Een kleurcodering voor snuiters

03:10 - 01:53
luistertijd 03:10 - leestijd 01:53

Wat betekent de kleur van je snot?

We snuiten allemaal onze neus wel eens, zeker als je verkouden bent en dat lijken we momenteel in Nederland massaal weer te zijn. En natuurlijk kijken we tijdens het snuiten nooit eventjes stiekem in onze zakdoek naar de kleur van het snot. Want dat zijn slechte manieren. Maar wat nu als het je per ongeluk toch overkomt? Maak je geen zorgen, want je kunt er veel van leren.

Kleurschakeringen van snot

De kleur van je snot is een indicatie van wat er zich in je neus allemaal afspeelt. We zetten de verschillende kleurschakeringen (… mooi woord, dan klinkt het toch nog een beetje romantisch).

Doorzichtig, transparant: Niets aan de hand

Normaal snot bestaat grotendeels uit water, eiwitten en opgelost zout. Je neus produceert dit 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het meeste van dit snot vindt zijn weg via je slokdarm naar je maag en lost daar op.

Wit: Je hebt een verstopping te pakken

Ontstoken en opgezwollen weefsel in je neusholte vertraagt de snelheid waarmee het snot zich voortbeweegt, waardoor het vocht verliest en dik en wolkerig wordt. Dit is vaak een teken van een verkoudheid of griepje.

Geel: De verstopping wordt een flinke verkoudheid

Witte bloedcellen haasten zich naar je neus om de infectie te bestrijden. Wanneer deze bloedcellen eenmaal hun werk hebben gedaan, worden ze afgevoerd met de vloedgolf van snot. Tegen die tijd zijn ze okerkleurig. Een flinke verkoudheid kan wel twee weken aanhouden.

Groen: Je immuunsysteem is hard aan het werk

 Je snot is dik door dode witte bloedcellen en andere slachtoffers van de strijd die in je lichaam gaande is. Wanneer je na 12 dagen nog steeds niet bent opgeknapt, is het verstandig een bezoek te brengen aan je huisarts. Het zou een voorhoofdsholte ontsteking of bacteriële infectie kunnen zijn. Zeker wanneer je ook last hebt van misselijkheid of koorts.

Roze of rood: Zonder enige twijfel bloed!

De huid aan de binnenkant van je neus is gebarsten. Wellicht door het vele snuiten, door irritatie of door iets anders. Je hebt er toch niets ingestopt?

Bruin: Misschien bloed…

… maar het is aannemelijker dat je iets hebt ingeademd, zoals stof of zand.

Zwart: Schimmels

Wanneer je niet rookt of andere illegale drugs gebruikt, dan duidt zwart snot op een schimmelinfectie. Dergelijke infecties treden meestal op bij mensen met een zwak immuunsysteem. Mocht je tot deze groep behoren, dan ben je waarschijnlijk al onder behandeling bij een arts. Zo niet, maak dan meteen een afspraak!

Nog een paar leuke neusweetjes 

Bron

Lees ook