Voor ieder haartype!

09:11 - 05:30
luistertijd 09:11 - leestijd 05:30

Tips voor gaaf haar zonder föhnen

We hebben research gedaan naar de beste technieken om je haar te laten drogen aan de lucht (in het Engels: air-dry, in plaats van blow-dry). Voor schitterende beachy golven in je haar, mooie krullen of chique slagen. En elke techniek is beproefd en geperfectioneerd door beroemdheden, hun haarstylisten en natuurlijk de redactie van BeautyJournaal. Want ook wij hebben soms wel andere dingen te doen dan de hele dag door te brengen in de badkamer met een föhn…

De volumineuze slagen van Ashley Olsen

De slagen van Ashley Olsen in deze foto zien er ‘doorleefd’ uit, zonder slordig of pluizig te zijn. En… ze zijn niet met een föhn gemaakt. Haarstylist Mark Townsend creëerde deze look door eerst een handvol hydraterende mousse over het haar te verdelen. Om volume aan te brengen, deed hij het haar vervolgens losjes in een vlecht, voor gelijkmatige slagen. Deze vlecht draaide hij vervolgens tot een knot, die hij een paar centimeter onder de kruin vast spelde. Op deze manier krijgt het haar nog meer volume.

De low-key bends van Mary-Kate Olsen

Mary-Kate heeft liever iets minder volume dan haar zus. Daarom gebruikt Mark Townsend voor haar dezelfde volume mousse, maar vlecht hij het haar vervolgens in twee losse vlechten laag op het hoofd. Op deze manier wordt het haar bovenop het hoofd wat ‘platter’, terwijl de onderkant toch slagen krijgt. Na een uur even de vlechten met de vingers losschudden, voor een easy look met subtiele slagen.

Ultradik haar met slagen

Jenny Baily, beauty director van het Amerikaanse magazine Allure, gebruikt Shu Uemura Art of Hair Wonder Worker Air Dry / Blow Dry Perfector voor haar superdikke, steile haar. Ze brengt het op vochtig haar aan en draait vier knotten in haar haar voor het slapen gaan (vastzetten met een U-vormige speld, zodat er geen kreukels in je haar komen door te strakke haarelastiekjes). Jenny: “Wanneer ik slechts één knot zou maken, dan is het resultaat een hele vreemde slag. Vier knotten geven juist mooie slagen die mijn gezicht omlijsten.”

De gentle curves van Kate Moss

“Ze heeft altijd van die mooie, zachte slagen die haar gezicht omlijsten,” zegt haarstylist Teddi Cranford. Wanneer je steil haar hebt, of haar met een licht slag, is deze look gemakkelijk na te maken. Het enige wat je hoeft te doen, is je haar achter je oren doen terwijl het droogt. Je kunt de slag die zo ontstaat nog iets benadrukken door een metalen haarspeld boven ieder oor te gebruiken. “Dit is een techniek die we backstage veel gebruiken,” zegt Teddi Cranford.

 

De textured waves van Maria Sharapova

“Maak vier vlechten in vochtig haar voor schitterende beachy slagen in je haar,” adviseert haarstylist Adir Abergel, de man op de foto hiernaast. Voor deze look gebruik je een textuurspray met zout, voordat je het haar losjes vlecht en aan de lucht laat drogen.

Zachte pijpenkrullen in dik, stug en natuurlijk krullend of kroezend haar

 “Krullend haar vergt veel tijd,” zegt Nicole Chapoteau van het magazine Allure, hieronder op de foto.

Haar wekelijkse air-dry routine lijkt inmiddels wel een wetenschappelijke exercitie. Eerst weekt ze haar haar verdund appelazijn om het glanzend te maken. Daarna laat ze 15 minuten een verzorgende conditioner inwerken onder een douchemuts. Voordat ze ook maak aan stylen kan denken, gebruikt ze eerst nogmaals een lichte conditioner, die ze van wortel tot haarpunt aanbrengt, en een kleimasker dat ze een uur laat intrekken.

Ze sluit af met een styling cream speciaal voor krullend haar en laat haar haar drogen aan de lucht: “Deze behandeling zorgt ervoor dat mijn haar in model blijft en niet gaat kroezen.”

 

De polished waves van Penelope Cruz

“Penelope gaf mij de beste tip ooit,” zegt Mark Townsend. “Ze maakt twee losse vlechten in haar haar voor het slapen gaan, die ze een paar keer in de lengte twist en vastzet met haarspelden.” Door je vlechten te draaien, worden de slagen minder hoekig en piept je haar minder snel uit de vlecht tijdens het drogen.

