Goede verzorging hoeft niet duur te zijn

06:45 - 04:03
luistertijd 06:45 - leestijd 04:03

Hoe verzorg ik mijn natuurlijk krullend haar?

Er komen steeds meer producten op de markt voor natuurlijk krullend haar. Deze producten zijn vrij prijzig en richten zich vooral op donkere vrouwen die hun haar niet meer willen ‘relaxen’ (een chemische behandeling om de krul uit het haar te halen) of vrouwen met krullend haar die geen zin meer hebben om telkens de stijltang te pakken. Maar is het eigenlijk wel nodig om veel geld uit te geven aan dergelijke salonproducten, of zijn er goedkopere alternatieven voorhanden bij de drogist? En om welke ingrediënten gaat het dan vooral? Een goede vraag.

Voordat we het over producten kunnen hebben, moeten we om te beginnen iets meer zeggen over de eigenschappen van krullend haar. Want waarom krult haar eigenlijk?

Vorm van het haarzakje

Je kunt haar zien als kleine sliertjes Play Doh klei (je weet wel… van die vormpjes waar je vroeger mee speelde en waar je klei doorheen drukte dat er dan aan de andere kant uitkwam), dat door kleine gaatjes in je hoofd naar buiten wordt geduwd. Wanneer dit gaatje perfect rond is, dan is de haar ook rond en bovendien zonder krullen. Wanneer het gaatje iets ovaler is, dan heeft de haar een elliptische vorm, die ervoor zorgt dat de haar begint te draaien en krullen.

Heeft het gaatje de vorm van een kidneyboon, dan gaat de haar kroezen. Dit zijn de typische Afroamerikaanse kapsels. Aan de vorm van de gaatjes kun je niets doen, daar word je mee geboren. Kleine veranderingen kunnen optreden bij het ouder worden ten gevolge van een veranderende hormoonspiegel.

Proteïne samenstelling van de haarschors

Haar bestaat uit drie delen: haarschubben (cuticula), haarschors (cortex) en het binnenste merg (medulla). De cortex is opgebouwd uit twee verschillende proteïne gebieden: het ene gebied heet Ortho en het andere Para.

Deze beide gebieden absorberen water op een andere manier en daarom zet het ene gebied ook meer uit dan het andere, wanneer het in contact komt met water (voor wie zich de natuurkundelessen van vroeger nog kan herinneren: een bimetaal werkt net zo, maar dan onder invloed van hitte).

Door het verschil in uitzetten, ontstaat er een krul in het haar. Daarom begint je haar ook vaak te kroezen bij een hoge luchtvochtigheid.

Moisture, moisturize, water… wat is eigenlijk het verschil?

Het is waarschijnlijk een van de meest hardnekkige cosmetische mythes en misverstanden… de gedachte dat je vocht (moisture) moet toevoegen aan je haar. Het is weliswaar waar dat je de gevolgen van te weinig vocht in je haar moet behandelen, maar dat doe je niet door vocht of water aan je haar toe te voegen. Veel belangrijker is de hoeveelheid lipiden die je haar bevat en de kwaliteit van de proteïnen in je haar.

Moet je droog haar dan net zo verzorgen als een droge huid?

Niet helemaal. Om te beginnen is je huid een levend organisme, terwijl je haar uit dode proteïnen bestaat. Een van de belangrijkste functies van je huid is het ‘regelen’ van de hoeveelheid vocht die je lichaam verlaat door te zweten. Haar werkt niet op die manier. Je haar is geen hol rietje dat water naar buiten laat, wanneer het warm is.

Natuurlijk bevat je haar van nature een kleine hoeveelheid vocht (tussen 7 en 14%). De daadwerkelijke hoeveelheid is afhankelijk van de luchtvochtigheid: haar past zich snel aan aan de omstandigheden.

Ook oppervlak is van belang

Een ander verschil is dat je huid een relatief klein en egaal oppervlak heeft, dat je makkelijk kunt omsluiten met een product, waar vocht niet doorheen kan dringen.

Dagcrème bijvoorbeeld wordt snel in je huid opgenomen en zorgt er daar voor dat vocht niet ontsnapt en je huid gehydrateerd blijft.

Je haar daarentegen heeft een veel groter oppervlak. Zie het als honderdduizend kleine buisjes van centimers, soms decimeters lang. Rol je dit uit, dan ontstaat een oneindig groot oppervlak.

Wanneer je je haar op dezelfde manier zou verzorgen als je huid, dan zou je een evenredige hoeveelheid van een verzorgend product nodig hebben. Het resultaat is dan hoogstwaarschijnlijk zeer vet en verzwaard haar, waardoor je natuurlijke krullen meteen uitzakken.

Maar hoe verzorg je dan wel je krullen?

 Wanneer we het hebben over vocht inbrengen (moisturizing), dan bedoelen we niet per definitie het toevoegen van water. Wat we eigenlijk bedoelen is: het bestrijden van de effecten van droogheid. Plus voor krullend haar zijn de volgende elementen van belang:

Welke ingrediënten heb ik hiervoor nodig?

 Dit vergt een beetje handigheid in INCI-lijsten lezen. Ga op zoek naar de volgende producten in je shampoo en conditioner voor krullend haar:

Vermijdt Dimethicone, een silicoon dat het haar zwaar maakt. Laat je ook niet om de tuin leiden door termen als ‘botanische extracten’, want meestal zijn dit niet de actieve ingrediënten en vind je de extracten onderaan de INCI-lijst.

En is duur dan altijd beter?

Wanneer we met het bovenstaande lijstje in de hand naar enkele drogisterijproducten kijken, dan zien we dat bijvoorbeeld de Herbal Essences Hello Hydration Moisturizing Conditioner de volgende ingrediënten bevat: Stearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride en Cetyl Alcohol. De conditioner bevat echter ook Dimethicone, waardoor het voor sommigen een iets te ‘zwaar’ product kan zijn.

Shop dit product hier online

Aveda heeft daarentegen een product (Aveda Damage Remedy Intensive Restructuring Conditioner) zonder Dimethicone siliconen, maar wel met Cetearyl Alcohol, Cyclopentasiloxane, Stearalkonium Chloride, and Behentrimonium Chloride. Uitstekend voor natuurlijk krullend haar.

Shop dit product hier

Kortom, duur is niet per definitie beter, wanneer je – gewapend met bovenstaande ingredientenlijst – zorgvuldig je shampoo en condioner uitzoekt. Zelfs bij de drogist!

Bron

Lees ook