Couperose Dermatologie Droge huid Gevoelige huid Gezicht Gezicht Lichaam Natuurlijk 100% Vette huid Voor hem Zon Special

Squalan: En dan vind je de holy grail + actie!

Redactie, Monique
Geschreven door Redactie, Monique

Nooit meer een branderige huid, nooit meer onzeker over je skincare

Squalan: En dan vind je de holy grail + actie!

De mooiste merken worden momenteel in de markt gezet vanuit het hart, en niet vanuit een technocratische marketinggedachte. Door mensen die een serieus probleem hebben en op zoek gaan naar een oplossing. En als ze hem vinden is het geluk zo groot, dat hen niets anders rest het te delen met de wereld.

squalan oprichters

Links: Leslie van der Meijden en rechts Monique Hugen

Gebaseerd op 1 plantaardige stof

Dat overkwam ook de Nederlandse vriendinnen Leslie van der Meijden en Monique Hugen. Ze creëerden Squalan. Eigenlijk maar gebaseerd op 1 plantaardige stof: squalaan. Nooit meer paniek wanneer de huid gaat branden, nooit meer onzeker over het wel of niet durven kopen van een skincare product. Zij vonden hun holy grail, en afgaand op de gebruikersverhalen zijn er al heel wat mensen met hen, gelukkig gemaakt.

Vriendinnen met een probleem, maar ook een passie

Ze vonden elkaar in de makelaardij, maar daar gingen wel totaal andere carrières aan vooraf. Monique Hugen was politie-agent, standplaats Warmoesstraat Amsterdam, Leslie van der Meijden had een bureau in evenenementenbeveiliging, en allebei besloten ze makelaar te worden. Een prachtig pand in de Amsterdamse hoerenbuurt werd hun eerste gezamenlijke project.

Altijd een pijnlijke huid

Vele avonden overwerken, en tijdens een van die brainflow-avonden raakten ze aan de praat over de ergernissen van hun overgevoelige huid. Monique had zware eczeemklachten en Leslie kwam maar niet van haar rosacea af. Moeten leven met een branderige huid, vurig en rood. Pijnlijk gevoel, eigenlijk altijd.

Nooit iets durven kopen….

Medicinale kuren hielpen, hetzij tijdelijk, skincare counters liepen ze voorbij uit angst dat hun huid in de brand ging staan. Was er dan echt helemaal niets, dat hun huid kon kalmeren, dat niet agressief was, en dat ze langdurig konden blijven gebruiken? Een stof die hen gelukkig zou maken?

Range kopie

Squaleen werd squalaan – uit rietsuiker

Ze begonnen aan een grootschalige Internet-search en stuitten steeds vaker op verhalen over de stof squaleen. Een huideigen vetstof, die onderdeel uitmaakt van de Natural Moisturizing Factor, onderdeel van de huidbarrière. Nu is squaleen heel gevoelig voor oxidatie en daarom niet bruikbaar in skincare, maar een afgeleide, bewerkte vorm daarvan wel: squalaan.

Trend in het Verre Oosten

Hoewel het maar mondjesmaat in het Westen in skincare toegepast wordt, loopt men er in Azië mee weg. Jubelende verhalen van vrouwen erover op het net. Om de huid soepel en zacht te houden, om de huid te kalmeren, om de meest onverdraagzame huid toch een cadeautje te gunnen.

Uit duurzame bron

Maar….daar in Azië wint men het uit haaien. Duh…dat sprak de vrouwen niet aan. En uit olijven, zoals hier in het Westen? ‘Kan….’, zegt Monique, maar wij wilden een bron die duurzaam is, en stabiel. Olijfoogsten zijn nogal wisselend van kwaliteit en daarom is de stof ook maar op kleine schaal te vinden.’

 

‘Wij vonden een bedrijf in Amerika, dat met nieuwe technologie squalaan verwerkt uit rietsuiker,’ vult compagnon Leslie aan. Rietsuiker wordt op grote schaal in Brazilië verbouwd, de kwaliteit is zeer stabiel. Maar wat ons nog veel meer aansprak is dat dit Amerikaanse bedrijf een absolute duurzaamheidstrategie heeft.

