Pas dan ga je genieten van parfum

05:22 - 03:13
luistertijd 05:22 - leestijd 03:13

Zo leer je parfum echt goed ruiken

BeautyJournaal’s perfumista Cindy.

Je hebt het onlangs al op BeautyJournaal kunnen lezen… Onze parfumista Cindy gaat je de ins en outs van het parfum testen leren en neemt je mee op een ontdekkingsreis door de wondere maar o zo heerlijke wereld van parfum. Klik hier om het artikel nogmaals te lezen.

Vandaag legt Cindy je de belangrijke eerste stap uit; het trainen van de neus. Onmisbaar voor iedereen die dol is op parfum.

Leren om goed te ruiken

Het is met parfum testen hetzelfde als met zwemmen of fietsen. Oefening baart kunst. Hoe meer je test, hoe beter je in staat bent te ruiken en te definiëren. Toen ik mijzelf verdiepte in geuren kwam ik aanvankelijk niet veel verder dan de selectie tussen “lekker” en “niet lekker”. Het was me in ieder geval niet duidelijk waarom ik iets wel of niet aangenaam vond ruiken. Maar als je dat weet, kun je veel makkelijker keuzes maken. Hiervoor moet je leren ruiken. En dat kun je gewoon leren. Train je neus!

Oefening baart kunst

Er zijn een aantal manieren om te oefenen. Daarbij is het belangrijk dat je weet wat je ruikt, zodat je het later kunt herkennen.

  1. Duik de keukenkastjes in

Je hoeft niet meteen naar de parfumerie om je neus te trainen. Dat kan gewoon thuis, en daar heb je zelfs niet eens parfum voor nodig. Ruik aan alles wat je tegenkomt in je dagelijkse leven. De geur van gras en vers brood zijn een van meest geliefde geuren. Maar ook je potjes gedroogde keukenkruiden zoals kaneel, oregano en tijm zijn geweldig oefenmateriaal. De bos bloemen op tafel. Ruik je het verschil tussen een roos en een anjer? Wasverzachter met lavendel, hoe ruikt dat nou eigenlijk?

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of het echte materialen zijn of synthetische geuren (zoals die in de wasverzachters). Waar het om gaat is dat je in aanraking komt met allerlei geuren en dat je die geuren een naam kunt geven. Je leren tas, sinaasappels op de fruitschaal, kruidenthee, de basilicum en de potaarde waarin het plantje staat. Veel oefenen is the key, dus ogen dicht en snuffelen maar. Joh, je bent toch thuis dus niemand die het ziet….

  1. Snuffelen aan de blotter en vergelijk

Oké, je hebt van dat ruiken na enige oefening je tweede natuur gemaakt en bent je bewust van al die verschillende geuren die je de hele dag omringen. Dan ben je toe aan de volgende stap: je mag de parfumerie in! Maar niet voordat je enigszins wat vooronderzoek hebt verricht.

Het handigst is om een bepaalde geurgroep te kiezen en daar wat parfums bij te zoeken om te testen. Citrusgeuren is goed om mee te beginnen, omdat de geur van citrus zo herkenbaar is.

De beautyJournaal parfum database met reviews en geurnoot tips

BeautyJournaal beschikt over een eigen database, waarin alle belangrijke geurstoffen worden uitgelegd, in parfum. En via de geteste producten kun je talloze parfums vinden die al besproken zijn door beautyJournaal, gekoppeld aan de geurgroepen – kijk hier maar eens.

Wat ruik je precies? Zijn er overeenkomsten of verschillen? Probeer ze eens te benoemen. Is de geur vol, groen, zoet of juist zuur? Herken je misschien andere geurnoten of doet de geur je aan iets bepaalds denken? Associeer er maar op los: ruik je een mandarijntje dat je aan het pellen bent, of eerder de zakdoekjes van je oma of juist en pittige Mojito cocktail?

Zo kun je verschillende geurengroepen aanpakken: neem een bepaalde bloem, de houtachtige of vanillegeuren. Als je steeds een bepaalde groep neemt en daar een aantal parfums bij ruikt, dan zul je merken dat je al snel geurnoten gaat herkennen.

  1. Blind ruiken

Als dat goed gaat is de volgende stap het blind ruiken van geuren. Je neemt een parfum waarvan je de geurnoten niet kent en probeert zelf door goed te ruiken te achterhalen welke geurnoten de geur heeft. Het is een leuk spelletje dat ik zelf regelmatig doe met andere parfumista’s.

  1. Het “echte werk”

Als je de eerste stap in je dagelijkse leven kunt toepassen en je ruikt regelmatig verschillende parfums, dan ben je al lekker bezig. Maar voor wie dat nog niet genoeg is, is er nog een mogelijkheid om je kennis uit te breiden.

Je kunt tegenwoordig overal op internet losse etherische olieën en aromachemicaliën kopen die in parfums gebruikt worden. Op die manier ruik je de pure geurnoten op zichzelf en zoals ze in parfums gebruikt worden. Dat geeft meteen een duidelijk beeld. Voor mij persoonlijk is dit nooit een optie geweest, omdat het kopen van losse oliën een kostbare aangelegenheid is.

Maar welke methode je ook kiest om je neus te trainen, doe het rustig aan en geniet! Ik wens je veel snuffelplezier!

 

Lees ook