Feit of fabel…

04:03 - 02:26
luistertijd 04:03 - leestijd 02:26

Lezersvraag: Heb je in de zomer meer zout nodig?

Het is een feit dat je in de zomer – zeker bij warm weer – meer zweet. Door dit transpireren verlies je meer zout dan in de winter het geval is. Maar is het nu een feit of een fabel dat je dit verloren zout in de zomer moet aanvullen door extra zout te eten?

Het antwoord is helder: dit is een fabel

Via je dagelijkse voeding krijg je voldoende zout binnen. Meer dan voldoende zelfs, ook als je geen extra zout toevoegt aan je gerechten tijdens het koken. En sterker nog… de kans is vrij groot dat je teveel zout binnen krijgt. Dit komt doordat veel voedingsmiddelen uit de supermarkt al behoorlijk wat zout bevatten. Vooral kant-en-klaar maaltijden en soepen en sauzen zijn grote boosdoeners op dit gebied.

Maar hoeveel is teveel?

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is maximaal 6 gram zout per dag voldoende. Dit lijkt best veel, maar je zit zomaar op 6 gram. Om een paar voorbeelden te geven:

Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederlanders gemiddeld genomen per persoon per jaar ruim een kilo zout teveel eten.

Online Zoutmeter

Om Nederlanders bewuster met zout om te laten gaan en ze te stimuleren gezonder te eten, heeft de Nierstichting onlangs de Zoutmeter ontwikkeld. Dit is een handige online tool, waarin je de producten selecteert die je regelmatig eet en vervolgens aangeeft hoe vaak je ze eet. De Zoutmeter berekent vervolgens voor je hoeveel gram zout per dag je consumeert.

En een leuke bonus… na het invullen van de zoutmeter biedt de Nierstichting je de kans om een gratis receptenboek met gezonde en zoutarme zomerrecepten te downloaden.

Koorts, diarree en duursporten

Bij ziekte, zoals koorts en diarree kan het verstandig zijn om tijdelijk extra zout in te nemen om uitdroging te voorkomen. Zout zorgt er namelijk voor dat je vocht vasthoudt. Ook voor duursporters is dit verstandig.

Dit betekent trouwens niet per se dat je dan toch maar die pizzapunt of pasta moet nemen. Er zijn speciale (sport-)dranken die extra zout bevatten. En mocht je het lekker vinden, dan kan je ook gewoon tafelzout toevoegen aan een glas of bidon met water.

Hoe zit het met zout en mijn huid?

Er bestaat voor zover bekend geen directe relatie tussen zoutrijk of zoutarm eten en de conditie van je huid. Zout water op je huid aanbrengen, heeft daarentegen wel een effect op de huid. Zout hydrateert de huid en helpt je huid om vocht vast te houden, net zoals het dat in je lichaam doet. Bovendien heeft zout een ontsmettende en antibacteriële werking. Sommige mensen merken dan ook tijdens een strandvakantie dat ze bij een regelmatig duik in het zeewater minder last hebben van onzuiverheden en acne. Zout stimuleert tot slot de doorbloeding, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Do-it-yourself zoutbad en gezichtscrub

Beauty behandelingen met zout zijn verrassend eenvoudig zelf te maken, met (dode) zeezout of gewoon keukenzout:

Rustgevend zoutbad:

Of ga, net als redacteur Corine, floaten in een zoutbad gevuld met bitterzout.

Zuiverende gezichtsscrub:

Heb jij ook een lezersvraag?

Stuur hem dan in via het contactformulier. We horen graag van je!

Lees ook