Dia-watte?!

05:40 - 03:24
luistertijd 05:40 - leestijd 03:24

Su adviseert: wat te doen bij Diastase na zwangerschap

Dia-watte?!

Laatst werd ik gebeld door een klant met de vraag of ik mijn salon behandelingen geef voor Diastase. Een Dia-watte hoor ik je al denken. Persoonlijk had ik ook nog nooit van dit woord gehoord. Dus ben ik op onderzoek uit gegaan.

Diastase rectae

Tijdens de zwangerschap groeit je buik. Om ruimte te creëren, wijken de rechte buikspieren en wordt je peesblad weker door de toename van oestrogeen. Normaliter is de lijn tussen de rechte buikspieren en peesblad ongeveer 1 cm breed. Na de zwangerschap kan de ruimte tussen de rechte buikspieren 2 tot 4 cm breed worden.

Veel vrouwen hebben het niet in de gaten dat ze Diastase hebben. “Ik heb een kind gekregen, dus vandaar dat mijn buik niet meer strak is,” wordt veel gedacht. Diastase kan de oorzaak zijn van een bollere en slappere buik.

Hoe weet ik nou of ik Diastase heb?

Dit is eigenlijk heel simpel te controleren. Ga op je rug liggen en trek je knieën op. Leg je vinger op je buik net boven de navel. Voel waar de lijn zit tussen het peesblad en rechte buikspieren. Til dan je hoofd op en span je buikspieren aan. Volg deze lijn naar beneden richting je benen. Loopt je lijn 1 cm of voel je rond je navel dat het breder wordt? Bij een breder verloop rond de navel kan het zijn dat het Diastase is.

Klachten

Zoals ik al schreef hebben veel vrouwen niet eens in de gaten dat ze Diastase hebben. Dit betekent dat ze er ook geen last van hebben. Er zijn enkelen die er wel veel last van kunnen hebben. Dit merken ze aan bepaalde klachten, zoals pijn bij het optillen van dingen (aanspannen van de rechte buikspieren), rugklachten (rug compenseert de buikspieren en wordt overbelast), problemen met opstaan of omdraaien in bed. En natuurlijk uit cosmetisch oogpunt: het buikje is niet meer zo strak als voor de zwangerschap. Bij een ernstige vorm wordt dit ook wel eens de navelbreuk genoemd.

Wat te doen bij Diastase?

Hierover zijn de meningen verdeeld. De ene fysiotherapeut zegt dat je alles mag en kan doen, de ander geeft weer beperkingen op. Wat veel gedaan wordt, is tapen van de rechte buikspieren. De tape geeft dan extra ondersteuning aan de rechte buikspieren.

Nu zou je zeggen dat simpele buikspieroefeningen dit probleem kunnen verhelpen. Niks is minder waar. Door de rechte buikspieren te trainen met crunches en sit-ups loop je juist het risico dat de breuk erger wordt. Denk maar aan een rits die open staat. Als je hierop duwt, wordt het ook breder. Bij de oefening ‘planken’ (zie foto) span je de buikspieren aan zonder te crunchen, dit is prima. Mocht je willen weten welke oefeningen geschikt zijn, vraag dan altijd meer advies bij een fysiotherapeut.

Eerst mezelf maar eens controleren

Omdat ik zelf ook nieuwsgierig was of ik Diastase had opgelopen na twee zwangerschappen, ben ik het bij mezelf gaan controleren. Bij mezelf voelde ik dat de ruimte rond mijn navel breder was. Maar ik kon mijn vingers ook veel verder in mijn buik duwen. Lichtelijk geschrokken, maar achteraf begrijpelijk (rugklachten), ben ik me verder gaan verdiepen in dit fenomeen.

Nu terug naar mijn klant…

Deze dame in kwestie sport 3 keer per week (onder meer kickboxen, bodypump en fitness) en is slank van postuur. In mijn instituut werk ik met een afslank- en spierverstevigingsapparaat Future Pro. Door de Future Pro behandeling worden spieren passief getraind. Dit houdt in dat jouw spieren een elektrische impuls krijgen, waardoor ze hard aan het werk zijn, terwijl je er zelf relaxed bijligt.

Om te kijken of we het Diastaseprobleem konden verhelpen, heb ik een mini kuur van 6 Future Pro behandelingen geadviseerd, in combinatie met het tapen van de buikspieren. Ook ben ik zelf deze behandelingen gaan doen om te kijken of mijn Diastase verminderd. De behandelingen waren 3 weken achter elkaar en dat 2 keer per week.

Voordat wij startten hebben we samen gevoeld hoe breed de Diastase van de klant was. Bij deze dame was het ongeveer 4 cm breed. Na 2 behandelingen voelden we dat haar buikspieren sterker werden en dat de breedte van de breuk kleiner werd. Opvallend was ook dat ze merkte dat haar uithoudingsvermogen groter werd bij het sporten. Na 4 behandelingen hoefde bij haar niet meer getaped te worden.

Resultaat

Na 6 behandelingen was de Diastase gereduceerd tot 1 cm, oftewel een normale afmeting. Plus – ook niet onbelangrijk – een plattere en strakkere buik.

Bij mezelf waren na 6 behandelingen mijn rugklachten minder, mijn buik platter en het breukje tussen de rechte buikspieren was terug gebracht tot 1 cm.

Onderhoud van de spieren

Helaas is het resultaat van de behandelingen niet blijvend. Bij Diastase is onderhoud van de spieren belangrijk. Heb je last van Diastase, dan blijven de buikspieren altijd een zwakke plek. Zou je het niet onderhouden dan is er een kans dat de rechte buikspieren weer wijder van elkaar af gaan staan.

In het volgende filmpje vat ik alles nog een keer voor je samen en kan je zien hoe de test en de behandeling werken:

Lees ook