Prachtige diepe peelings met controleerbaar effect, dus minder risico

08:40 - 05:12
luistertijd 08:40 - leestijd 05:12

In het vorige artikel over peelings hebben we uitgelegd waartoe ze dienen voor de huid en wat de meest gangbare vormen van peelings zijn. Zoals de dermabrasie, de fruitzuren, salicylzuur.

In dit artikel gaan we verder in op een zwaardere maar meest effectieve vorm van peelen: met TCA. En ik vertel over de bijzondere peelings van dr. Obagi: de ZO Medical Controlled Depth Blue Peel en de ZO Medical 3 Step Stimulation Peel.

De gouden standaard: Trichloorazijnzuur (TCA)

De meest toegepaste chemische peeling in medische zin is de trichloorazijnzuur peeling. Deze is geschikt voor zowel oppervlakkige, maar ook mediumdiepe en diepe peelings.

Alleskunner maar risicovol

Een echte alleskunner dus. Maar wel een die niet zonder risico’s is. Het is namelijk erg lastig om tijdens de behandeling te zien hoe diep de peeling is doorgedrongen en of de peeling overal even diep is gekomen. Zoals we hebben gezien is de juiste diepte van belang om aandoeningen te kunnen verbeteren.

Littekenvorming

Heeft een patiënt acne-littekens en wordt de papilaire dermis niet bereikt, dan zal er geen noemenswaardige verbetering van de littekens optreden. Maar als de peeling te diep gaat, is de downtime (de tijd dat de huid aan het vervellen is) aanmerkelijk langer dan nodig en bestaat zelfs het risico op nieuwe littekenvorming.

Passè: de fenolpeeling

Desondanks wordt TCA echter toch als de goudenstandaard gezien. Het alternatief, een fenolpeeling kent namelijk nog veel meer risico’s.

Zeer effectief maar schadelijk

Fenolpeelings zijn qua resultaat superieur aan elke andere vorm van peelen. Echter, er kan hierbij van alles misgaan, wat tot ernstige gezondheidsklachten en zelfs de dood kan leiden. Niet echt de bedoeling dus.

Ik moet dit wel enigszins nuanceren overigens: wanneer fenolzuur lokaal wordt toegepast, bijvoorbeeld alleen rond de mond, dan vallen de risico’s mee. Door de nadelen is de fenolzuurpeeling echter nooit een populaire behandeling geworden en is TCA de gouden standaard onder de (medische) peelings geworden.

Bestaat er een veilige TCA-peeling?

Het antwoord is gelukkig een volmondig: “Ja!”. Er zijn twee manieren om TCA veilig en controleerbaar te maken, beiden ontwikkeld door dermatoloog Dr. Zein Obagi.

De Blue Peel

De bekendste methode is de bekende Blue Peel, die zoals de naam al zegt blauw is. Bij deze behandeling wordt TCA gecombineerd met een blauwe kleurstof en een stof die de doordringsnelheid van TCA in de huid vertraagd. Hierdoor krijgt de arts of huidtherapeut die de Blue Peel uitvoert een absolute controle over de peeling. De tweede methode heet de 3 Step Stimulation Peel en geeft veiligheid door de strikt geprotocoleerde procedure en hoeveelheden.

ZO Medical Controlled Depth Blue Peel

De blauwe kleur, die in geen enkele huidtoon voorkomt, geeft een dusdanig contrast dat alle veranderingen die in de huid optreden door TCA zichtbaar worden. Elk van die veranderingen heet een “eindpunt”. Zo kan de behandelaar dus altijd zien op welke diepte op dat moment wordt gewerkt en of het resultaat mooi egaal en homogeen zal worden. En natuurlijk of de juiste diepte is bereikt of nog niet.

voor-na-Controlled_Depth_Blue_Peel

De blue peel voor en na

Vertraagde afgifte geeft extra controle

Daarnaast zitten er in de Blue Peel een aantal ingrediënten, die ervoor zorgen dat de TCA minder snel doordringt in de huid. Normaal gesproken werkt TCA namelijk enorm snel, waardoor de behandelaar niet alleen niet kan beoordelen of de juiste diepte is bereikt, maar hij of zij ook geen tijd krijgt om te reageren. Door deze toevoeging kan de behandelaar rustig de “tussenstand” evalueren en op elk moment besluiten om verder te gaan of te stoppen.

In vergelijking met een auto, geeft de blauwe kleur de behandelaar dus koplampen om (tussen)resultaten goed te kunnen zien en geven de vertragende ingrediënten de behandelaar remmen om op tijd te kunnen stoppen, zonder ongelukken te veroorzaken.

