Apotheek&Beauty geeft tips

06:52 - 04:07
luistertijd 06:52 - leestijd 04:07

Homepage Apotheek en Beauty Verzorging bij Rosacea

Welke huidverzorging kalmeert rosacea?

Het is koud buiten en daar kan je huid zichtbaar op reageren. Zeker als je al een gevoelige huid hebt die snel roodheid laat zien. Door kou kan roodheid, zoals rosacea, erger worden. Hoewel rosacea nog niet te genezen is, kun je het wel met de juiste verzorging onderdrukken en onder controle houden. In dit artikel hebben we het over rosacea (hoe kan je het herkennen en wat verergert het?), verzorgingsproducten en medicijnen die de symptomen bij rosacea kunnen verminderen.

Hoe kun je rosacea herkennen?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening die vooral voorkomt bij mensen tussen de 30 en de 50 jaar met een licht huidtype (het zogenaamde Fitzpatrick fenotype I-II). Gezien het feit dat rosacea vaker voorkomt in Noord-Europa wordt er aangenomen dat het voorkomen van rosacea enigszins genetisch is bepaald.

Rosacea komt zowel voor bij vrouwen als bij mannen en wordt gekenmerkt door een rode huid. Hierbij zijn vaak de wangen, neus en kin (erg) rood. Op deze plekken kunnen gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctasieën ook wel couperose genoemd) zichtbaar zijn, maar vaak ook rode bultjes (papels) en puistjes (pustels).

Rosacea Subtypes

Wat is de oorzaak van rosacea?

De oorzaak van rosacea is onbekend. Hoewel er geen bacteriële oorzaak lijkt te bestaan, is het wel opvallend dat de meest effectieve behandelingen niettemin bestaan uit lokaal of systemisch (oraal, via de mond) toegediende antibiotica. Ook zijn er aanwijzingen dat micro-organismen, zoals Demodex mijten, Helicobacter Pylori en wellicht Staphylococcus Aureus bij een superinfectie (dit is een infectie die optreedt bovenop of naast een ander ziekteproces) of een verstoorde huidflora (microbioom) een rol spelen in de pathofysiologie van rosacea. Deze rol blijft echter onduidelijk.

Acne of rosacea?

Mensen met rosacea denken vaak dat zij acne hebben door de aanwezigheid van puistjes.

De voortdurende roodheid, de papels en pustels, en met name de aanwezigheid hiervan in het gelaat, zorgen voor een laag gevoel van eigenwaarde, onzekerheid, schaamte en kunnen leiden tot depressie.

Rosacea wordt gekarakteriseerd door terugkerende episoden van flushing (vergankelijke roodheid), erytheem (persisterende roodheid), teleangiëctasieën (Couperose), papels, pustels en oedeem. Hoewel rosacea een chronische huidaandoening is zonder genezing, kun je wel met de juiste zorg en aandacht je huid rustig krijgen.

Wat verergert rosacea?

De oorzaak van rosacea is, zoals gezegd, tot op de dag van vandaag nog onbekend. Wel is bekend dat er bepaalde factoren zijn die verergering van rosacea kunnen beïnvloeden:

Tip: Lees ook het artikel van BeautyJournaal getiteld “Last van rosacea? Eet minder suiker!

Welke verzorgingsproducten gebruik je bij rosacea?

Een huid met rosacea heeft een zachte reiniging en verzorging nodig. Een scrub of ruwe handdoek moet je daarom echt laten liggen! Probeer je gezicht elke dag met dezelfde verzorgingsroutine te behandelen om een duidelijke verbetering van je huid te merken. Gebruik geen producten met parfum, alcohol en glycolzuur. Hier kan de huid namelijk overgevoelig op reageren.

La Roche-Posay RosaliacZachte reiniging een must

Gebruik voor het schoonmaken van je gezicht een zachte reinigingscrème, reinigingsmelk of reinigingsgel. Gebruik niet teveel kracht en water bij het reinigen. Dit kan ervoor zorgen dat je huid uitdroogt en rood wordt. Wij adviseren:

DermaQuest Delicate Reinigingscrème

Avène Antirougeurs Reinigingsmelk

La Roche Posay Rosaliac Reinigingsgel

Roodheid neutraliseren

Na het reinigen kun je de roodheid neutraliseren en kalmeren. Dit kun je doen door middel van het Avène Anti-roodheid Herstellend Masker. Dit middel bevat Ruscus extract dat verantwoordelijk is voor het verminderen van roodheid in het gezicht. Het product is rijk aan thermaal bronwater om de huid te kalmeren en te verzachten. Tevens bevat het Sucralfaat om de geïrriteerde huid te herstellen. Laat deze 5 tot 10 minuten op je gezicht inwerken en verwijder daarna met een wattenschijfje.

Kalmeer je huid extra door je gezicht in te sprayen met thermaal bronwater. Je huid is nu al gekalmeerd. Breng voor extra kalmering en neutralisering de La Roche Posay Rosaliac AR Intense aan. Dit is een intensief concentraat bestaand uit ambofenol en neurosensine, kalmerende bestanddelen om de huidreactiviteit te verminderen. Uiteraard bevat dit product Thermaal water van La Roche-Posay. Je kunt dit concentraat ‘s ochtends en ‘s avonds op je gezicht aanbrengen.

Dr.G Red-Blemish Clear CreamZachte verzorging

Smeer je gezicht na het reinigen en kalmeren goed in met een milde gezichtscrème. Ook hierbij is het weer belangrijk dat je een gezichtscrème gebruikt zonder parfum en alcohol. De gezichtscrème La Roche Posay Rosaliac UV Licht is speciaal voor een huid met rosacea en bevat SPF 15. De Dr.G Red-Blemish Clear Cream verzacht je huid en vermindert de roodheid.

SPF

Ondanks het ontbreken van sterk wetenschappelijk bewijs wordt in het kader van zelfzorg bij rosacea vaak zonprotectie geadviseerd. Gebruik bij voorkeur dus een milde gezichtscrème met een SPF-factor.

Lycogel SPF 30Camoufleren van roodheid

Om roodheid in je gezicht te camoufleren is het belangrijk dat je huid niet wordt afgesloten. Daarnaast is ook belangrijk dat de camouflage je huid beschermt met een SPF. Je huid is tenslotte al gevoelig, stel je voor dat je verbrandt! Een heel fijne camouflage die onze huidtherapeuten ook adviseren is Lycogel. Roodheid wordt gecamoufleerd, terwijl je huid kan blijven ademen. Je huid wordt beschermd tegen de zon met SPF 20 en je kunt er zelfs mee zwemmen. Verwijder de camouflage elke avond van je gezicht. Dit gaat ook heel makkelijk met de bovengenoemde reiniging.

Hoe kun je zelf rosacea onder controle houden?

Hierboven schreven we al dat bepaalde factoren rosacea kunnen verergeren. Probeer daarom zelf op te letten hoe jouw huid reageert op deze factoren. Hierbij nog even de belangrijkste punten uit dit artikel op een rij:

Meer informatie over Apotheek&Beauty vind je op YouTube:

Deze informatie behoort tot het merkdossier van Apotheek&Beauty op BeautyJournaal en wordt je rechtstreeks aangeboden, zonder tussenkomst van de redactie.

Lees ook