Malaria medicijn uit restproduct

De lokale economie wordt met de productie gestimuleerd. Uit restmaterialen wordt electriciteit geproduceerd voor de bevolking, en bemesting voor de suikerriet verbouwing. Het bedrijf heeft ook technologie ontwikkeld voor een Malaria medicijn, dat gratis wordt verstrekt in arme landen (mede dankzij de Bill Gates foundation en afnemers zoals Leslie en Monique, en dus ook jullie, als consument, red.), en water wordt gerecycled. De productie verloopt duurzaam.’

Gefermenteerd squaleen

In het productieproces wordt siroop uit het suikerriet geperst. De siroop wordt dan vergist (gefermenteerd) tot een intermediair dat vervolgens wordt gezuiverd en verwerkt tot squaleen en dan tot squalaan. 

De natuurlijke balans wordt hersteld

Squalaan herstelt de natuurlijke balans van de huid. Een droge huid wordt minder droog, een vette huid minder vet en een mooie huid krijgt een nog mooiere uitstraling. ‘Squalaan hydrateert de huid,’ vertelt Monique. ‘Het verbetert het zelfherstellende vermogen van de huid. Ook de elasticiteit van de huid verbetert.’

Eye serum_1 highres

Alleen maar enthousiaste reacties

Het Amerikaanse bedrijf stuurde de vrouwen enkele liters squalaan en na twee maanden testen waren ze er wel uit: dit werkt. Niet een beetje, maar ongelofelijk goed. Ook iedereen in hun omgeving raakte enthousiast. Al snel werd een Nederlands bedrijf gevonden om de Pure (100% squalaan olie, te gebruiken als serum of complete verzorging) in prachtige flesjes te gieten, en andere nieuwe formules volgden.

De lijn breidt steeds verder uit…

Inmiddels bestaat de Squalan Natural Skincare lijn uit de Pure, een Cleanser, een Oogserum en een Moisturizer, speciaal voor mensen die nog een iets voller product op de huid wensen. De producten zijn in de webshop www.squalan.com te koop en bij gestaag groeiend aantal winkels in ons land. Waaronder ook Cosmania en Flawser the Embassy in Amsterdam. Victoria Koblenko is groot fan en steekt dat niet onder stoelen of banken.

De puurste voeding voor je huid

Hoewel de vrouwen echt niets meer anders willen voor hun zeer gevoelige huiden, maken ze voor Squalan niet de claim dat het voor eczematische en rosacea aandoeningen bedoeld is. Leslie: ‘Squalaan olie is zo prachtig huidregenererend voor elke huid, we willen het iedereen laten ervaren en uit de vele reviews die we binnen krijgen en op onze Facebook pagina plaatsen, blijkt wel hoe breed inzetbaar het is. Het is de puurste en beste voeding voor iedereen die gezond wil leven en de huid ook gezond wil houden.​

Verdraagzaam en kalmerend

Monique en Leslie gebruiken het nu twee jaar. Ze hebben steeds minder nodig, vertellen ze. Hun huiden voelen echt goed. Monique: ‘We hebben nu ook veel minder stress van onze huid, omdat we nu een middel hebben waarvan we 100% weten dat onze huid het verdraagt en zelfs kalmeert. Er is niets vervelenders dan geen fijne huidproducten te hebben, en ook niets te durven kopen uit angst voor een uitbraak van irritatie zoals branderigheid, roodheid, zwelling.

Pure 2_5 highres

Pure serum is favoriet

Het Pure olieserum is veruit favoriet bij de vrouwen. Monique gebruikt ’s avonds de moisturizer en overdag de Pure. Leslie gebruikt de moisturizer een week in de maand, rond haar menstruatie als de hormonen gaan schommelen en verder volstaat voor haar de Pure.

Durven vertrouwen op je huidverzorgingsproduct

‘Vertrouwen in je skincare – er is niets belangrijker,’ beamen Leslie en Monique. ‘En smeren is heerlijk. Als dat niet kon, wordt het zoiets als eten zonder dat je kunt proeven wat je eet; saai.

