Hij gaat voor smeuïgheid…..

03:38 - 02:11
luistertijd 03:38 - leestijd 02:11

Het beste voor de baard  is van een Dutchman

Een verzorgingsproduct voor de baard testen als je geen baard hebt? Kan. Maar dan wel op eigen risico, want de kans is groot dat je voor gek wordt verklaard. Dus wat deed ik? Misschien wel nog gekker dan gek; op een dag liet ik mijn baard staan, net zolang tot de haren op mijn gezicht versuft raakten en toe waren aan een oppepper.

 

Ellendige jeuk
Sinds de opmars van de baard en de barbershop, een paar jaar geleden, valt het aantal baardproducten dat op de markt is verschenen, nauwelijks meer te tellen. Vaak bestaat de range van een merk uit 1 of meerdere baardolies, 1 of meerdere baardbalsems en 1 of meerdere baardzepen.

Als het goed is, dient de olie om de baard zacht te houden en de onderliggende huid te verzorgen en te voeden, waardoor die ellendige jeuk achterwege blijft. Met de balm breng je de baard in model. En de zeep is er natuurlijk om de baard en huid te reinigen.
Vaak lees je dat die baardproducten helemaal niet nodig zijn en dat je bijvoorbeeld ook je baard kunt wassen met elke willekeurige douchegel.
Tuurlijk. Een vrouw kan haar wenkbrauwen ook bijwerken met een stuk houtskool. Zo valt alles wel kapot te redeneren.

Geur van een natte krant
Nu moet ik wel toegeven dat het best lastig is om het kaf van het koren te scheiden, want ik testte een paar merken, 1 uit Amerika en 1 uit Australië waarvan er eentje de geur van een natte krant had (een geur die de hele dag letterlijk onder je neus blijft hangen) en waarvan de ander een balm bevatte die zo stijf was, dat er bij het aanbrengen brokstukken achterbleven in je baard. Niet fijn.

Alles wat van ver komt
Ben ik chauvinistisch? Ik denk van niet. Eerlijk gezegd ben ik juist geneigd om alles wat van ver komt beter te vinden dan wat we hier zelf produceren. Maar van alle baardverzorgingsmerken die ik probeerde, stak er eentje met vlag en wimpel boven de rest uit en dat waren de natuurproducten van Mr. Dutchman uit – de naam zegt het al – Amsterdam.

De geur was het fijnst, de zeep het zachtst en meest smeuïg, waardoor je geen droge huid kreeg, zoals bij de meeste zepen die ik testte. De balm was stevig, maar werd met wat wrijven tussen de handpalmen een mooie, goed aan te brengen substantie en de olie met een hoge dosis arganolie werd snel opgenomen door de baard en de huid waardoor je er niet uitzag als een Glimmer Twin. Topspul derhalve.

Doorstromen richting perfectie
Navraag leerde dat Mr. Dutchman een initiatief was van de pas 28-jarige  Jules Hoet uit Beverwijk, die vond dat zijn lange baard een betere verzorging verdiende dan via het spul dat op de markt was.

Hij verzamelde wat mensen om zich heen waaronder een chemicus/tovenaarsleerling om zijn droom te verwezenlijken en schroomde er niet voor om dag en nacht door te stomen richting perfectie.

En nu is mijn baard er weer af. Want: mission accomplished.  Zo doen we dat bij BeautyJournaal. Net zo makkelijk.

p.s. Binnenkort laat ik mijn benen harsen. Er moet namelijk een spatader camouflage crème worden getest.

Voor verkoopadressen van Mr. Dutchman producten zie www.mrdutchman.nl

Lees ook