Voor echte bikkels

03:24 - 02:02
luistertijd 03:24 - leestijd 02:02

9 ‘coole’ redenen om een koude douche te nemen

Vrijwel iedereen geniet van een lange en vooral warme douche aan het einde van een drukke dag. De gedachte om de temperatuurknop van je douche voortaan de andere kant op te draaien naar standje ‘koud’ is waarschijnlijk niet heel aanlokkelijk, maar het nemen van een koude douche heeft veel voordelen. We zetten ze in dit artikel voor je op een rij.

Ga voor de shock factor

Voor wie geen bikkel is als het om koud douchen gaat, hebben we goed nieuws… Je hoeft niet de hele douchebeurt onder de koude waterstraal te staan. Het is juist beter om alleen de laatste minuten de koude kraan aan te zetten. Voor de shock factor welteverstaan. Hierdoor krijgt je lichaam een natuurlijke adrenaline boost, die zorgt dat je wakker en vol energie aan je dag begint.

Verlicht depressie

Hydrotherapie is een eeuwenoude methode waarbij het lichaam wordt ondergedompeld in water van verschillende temperaturen. Koud water verhoogt de toevoer van bloed naar je hersenen en de aanmaak van het hormoon norepinephrine voor een natuurlijk ‘high’.

Good hair days

Zeg maar ‘daaag’ tegen bad hair days en ‘ halloooo’ tegen good hair days. Vergelijk je haren met kleding; hoe kouder je deze wast, hoe langer ze mooi blijven. Daarom adviseren kappers ook altijd om je haar zo koel mogelijk te wassen. Dit voorkomt onder meer gespleten punten.

Stimuleer de circulatie

Je lichaam reageert direct op koud water; bloed wordt sneller door je aderen gepompt, waardoor je hart aan het werk wordt gezet om ervoor te zorgen dat de vitale organen het juiste zuurstofniveau kunnen behouden. Al met al is dat dus goed nieuws voor je gehele lijf!

Geef je stofwisseling een boost

Koud water geeft je stofwisseling een enorme boost, omdat je lichaam aan het werk wordt gezet om op temperatuur te blijven. Alsof je een extra houtblok op het smeulende vuurtje gooit. Een hogere stofwisseling betekent dat je meer calorieën verbrandt. Da’s nou eens een fijne bonus van koud douchen!

Een babyzacht huidje

Koud water doet wonderen voor je huid; het vernauwt je poriën en zorgt voor een mooie blos op je wangen, zoals je die ook krijgt na een lange wandeling op een koude winterdag.

Ontspan je spieren…

Je hebt vast wel eens een ijspakking op een verstuikte enkel gelegd. Of een koud kompres op een insectenbeet. Maar heb je na je intensieve work-out op de sportschool wel eens een koude douche genomen? Het doet wonderen bij het voorkomen van stramme spieren en spierpijn.

… en ontspan je geest

 Onderzoek heeft aangetoond dat jezelf onderdompelen in koud water – van een koude douche, tot een ijsbad, tot een duik in de oceaan – de hoeveelheid urinezuur in je lichaam verlaagt. Teveel urinezuur kan niet alleen leiden tot pijnlijke gewrichten, maar ook tot bloedarmoede en stress.

Sweet dreams

Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, zeker omdat we vaak juist een warm bad nemen voor het slapen gaan, maar de stress verlagende eigenschappen van koud water (zoals hierboven genoemd) helpen je om lekker in te slapen. Sweet dreams!

Bron

Lees ook