Feathering techniek om randen langs behandeld gebied te voorkomen

Tot slot is er nog een laatste belangrijk voordeel: De Blue Peel kan bij de randen van het te behandelen gebied (bijvoorbeeld bij de kaaklijn als het gelaat wordt behandeld) met een specifieke techniek worden aangebracht, die “feathering” heet. De peelvloeistof wordt als het ware uitgewaaierd, waardoor er geen scherpe grens meer is tussen wel en niet behandelde huid. Dit geeft een mooi natuurlijk resultaat, waarbij vervelende demarcatielijnen worden voorkomen.

Blue Peel bij ernstige aandoeningen in de diepere lederhuid

In onze klinieken kiezen we ervoor om de Blue Peel niet in te zetten voor oppervlakkige peelings (al zou dat wel kunnen), daarvoor gebruiken we microdermabrasie en de Facial Stimulator Peel, maar bij ernstigere aandoeningen in de lederhuid (acne-littekens, hyperpigmentatie, verslapping, fijne lijntjes en rimpels, etc.) is de Blue Peel altijd mijn eerste keuze voor behandeling.

Voor-na_3_Step_Stimulation_Peel

3 step stimulation peel voor en na

ZO Medical 3 Step Stimulation Peel

Dit is een van de meest geavanceerde peelings die ik ooit heb gezien en deze pas ik sinds een aantal jaren ook veelvuldig toe. Het unieke aan deze peeling, is dat dit niet alleen een peeling is, maar ook een geweldige stimulans zonder een diepe peeling te hoeven doen. Veel minder downtime, maar wel een spectaculair resultaat.

Eerste stap: combipeeling AHA, BHA en TCA

De eerste stap van deze peeling is de werkelijke peeling, een combinatie van AHA, BHA en TCA, alle drie in hoge concentraties, maar niet zo hoog dat er te diep gepeeld wordt. Door deze gelijkmatig aan te brengen, wordt automatisch een mooi, homogeen resultaat bereikt. De diepte is dusdanig, dat eventueel pigment in de papilaire dermis ook grotendeels verdwijnt.

Tijdens de 3 step stimulation peel

Tijdens de 3 step stimulation peel

Tweede stap: 6% retinol creme

De echte stimulans komt echter pas in stap 2. Dit is een crème met maar liefst 6% retinol! Een enorme stimulans waardoor de huid direct enorme hoeveelheden collageen en elastine gaat maken. Doordat dit na de eerste stap komt is de barrièrefunctie tijdelijk weg en wordt ook echt alle retinol in de cellen in de lederhuid opgenomen. Deze stap wordt de ochtend na de peel herhaald.

Derde stap: Calming creme

Na deze 2 stappen, de peeling en de enorme stimulans, volgt als derde en laatste stap de Calming Crème, die een naast scala aan antioxidanten, anti-irritanten en ontstekingremmende ingrediënten, ook stoffen bevat die de huid zichzelf sneller en beter laten herstellen. Deze crème gebruikt de patiënt gedurende 5 dagen, waarna de huid volledig is hersteld. De downtime van deze peel is dus kort, maar wel met enorm resultaat.

In 15 minuten gedaan

Bijkomend voordeel van deze peeling, is dat de procedure heel compact is en niet meer dan 15 minuten tijd kost, wat de peeling ook erg verdraaglijk maakt voor de patiënt.

Voorbereiding van de huid: 6 weken op protocol

Met name bij de mediumdiepe en diepe peelings is het belangrijk om de huid goed voor te bereiden op de behandeling. Mijn patiënten gebruiken daarom allemaal een ZO Medical protocol gedurende tenminste 6 weken, voordat ik de peeling uitvoer. Dit zorgt ervoor dat de huid zich al aanzienlijk heeft hersteld van opgelopen DNA-schade en daardoor nog beter en sneller hersteld na de behandeling.

ZO Peelings – Geschikt voor elk huidtype en elke huidskleur!

Daarbij, bij elke diepere peeling bestaat er het risico op pigmentontwikkeling na de peeling (dit heet post-inflammatoire hyperpigmentatie), een risico dat groter wordt naarmate de huid donkerder getint is. Het is om deze reden dat peelings bij donkerdere huidskleuren worden afgeraden of zelfs geweigerd.

Dokter Zein Obagi ontdekte echter al in de jaren ’80 van de vorige eeuw, dat dit risico de peeling niet in de weg hoeft te staan. De voorbereiding met de producten van ZO Medical zorgt er namelijk voor, dat ook dit aspect onder controle wordt gebracht. Dit maakt dat met de juiste ZO Medical voorbereiding zowel de 3 Step Stimulation Peel, als de Blue Peel uitgevoerd kunnen worden bij elk huidtype en elke huidskleur!

Lees ook