Nooit de deur uit zonder Squalan

Monique: ‘ Ik ga nooit op reis zonder Squalan, ik rij echt terug als het niet in mijn tas zit. We hebben ook fantastische mini’s die je makkelijk kan meenemen in je tas, in de auto, op de fiets, in het vliegtuig. Deze producten prikken niet. Niet bij het opbrengen, niet na een paar uur. Het is ook heerlijk voor kinderen. En natuurlijk, voor alle huidkleuren.’

 

ACTIE! Speciaal voor BeautyJournaal lezers! Je kunt nu speciale sachets voor een vriendelijk prijsje bestellen ter kennismaking. Ga hier naar de actiepagina, en maak kennis met Squalan.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

12 reacties

 • Bij mij helaas ook van de moisturizer ( ook bij de 100% olie) gelijk jeuk en pukkeltjes. En dat terwijl mijn huid de laatste tijd zo heerlijk rustig was. Jammer !

 • waarschijnlijk heeft de manier van verpakking – die niet te doseren was – wel te iets te maken met de manier waarop ik het product ervaren heb. hoop dat anderen een betere beleving hebben dan ik. het klonk in ieder geval veelbelovend.

 • Beste (Mar)Tine

  Wat jammer dat u zo teleurgesteld bent. Als startend bedrijf hebben wij verschillende sample opties onderzocht om op een zo goed mogelijke manier mensen kennis te laten maken met Squalan. Kleine miniflesje zijn zo goed als onbetaalbaar voor een startend bedrijf en de sachets zijn voor veel mensen een goede optie gebleken.

  De sachets kunnen bij de inkeping open gescheurd worden en dan kun je er 2 dagen mee doen. Vervelend dat het bij u niet op de juiste manier open ging.

  We hebben nog nooit eerder gehoord dat iemand een oogontsteking krijgt van ons product of dat de olie op de huid blijft liggen. 1 a 2 druppels is voor de meeste mensen voldoende, afhankelijk van wat de huid nodig heeft (dit is de helft van wat er in de sachet zit).

  Wellicht heeft u overgevoelige ogen en is er door teveel gebruik olie in het oog terecht gekomen. Alle 4 de ingrediënten in het oogserum zijn plantaardig en oogheelkundig getest om zeker te weten dat het geen kwaad kan voor de ogen.

  Nogmaals enorm jammer dat u deze ervaring heeft gehad maar dank u voor de feedback over de sachets.
  We zullen er rekening mee houden in de toekomst en als het lukt proberen we een andere oplossing te vinden.

 • gewoon. werd geleverd in zakjes. als je ze opende vloeide de olie er gewoon uit. na het gebruik van de oogverzorging had ik een ontsteking op mijn oog. en de olie – zelfs de versie die normaal geschikt was om door de dag te gebruiken – bleef als een vettige laag op mijn huid kleven. en zat er ’s morgens nog even dik op. drong gewoon niet in de huid. onmogelijk om je daarna te maquilleren. grootste probleem was – enfin, dat vermoed ik toch – dat de olie niet te doseren was in die sachets. firma had beter een heel klein beetje meer geïnvesteerd in handige mini tubetjes. dan was ze waarschijnlijk gemakkelijker aan te brengen geweest, maar nu heb ik de staaltjes gewoon weggegooid en ben ik ook absoluut niet verleid om ze in groter formaat aan te kopen.

