens een wandelende vergadering.

Hoogste tijd om daar verandering in aan te brengen

Dat moeten de onderzoekers van het Physical Activity and Weight Management Research Center van de Universiteit in Pittsburgh ook hebben gedacht, toen zij 74 gezonde vrijwilligers verzamelden voor een experiment. De meeste vrijwilligers waren halverwege de 20, met een normaal postuur en gewicht en allen met de een of andere kantoorbaan. De resultaten van dit experiment werden afgelopen juni gepubliceerd in het Journal of Physical Activity and Health. Klik hier om naar de Engelstalige onderzoeksresultaten te gaan.

De deelnemers aan het experiment werden willekeurig ingedeeld in vier groepen:

Speciale maskers registreerden het calorieverbruik

Tijdens het experiment droegen de deelnemers speciale maskers die de uitstraling van warmte omrekenden in energieverbruik en daarmee het aantal verbruikte calorieën.

Zitten en staan zetten niet veel zoden aan de dijk

Niet geheel onverwacht draagt zitten niet zoveel bij aan het calorieverbruik. De deelnemers verbrandden ongeveer 20 calorieën tijdens hun 15 minuten zitten, of ze nu aan het typen waren of naar een televisiescherm staarden.

Verrassender was het feit dat staan niet veel betere resultaten opleverde. Tijdens het 15 minuten staan verbrandden de deelnemers slechts 2 extra calorieën, vergeleken met 15 minuten zitten. Bovendien maakte het niet uit of ze eerst stonden en daarna gingen zitten, of andersom.

Lopen een ander verhaal

Lopen daarentegen bleek een geheel ander verhaal te zijn. Toen de deelnemers aan het onderzoek 15 minuten liepen, zelfs met een gematigd tempo, verbrandden ze ongeveer drie keer zoveel calorieën als wanneer ze zaten of liepen. Sterker nog, als ze een uur zouden lopen – zo berekenden de onderzoekers – dan zou dit resulteren in het verbranden van 130 extra calorieën, vergeleken met blijven zitten of gaan staan achter het bureau. En juist deze hoeveelheid extra calorieën kan helpen bij het op gewicht blijven en de strijd tegen de extra kilo’s die er soms vrijwel ongemerkt bij komen. Ieder jaar weer.

Kortom, als het je doelstelling is om op kantoor je gewicht onder controle te houden dan is alleen staan niet genoeg, aldus Seth Creasy, student aan de Universiteit van Pittsburgh en leider van het bovengenoemde experiment.

Zet de printer dus aan de andere kant van het kantoorpand…

… en probeer op kantoor zoveel mogelijk van lopen een dagelijkse routine te maken. Of loop regelmatig naar het toilet om een glas water te halen, in plaats van een fles neer te zetten naast je computer. Vele kleine loopjes tellen aan het einde van de dag toch aardig op.

Natuurlijk heeft staan – los van je gewicht – diverse voordelen voor je gezondheid. Het is goed voor je suikerspiegel en het zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van rug- en schouderklachten, die veelal veroorzaakt worden door het zitten in een verkeerde houding. Je hoeft je nieuwe in hoogte verstelbare bureau dus nog niet te demonteren. Verwacht alleen niet dat het dat extra gebakje tijdens de koffiepauze compenseert.

Bron

Lees ook