Wanneer heb je een lift nodig, en wat is een mooie methode om het goed te doen?

04:14 - 02:32
luistertijd 04:14 - leestijd 02:32

Wenkbrauwlift nieuwe stijl, door dr Frank Niessen

dr Frank Niessen

dr Frank Niessen

Plastisch chirurg Frank Niessen, verbonden aan Mittsu Institute in Amsterdam en het VU Medisch Centrum, heeft een nieuwe methode uitgevonden om de wenkbrauwlift op een effectievere manier uit te voeren. Met meer resultaat: een mooiere lift van de wenkbrauw die er natuurlijker uitziet en ook een langduriger resultaat geeft, zo vertelt hij.

Wenkbrauwen die zakken, komen los van onderhuid

De reden dat hij onderzoek begon naar zijn nieuwe methode, is dat hij de traditionele wenkbrauwlift te weinig resultaat vond geven. ‘De gangbare wenkbrauwlift zorgt alleen voor een lift van de wenkbrauw omhoog, maar dat is vaak niet voldoende. Het is me opgevallen dat wenkbrauwen die zakken vaak ook los van de onderhuid zijn gekomen. De oorzaak hiervan is mij nog onbekend. Vooral aan de zijkant, en dan zakken ze naar binnen toe.

Diepere fronslijn

Dit gaat dan ook gepaard met een diepere frons, waarbij de wenkbrauwen ook nog eens naar het midden van het voorhoofd getrokken worden. Je kunt ze dan wel alleen omhoog trekken, maar het liftend resultaat is dan vaak onvoldoende.’

Hangende wenkbrauwen

Hangende wenkbrauwen

Niet alleen omhoog, maar ook naar de zijkant

Om dit probleem op te lossen en een betere lift te creëeren, besloot de chirurg om de wenkbrauw niet alleen omhoog te tillen, maar ook naar de zijkant toe omhoog te halen, over de rand van het oogkasbot heen. ‘Je trekt dan als het ware het voorhoofd weer naar de zijkanten strak. Dan voorkom je ook dat ze verder naar binnen zakken.’

Voor zover het Frank Niessen bekend is, is hij de enige plastisch chirurg in de wereld die deze methode nu toepast. Het geeft een prachtig subtiel mooi resultaat, wat beter bij de natuurlijke vorm van het gezicht past.

Deze patiënte heeft asymmetrie,: links hangt en rechts niet. Bij het heffen zie je dan dat de piek rechts meer naar buiten ligt en de piek van het heffen links meer naar de neuskant. Het gaat in alle gevallen dus niet om voor en na de operatie, maar om de anatomie waarom je een wenkbrauwlift doet en waarom je die niet alleen omhoog, maar ook wat naar opzij moet doen.

Deze patiënte heeft asymmetrie,: links hangt en rechts niet. Bij het heffen zie je dan dat de piek rechts meer naar buiten ligt en de piek van het heffen links meer naar de neuskant.
Het gaat in alle gevallen dus niet om voor en na de operatie, maar om de anatomie waarom je een wenkbrauwlift doet en waarom je die niet alleen omhoog, maar ook wat naar opzij moet doen.

Slapen opvullen met hyaluronzuur injectables heeft weinig zin

Volumeverlies bij de slapen is momenteel een sterk focuspunt bij cosmetisch artsen. Ze vullen het nu op met hyaluronzuur injectables om het gezicht weer wat van haar jeugdige volheid terug te geven. Volgens Niessen komt dat holle aspect van de slapen dus ook door het zakken van de wenkbrauwen. Hij denkt dat het opvullen van dat gebied weinig effect zal hebben, omdat de wenkbrauwen zijn losgekomen van de onderlaag. ‘Dan moet je de spieren en aanhechtingen toch weer meenemen in de liftende operatie, voor een langduriger resultaat.’

Bij deze mevrouw is een wenkbrauw lift niet nodig, ze lopen mooi recht naar buiten, ook als ze ze optrekt.

Bij deze mevrouw is een wenkbrauw lift niet nodig, ze lopen mooi recht naar buiten, ook als ze ze optrekt.

Zo deed hij het eerst, en dit is nog steeds gangbaar, maar niet het mooiste

Niessen vervolgt: ‘Jaren geleden ben ik toen begonnen met een wenkbrauwlift (op deze film te zien) vanuit de opening in de huid die je met een bovenooglidcorrectie maakt en waarbij je de wenkbrauw hoger vasthecht op het botvlies. Je zit dan vlak op de oogkastrand, zodat je relatief gemakkelijk van binnen uit de wenkbrauw kunt liften. Nu heb ik de richting waarin de wenkbrauw gelift wordt wat aangepast.

Lees ook