 • Beste Maris,

  Het kan zijn dat pukkeltjes in sommige gevallen voorkomt.
  Je kunt het zien als een detox van de huid. Het vuil wordt er uitgegooid.
  Meestal is dit binnen een week verdwenen.
  Deze review kreeg ik toevallig vorige week binnen en beaamt dit:

  Mijn roodharige dochter van 15 heeft een zeer gevoelige, allergische droge huid. Ook kreeg zij de laatste tijd kleine puberbultjes op haar voorhoofd.
  Ikzelf heb een zeer vochtarme vette huid.
  Wij zijn samen begonnen met Squalan en kregen de eerste dagen wat pukkels rond neus en kin. Normaal duurt het vele dagen voordat een pukkel en het korstje van het uitknijpen weg is, nu was er een dag na het uitknijpen helemaal niets meer van te zien. De huid moest dus eerst even schoon van binnenuit en herstelde heel snel.
  Meest verrassende was wel dat de kleine puberbultjes van mijn dochter, die er al ruim een half jaar zaten ongeacht hele dure huidverzorging, binnen een week geheel waren verdwenen.
  Ik vind de producten zuinig in gebruik, comfortabel van structuur en het geeft gewoon een goed gevoel dat je weet dat je geen onnatuurlijke troep op de huid smeert.
  Na vele jaren zelf in en voor de cosmetica te hebben gewerkt waarbij ik alle luxe merken zoals La Prairie, Sisley, Kanebo, La Mer etc heb mogen gebruiken, kan ik oprecht zeggen dat Squalan in deze korte tijd meer heeft gedaan voor mijn huid dan al die andere merken.
  Ik ben dan ook benieuwd naar de resultaten op de lange termijn maar ik vrees dat ik al om ben 😉
  Ursula Schipper

  Mocht je nog vragen hebben over het gebruik mail ons gerust!
  Liefs Monique van Squalan
  info@squalan.com

 • Tine, ik ben benieuwd ! Ik kreeg uitslag van de squalan olie, denk ik. Ik weet niet zeker natuurlijk of het door de olie kwam, maar ik heb eigenlijk verder nooit veel bultjes etc. Maar daardoor heb ik de andere samples nog niet geprobeerd. Toch nog maar eens doen binnenkort.

 • Hallo Monique, dank je wel voor je antwoord.
  Ik hoopte eigenlijk dat er misschien mensen waren die al lang oliën voor hun gezicht gebruiken en echt verschil ( of juist helemaal niet ) merken tussen de verschillende oliën. Helemaal identiek zijn ze natuurlijk nooit.
  Ik gebruik nu 3 verschillende oliën en merk wel verschil in de snelheid waarmee ze intrekken. Of ze onderling verder verschillen qua werking verder weet ik niet, dan zou ik ze ieder misschien 3 maanden moeten gebruiken ? Of misschien nog wel langer.
  En ik weet ook niet zo goed wat het b.v. betekent dat mijn huid zachter is van de ene olie tov de andere, is dat betere hydratatie ??

 • beste maris, ik weet niet wat voor jou de definitie van beter is en wat jouw doelstellingen zijn. als je echt iets identieke wilt hebben, is het heel simpel: dan moet je de chemische samenstelling van de squalan olie laten bepalen en dan kijken welke andere olie identiek is. maar daarvoor heb je een scheikundige nodig en een lab. anders wordt het een proefondervindelijk verhaal: wat werkt op jouw huid, waar voel jij je mentaal goed bij, wat kan jij betalen. en dat afgestemd op jouw persoonlijke doelstellingen die weer samenhangen met de conditie van je huid.

  wordt je eigen proefpersoon en test het naast arganolie en andere oliën die je kunt kopen?

  ik kan helaas geen inhoudelijk antwoord geven op jouw vraag, zoals je dat wenst.

 • Proefsachets al aangevraagd en al ontvangen ! Leuk !
  Maar ik vraag me altijd af bij al die producten op basis van 100% natuurlijke olie of er daadwerkelijk wel zoveel verschillen zitten tussen al die oliën. En ja, ik snap best dat al die verschillende oliën een iets verschillende samenstelling hebben. Maar zijn dat zulke grote verschillen dat het ook echt in het gebruik te merken is ? Squalan is bijvoorbeeld behoorlijk aan de prijs, maar is het echt beter als gewoon argan olie of desnoods dan een (zelfgemaakt) mengsel van argan (‘”veel” vit E ), rozenbottel ( “veel ” vit A )en kukui olie (hydraterend) ?
  Weet iemand dat ?

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.