Afvallen begint in je darmen

06:23 - 03:49
luistertijd 06:23 - leestijd 03:49

Leestip: De Snelle Afvalmachine

Ben jij altijd aan het lijnen?

Heb je alle denkbare diëten al geprobeerd? Van Sonja Bakker tot Montignac, van sapkuren tot eiwitdieet… Maar is er geen enkel dieet dat echt helpt, of kom je na een periode van flink afzien gewoon weer vrolijk aan? Dan is de kans vrij groot dat je niet alleen je calorieën onder de loep moet nemen, maar ook je darmen. Want afvallen begint in je darmen, zo stelt Raphael Kellman, internist en auteur van het boek “De snelle afvalmachine.”

Het belang van een goede darmflora

Een goede darmflora maakt je gezond en slank, een slechte darmflora maakt je ziek en dik. Dat is het uitgangspunt van “De snelle afvalmachine.” Maar wat is eigenlijk een goede darmflora? Dit is de evenwichtige samenstelling van bacteriën, virussen, gisten en schimmels in je darmen, ook wel microbioom genoemd. Dat klinkt misschien vies, maar deze organismen heb je nodig om in eten te blijven. Ze verteren je voedsel en zorgen ervoor dat voedingsstoffen worden opgenomen. Onderzoek heeft aangetoond dat een verstoorde darmflora kan leiden tot allerlei ziektes en… overgewicht.

Onderzoek met muizen

Dierstudies met muizen hebben aangetoond dat muizen overgewicht ontwikkelen, wanneer ze worden geïnjecteerd met de darmflora van een persoon met overgewicht. Deze muizen werden op een soortgelijk dieet gezet dan muizen met een ‘normale’ darmflora. En wat bleek? De gezonde muizen kwamen niet aan, de geïnjecteerde muizen wel, terwijl ze precies hetzelfde te eten kregen.

Raphael Kellman, auteur en internist.

Proefpersoon Robert

Raphael Kellman kwam tijdens zijn werkzaamheden als internist min of meer tot dezelfde conclusie. In zijn boek vertelt hij: “Als ik ooit iemand heb ontmoet die aan geen enkele vermageringsregel leek te voldoen, dan was het Robert wel. Robert slaagde er eenvoudig niet in om af te vallen.” Toen Robert in het ziekenhuis werd opgenomen met een longontsteking schreef Raphael Kellman hem een antibioticakuur voor in combinatie met probiotica en prebiotica om de negatieve effecten van antibiotica tegen te gaan. Raphael: “Deze keer kwam Robert niet aan, maar raakte in twee weken 7 pond kwijt en dat zonder enige moeite.”

Dit inzicht triggerde Raphael en leidde tot een uitgebreide speurtocht naar de effecten van probiotica en prebiotica op de darmflora, die hij deelt met de lezer in zijn nieuwe boek.

Probiotica en prebiotica

Waar probiotica helpen om de gezonde bacteriën in de darmflora aan te vullen, daar helpen prebiotica om de gezonde bacteriën te ondersteunen. En nu komt het mooie: je hoeft geen pillen te slikken of drankjes je drinken. Je vindt pro- en prebiotica ook gewoon in voedingsmiddelen. Raphael Kellman legt in zijn boek uit hoe je in drie fasen van een ongezond naar een gezond voedingspatroon gaat, zonder dat je hierbij honger hoeft te lijden.

Verander je darmflora in drie fasen

Fase 1 (drie weken): Schrap voeding die je darmen in disbalans brengen: suiker, kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen, eieren, soja, gluten en zuivel. Eet veel groente en fruit, dit heeft een helende werking op je darmflora.

Fase 2 (drie weken): Voeg schapen- en geitenyogurt toe aan je voedingspatroon, evenals volkorenproducten.

Fase 3 (continu): Zoek je weg binnen dit eetpatroon. In deze fase mag je iets soepeler omgaan met de regels. Dat betekent 70% goede voeding en 30% naar eigen inzicht. En dat mag ook gerust af en toe iets zoets zijn.

Recepten en boodschappenlijstjes

Om je te helpen bij het aanpassen van je voedingspatroon, geeft Raphael Kellman in zijn boek handige maaltijdschema’s, recepten – inclusief bijbehorende boodschappenlijstjes – voor iedere fase. Je hoeft de eerste zes weken niet na te denken over wat je eigenlijk moet eten; Raphael schrijft het stap voor stap voor. In fase drie kan je naar hartenlust recepten combineren.

Een goede darmflora is cruciaal voor een gezond gewicht.

De proef op de som: we testen het uit

Afvallen is voor mij geen doel op zich (ik ben eerder te licht, dan te zwaar), een gezonde darmflora vind ik daarentegen wel belangrijk. Een paar jaar geleden zijn mijn darmen een tijd ‘aan de hobbel’ geweest. Zo erg zelfs, dat ik soms dagenlang niet naar het toilet kon, hetgeen resulteerde in een vervelend inwendig onderzoek in het ziekenhuis (je weet wel… met zo’n slangetje en een camera). De arts kon niets vinden en ook medicatie hielp niet. Totdat ik van een kennis de tip kreeg om iedere dag Kellogs Allbran te eten. En sindsdien behoort mijn darmprobleem tot het verleden. Hoe simpel kan het zijn?

Dit heeft mij wel het inzicht gegeven dat je je darmflora niet moet onderschatten en dat een beetje ondersteuning in de vorm van goede voeding geen kwaad kan. De afgelopen periode heeft er bij ons thuis dan ook regelmatig een recept uit “De snelle afvalmachine” op het menu gestaan. Onze favoriet is inmiddels de runderstoofpot met aromatische groenten en rode wijn. Want wie zegt dat gezond eten niet lekker mag zijn? Gewicht kwijtgeraakt ben ik niet, maar ik voel me wel goed bij de recepten uit het boek.

Aanrader voor dik en dun

“De snelle afvalmachine” is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het belang van een goede darmflora en de uitwerking daarvan op je gewicht. Raphael vertelt in begrijpelijke taal hoe het toch wel complexe fenomeen microbioom in elkaar steekt en vertaalt zijn inzichten naar praktisch toepasbare recepten. Je hoeft bovendien geen keukenprinses te zijn om de recepten thuis na te maken.

Wat ik mis in het boek zijn mooie afbeeldingen van de recepten. Dat had het wat mij betreft helemaal afgemaakt. Nu komen de recepten pas tot leven in je eigen keuken. Beste uitgever… is dit wellicht een suggestie voor de volgende druk?

Shop “De snelle afvalmachine” onder meer bij Bol.com.

Lees ook