Selfshoppen aan je selfies. De sterren voor en na.

07:28 - 04:29
luistertijd 07:28 - leestijd 04:29

Ik moet een bekentenis doen. De foto van mij die elke zondag deze column opent, is niet echt. Okay, hij is wel echt, maar hij is zwaar bewerkt, geshopt zeg maar. Niet door de vormgeving van BeautyJournaal, maar door mijzelf. In het narcistische tijdperk van de selfie, was het een logisch gevolg dat we ook zelf gingen photoshoppen. Nog even en we maken onze eigen  avondvullende speelfilms. Hebben we geen Hollywood meer nodig. Dat selfshoppen doe ik met een Amerikaans appje, perfect365  genaamd.  

Columnist Mick Boskamp links voor bewerking en rechts na bewerking

Zakjes onder mijn ogen 

Create a world of Beauty is de slogan van deze app, die wereldwijd ruim 80 miljoen (!) gebruikers heeft. Tachtig miljoen mensen die via tientallen make-over mogelijkheden, van licht (Everyday) naar  zwaar (Pro) zichzelf mooier denken te maken. Waar ik het voornamelijk voor gebruik is voor de zakjes onder mijn ogen, die met de jaren meer  op boodschappentassen zijn gaan lijken. Dan laat ik de scan van de app over de foto gaan en kies ik in de categorie Everyday voor Pure.

Geen science-fiction boek of film die dit ooit voorspeld heeft; dat er een dag kwam dat we onszelf een instant verjongingskuur zouden geven, enkel en alleen om op social media ‘beter’ voor de dag te komen.

Ik trok de stoute schoenen aan 

Speciaal voor deze column over selfshoppen trok ik de stoute schoenen aan en bewerkte ik een aantal foto’s van bekende Nederlanders. Om vervolgens de foto’s voor en na naar de dames en heren in kwestie te sturen met de vraag wat ze ervan vonden.

Schrijfster Patricia Snel links voor bewerking en rechts na bewerking

‘Laat mij maar rimpelig worden’ 

De eerste van wie ik een reactie kreeg, was van een van Nederland’s beste vrouwelijke thriller auteurs, Patricia Snel (haar laatste boek, De Violiste, zorgt voor rilrug en huivermerg). Patricia kun je eigenlijk niet mooier maken. Die tanden, die sprankelende blik, wat valt er nog te verbeteren?  Ze vond het resultaat in ieder geval lauwtof.

‘Mijn lippen zijn anders gestift. Dat kan ik zelf ook:-) Net als meer gebruik van foundation. Laat mij maar rimpelig worden. De uitdrukking in mijn ogen, die is veel belangrijker en die verandert niet. Als het echte plastische chirurgie betreft, steek ik het geld liever in mijn woonboot. Zeg dat maar!’

Een absolute liefhebber van Beauty 

Kunstschilder Peter Klashorst links voor bewerking en rechts na bewerking

Peter Klashorst is kunstschilder, werkzaam in het Verre Oosten. Hij noemt zichzelf kunstkannibaal en staat erom bekend vrouwen met huid en haar op te eten. Hij is een absolute liefhebber van Beauty. Maar met de app verandert  hij van een echte kerel in een softie met een blote billen gezicht. En dat is een compliment!

‘Ja , het is allemaal ijdelheid,’ zei hij nadat hij de foto’s voor en na had bekeken. ‘Ik heb er wel mee te maken als ik portretten schilder, maar bij mezelf maakt het me niet uit. Ik geloof dat het voor een man niet zoveel uit maakt hoe je er uit ziet. Eigenlijk is het wel prettig om oud & lelijk te worden. Dan heb je dat gestalk ook niet meer…’

Die geweldige mond 

In Sylvana Simons heb ik altijd een panter gezien. En dan die geweldige mond…Tussen voor en na bij haar  zie je nauwelijks verschil. En ook dat is een compliment. ‘Bladen shoppen regelmatig,’ vertelde ze.  ‘Dat vind ik nog tot daar aan toe, al vraag ik wel altijd om het een beetje binnen de perken te houden.  Ik doe het zelf nooit, een selfie shoppen, dus kan er weinig over zeggen.’ Om eraan toe te voegen: ‘Ik ben dankbaar en tevreden, ook op mindere dagen.’

Welke mindere dagen?

Omdat hij zo’n mooie kop heeft 

En toen vroeg ik het ook aan Jeroen Pauw. Want niet geschoten, is altijd mis. Ik dacht niet dat hij zou reageren op zijn foto’s. Waarom ik het toch aan hem vroeg, was niet omdat hij mijn persoonlijke interview-held is (niemand die zo goed vraaggesprekken doet als hij), maar omdat hij zo’n mooie kop heeft.

En wat denk je? Hij reageerde! ‘Mick.. Ik eh, zie het verschil niet?’

Journalist Jeroen Pauw links voor bewerking met de app en rechts na bewerking.

Ik reageerde met: ‘Het is minimaal gehouden. Zei deze plastisch chirurg. Ik heb je bijvoorbeeld geen dikkere lippen willen geven. Je hebt gewoon een geweldig hoofd. Daar kun je eigenlijk weinig mee. In positieve zin dan.’

Het bleef even stil. Daarna sprak Jeroen: ‘Ja, ok. Het verschil is te klein voor de kosten van de chirurg  ’ Zelfs onze beste interviewer blijft een Nederlander.

Update 13 juli 2016: Vanmorgen kreeg ik nog twee reacties binnen. Van Tineke de Nooij & Beertje van Beers. En die wilde ik je niet onthouden.

Selfie’s een ramp

Tineke de Nooij, links voor en rechts na het photoshoppen door Mick

Tineke schrijft me: ‘Ha ha ha ha, ik zie nauwelijks verschil (wel complimenteus), maar komt misschien omdat het origineel een profi-foto van een goeie fotografe is, die mooi licht heeft gebruikt en dat is een vereiste om er goed uit te zien. En wat make up betreft, voel ik me het fijnst op een foto met m’n eigen lippenstift en mascara. Ik ben hier wel blij mee, niet met die selfie’s want dat is vaak een ramp…’

Goed en lekker uitzien

Beertje van Beers zegt over haar foto voor en na: ‘Hi hi hi, je hebt een opblaaspop van me gemaakt, je weet wel, die je in een sekswinkel kunt kopen! Het is wel een hele prijzige, goed gelukte sekspop geworden. Je hebt al eens eerder een foto van me aangepast voor BeautyJournaal, kan ik me herinneren, en toen heb je me ook al langere wimpers gegeven. Daar houd je blijkbaar van! Ik gebruik zo’n appje ook weleens.

Beertje van Beers links voor bewerking en rechts na bewerking

Maar vooral als ik een pukkeltje teveel zie. Of wat grauwig oogt. Ik doe het wel heel subtiel, want het wordt al snel teveel en mensen moeten me nog wel herkennen als ze me in het echt zien! Ha ha ha! Ik doe niks aan mijn lijf, want what you see is what you get. En daar ben ik super blij mee. Ik zie ook steeds meer goed verzorgde en geconserveerde veertigers en vijftigers. En wat me opvalt, is dat die vrouwen echt stralen. Komt omdat ze dankbaar zijn dat ze er nog zo goed en lekker uitzien.’

Lees ook