Veel tests blijken niet objectief te zijn

03:39 - 02:11
luistertijd 03:39 - leestijd 02:11

Beauty producten testen: hoe doe je dat?

Sinds het tijdperk van YouTube en bloggers zijn de reviews van beauty producten niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Waarschiijnlijk Google jij ook eerst even naar reviews van een bepaald beauty product, voordat je het aanschaft. Maar hoe objectief zijn deze reviews eigenlijk? En hoe test je een beauty product op een grondige wijze? Dat is best nog lastig.

Op de reactie van BeautyJournaal kwamen we laatst de review tegen, getiteld “The Gloss investigates: does radiant foundation primer really make a different.” Klik hier om de review te bekijken.

Kort samengevat komt de review erop neer dat de blogger in kwestie wil onderzoeken of de Laura Mercier Radiance Foundation Primer haar huid ook daadwerkelijk laat stralen. Om dit te doen, maakt ze twee foto’s van zichzelf, met en zonder primer, met verder exact dezelfde kleding aan, dezelfde make-up, dezelfde achtergrond en dezelfde lichtinval. Op basis van deze twee foto’s concludeert ze dat het een fijn product is.

De blogger zonder Laura Mercier Primer. Met Laura Mercier Primer. Zie je de verschillen?

Klinkt objectief, toch?

We hebben op de redactie de foto’s vergeleken en zien eigenlijk niet zoveel verschil, anders dan dat de sluitertijd en witbalans van de foto’s niet overeenkomen. En ook het kapsel is niet identiek. Daarom hier een paar tips voor het echt objectief uittesten van je beauty product.

  1. Blinde studie

In het geval van de Laura Mercier Foundation review is de lezer al min of meer bevooroordeeld door het simpele feit dat hij weet wat de voorfoto is en wat de nafoto. Onbewust doet dat ons denken dat de nafoto altijd beter is. Bij een blinde studie gebruik je dezelfde foto’s, maar geef je niet aan wat er op de foto’s te zien is. Laat de lezer maar kiezen welke foto hij mooier vindt (… en dat zou dus ook zomaar de foto zonder de foundation kunnen zijn).

  1. Controleer je camera instellingen

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want met de automatische camera’s van tegenwoordig is vrijwel geen enkele foto identiek. De camera regelt immers zelf zijn sluitertijd, witbalans en diafragma. De enige manier om dit te omzeilen, is door het product op één helft van je gezicht aan te brengen. Op die manier hoef je maar één foto te maken en kunnen er geen verschillen optreden in je camera instellingen.

Verder voorkom je op deze manier andere variabelen, zoals roodheid van je huid door het verwijderen van het make-up product.

  1. Verzamel informatie bij meerdere proefpersonen

Wanneer je de effecten van je huidteint wilt uitsluiten, dan is het handig om meerdere personen te vragen om een product te testen. Vraag je vriendinnen, collega’s en kijk hoe het product bij hen uitvalt.

  1. En voor de echte onderzoekers onder ons… laat iemand anders het product aanbrengen

Wanneer je iemand anders het product laat aanbrengen, zal je merken dat het resultaat egaler is aan beide kanten van je gezicht. Dit heeft er mee te maken dat je bij jezelf je make-up nooit helemaal gelijk aanbrengt. Ben je rechtshandig, dan zal je op de rechterhelft van je gezicht iets meer druk uitoefenen dan op de linkerhelft (en andersom).

Bron

Lees ook