Uitkomst van 24 jaar lang onderzoek

02:10 - 01:18
luistertijd 02:10 - leestijd 01:18

Flavonoïden succesfactor binnen ieder dieet

Recent onderzoek toont aan dat een dieet dat rijk is aan flavonoïden – die van nature worden aangetroffen in fruit en groenten, zoals bessen, appels en pepers, maar ook in chocolade en wijn – een belangrijke bijdrage kan leveren aan het voorkomen van gewichtstoename.

24-jarige studie

Voor dit onderzoek, dat afgelopen 27 januari openbaar werd gemaakt (de originele versie lees je hier), werd het gewicht van 124.086 mannen en vrouwen voor een periode van 24 jaar in de gaten gehouden. Testpersonen die regelmatig fruit en groenten met flavonoïden aten, vertoonden minder gewichtstoename in de loop der jaren.

Fruit en groenten: Eating in Color

“Deze nieuwe onderzoeksresultaten over de voordelen van voedsel dat rijk is aan flavonoïden zijn erg interessant. We weten al jaren dat flavonoïden het risico op chronische ziekten kunnen reduceren, zoals hart- en vaatafwijkingen en kanker. Nu is er dus ook bewijs dat flavonoïden een gunstige uitwerking hebben op je gewicht. Bessen, appels, uien en thee waren met name onderwerp van onderzoek, maar ook andere bronnen van flavonoïden, zoals chocolade en citroen, kunnen bijdragen aan gewichtsverlies,” zegt Frances Largeman-Roth, voedingsexpert en auteur van het boek Eating in Color.

Alle beetjes helpen

De onderzoekers benadrukken dat flavonoïden weliswaar slechts een beperkte gewichtsafname realiseren, maar dat deze beperkte afname wel degelijk kan bijdragen aan de algehele gezondheid. Zeker op de lange termijn geldt: alle beetjes helpen.

Twee bekers fruit

Voordat je nu denkt dat een appeltje per dag al wonderen doet… Het onderzoek heeft aangetoond dat je tenminste twee bekers fruit of twee en half bekertje groenten per dag moet eten om de voordelen te merken.

Nog meer voordelen, ook in de slaapkamer

Het lijkt erop dat 2016 het jaar wordt van de flavonoïden. Een andere studie heeft namelijk aangetoond dat flavonoiden ook wonderen doen in de slaapkamer, waar ze erectiestoornissen kunnen voorkomen. Reden genoeg om voortaan een fruithapje in de broodtrommel van manlief te doen.

Bron

Lees ook