Beachy waves voor dik haar

“Ik heb superdik haar en wil daar niet teveel tijd insteken. Daarom laat ik mijn haar altijd aan de lucht drogen,” zegt haarstylist Mara Roszak. “Vlechten van je haar is het geheim voor een mooie textuur.” Mara laat haar haar altijd opdrogen in kleine vlechten ter grootte van een varkensstaart (in het Engels: pigtail braids, een woord waar geen goede Nederlandse vertaling voor bestaat). Vervolgens sprayt ze de vlechten in met een textuurspray voor golvend haar. “Ik wacht met invlechten totdat mijn dikke haar alleen nog maar vochtig is, zodat het sneller droogt. Ik haal de vlechten er weer uit, voordat mijn haar volledig is opgedroogd. Dit om te voorkomen dat het resultaat te hoekig wordt.”

Gedefinieerde krullen in fijn, krullend haar

Om haar fijne, natuurlijk krullende haar te stylen, zonder het zwaar te maken, kneedt Allures beauty editor Lexi Novak Carol’s Daughter Marula Curl Therapy Diffusing & Styling Lotion in haar nog natte krullen. “Daarna raak ik mijn haar niet meer aan, om pluis te voorkomen,” zegt ze. Wanneer haar haar droog is, gebruikt ze Sachajuan Volume Powder Spray op de haarwortels voor extra volume. Dit gaat het beste wanneer je je hoofd voorover buigt, wanneer je de spray aanbrengt.

De ropy waves van Elizabeth Olsen

Ropy (letterlijk: touwachtig): weer zo’n woord, waar wij geen vertaling voor kennen…. Voor meer volume gebruikt Mark Townsend Dove Oxygen Moisture Root Lift Spray (helaas in Nederland nog niet verkrijgbaar) en föhnt hij de haaraanzet kort droog. Hier heb je toch echt even een föhn nodig, aldus Mark. “Dergelijke sprays hebben warmte nodig om hun werk goed te kunnen doen.” Daarna spelt hij het haar vast in kleine knotjes, a la Gwen Stefani. Even een minuut of twintig laten drogen en klaar!

De barely-there waves van Anne Vyalitsyna

“Anne heeft van nature schitterend haar en daarom wacht ik tot het helemaal droog is, voordat ik producten aanbreng die de natuurlijke slag versterken,” zegt haarstylist Bryce Scarlett.

Hij gebruikt een styling cream op de haarpunten en een gladmakend serum met siliconen op de haarlengtes. Zijn favoriet is Wella Professional Wet Velvet Amplifier. “Het separeert de haren mooi en geeft de glans een echte boost.”

Glanzend steil haar

Kristie Dash, assistent redacteur bij Allure, heeft hét product ontdekt dat haar steile en droge haar glad en glanzend maakt: Shu Uemura Art of Hair Essence Absolue Nourishing Protective Oil. Ze verdeelt een pompje van het product over haar handen en brengt het vervolgens in de haarlengtes en –punten aan. “Wanneer mijn haar daarna toch pluizig opdroogt, haal ik nogmaals mijn handen door mijn haar, vooral de punten. Het restje olie dat er dan nog op mijn handen zit, is genoeg om mijn haar in bedwang te houden.”

Kim testte dit product voor BeautyJournaal. Lees hier haar review

De s-vormige slagen van Nicole Peltz

“Nicole had haar haar al aan de lucht laten drogen, voordat ik bij haar kwam om het te stylen. Het was al perfect, dus het enige wat ik nog hoefde te doen, was een beetje mousse aanbrengen,” zegt Mark Townsend, die de look op de foto hieronder heeft gecreëerd.

“Mijn assistent keek me aan alsof ik gek was geworden toen ik de mousse aanbracht op droog haar. Maar het is lichter en minder zichtbaar dan gel.” Mark verdeelde het haar vervolgens in vier delen en creëerde slagen door het haar vast te spelden in een zigzag patroon. “Wanneer je plastic haarspelden gebruikt, ontstaat er geen afdruk in het haar.” Laat de mousse ongeveer 45 minuten zijn werk doen, verwijder de spelden en schud tot slot je haar uit voor schitterende 2-vormige slagen.

Zachte en volumineuze krullen in fijn, krullend haar

Vlinderspeldjes zijn het geheim om fijne krullen zacht en vol te maken, aldus Chloe Metzger, assistent redacteur bij Allure. Ze gebruikt een leave-in conditioner en een boosting mousse speciaal voor krullend haar, voordat ze haar haar in vijf delen verdeeld en ongeveer boven oorhoogte tot een knotje draait en vastzet met een vlinderspeldje. ’s Nachts laat ze haar haar drogen. “Wanneer ik dit niet doe, dan wordt ik wakker als een poedel. Nu hoef ik ’s ochtends alleen nog maar even mijn vingers door mijn haar te halen.”

Bron

Lees ook