The Dirty Thruth!

03:11 - 01:54
luistertijd 03:11 - leestijd 01:54

NIVEA-onderzoek toont belang gezichtsreiniging aan

Je weet ongetwijfeld wel dat het belangrijk is om ’s avonds je make-up te verwijderen. Maar hoe vaak staan je erbij stil wat zich gedurende de dag aan vuil op je gezicht verzamelt? Waarschijnlijk niet vaak genoeg.

Hotspot voor vuil

NIVEA voerde in januari van dit jaar een onderzoek uit op vier vrouwen, waarbij monsters van de gezichten van de vrouwen werden genomen en de bacteriën door een microbioloog in laboratoriumomstandigheden op kweek werden gezet. De monsters werden genomen na een doorsnee werkdag. Het onderzoek toont aan waarom gezichtsreiniging zo belangrijk is.

De monsters van verschillende gezichtsdelen werden geanalyseerd, waaruit bleek dat de neus en de wangen de grootste hotspots voor vuil zijn. Deze gebieden worden gedurende de dag dan ook het meest aangeraakt, bijvoorbeeld met de handen, een mobiele telefoon of tijdens het aanbrengen van make-up. Bovendien zijn de neus en wangen olie- en porierijke gebieden waar bacteriën prima kunnen gedijen.

Niet alleen zweet en talg, maar ook roet en vuil

Op het gezicht verzamelen zich door de dag heen niet alleen natuurlijke substanties zoals zweet en talg, maar ook de buitenlucht zorgt voor stof, roet en vuil op de huid. Door onze drukke levensstijl wordt onze gezichtshuid bovendien dagelijks blootgesteld aan bacteriën.
NIVEA’s reinigingsexpert Dr. Svenja Möllgaard zegt hierover: “Tijdens de ontwikkeling van onze nieuwe gezichtsreinigingslijn wilden we onderzoeken of de behoeftes van vrouwen op het gebied van gezichtsreiniging worden beïnvloed door hun drukke levensstijl. We komen de hele dag in contact met mensen en zijn op zoveel verschillende plekken dat het vuil en de bacteriën waaraan we worden blootgesteld, gemakkelijk worden overgedragen via handen, mobiele telefoons of brillen.”

Vrouwen reinigen nog steeds niet goed (genoeg)

Ondanks alle voordelen van gezichtsreiniging, blijkt dat 57% van de vrouwen haar gezicht niet regelmatig reinigt. Een van de meest voorkomende opvattingen is dat gezichtsreinigingsproducten de huid uitdrogen en daarom zijn vrouwen terughoudend in een goede reiniging.

Reinig ’s ochtends en ’s avonds!

Een schone en goed verzorgde huid is de beste voorwaarde voor het herstelproces van de huid gedurende de nacht. De nachtelijke celvernieuwing resulteert vaak in olieachtige substanties. Daarnaast ontstaat er door nachtelijke transpiratie op het gezicht. Deze stoffen verzamelen zich op het huidoppervlak, waardoor het in de ochtend dan ook van belang is dat dit van de huid wordt verwijderd. Zo begin je de dag met een goede basis om make-up aan te brengen. “Hierdoor krijgt de huid ruimte om te ademen en kunnen verzorgende producten beter worden opgenomen”, aldus Dr. Svenja Möllgaard.

Maar… er zijn ook goede bacteriën

Geleidelijk aan wordt duidelijk dat er ook gezonde huidbacteriën bestaan die een belangrijke rol spelen bij het behouden van een stralende huid; de zogenaamde probiotica. BeautyJournaal schreef hier onlangs over. Je leest het artikel hier.

Lees ook