Zelfvertrouwen is een state of mind.

03:41 - 02:12
luistertijd 03:41 - leestijd 02:12

7 tips voor meer zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een state of mind. Vraag dat maar aan die kerel die je vanochtend tegen zijn maten hoorde opscheppen in de sportschool. Mensen met een flinke dosis zelfvertrouwen zijn echter niet capabeler op intelligenter dan anderen; ze kijken gewoon op een andere manier naar de wereld en hun plaats daarin. En dat is maar goed ook, want – hoe cliché ook – wanneer je je goed voelt, dan straal je dat ook uit. In dit artikel 7 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven.

Gebruik je favoriete lipstick of mascara…

Uit onderzoek van het Amerikaanse magazine Allure blijkt dat 86 procent van de vrouwen meer zelfvertrouwen hebben en zich beter in hun vel voelen zitten, wanneer ze hun favoriete beauty product gebruiken.

… maar staar niet de hele dag naar jezelf in de spiegel

Je zelfvertrouwen neemt met ruim een kwart toe, wanneer je je make-up spiegel weglegt, volgens een studie die onlangs is gepubliceerd in Personality and Social Psychology Bulletin. Beperk dus de tijd dat je voor de spiegel staat. En zelfs dan… focus je vooral op die delen waar je trots op bent, zegt psycholoog Judith Beck.

Stap voor stap

Stappentellers en fitness apps, zoals Fitbit en Jawbone, zijn er niet alleen om je stappen te tellen, ze zijn ook een goede manier om je zelfvertrouwen te verhogen. Een experiment van McCaster University in Ontario werd aangetoond dat “het dragen van een stappenteller en het bijhouden van je trainingsdoelen vrouwen een gevoel van vervulling geeft,” aldus onderzoeker Kelly Arbour.

Power up

Het trainen met gewichten versterkt niet alleen je spieren, maar ook de manier waarop jij naar je eigen lichaam kijkt. Aldus een studie van de Northern Illinois University in DeKalb. En het is niet alleen het gevoel van kracht, dat een bron is van zelfvertrouwen, ook iedere keer wanneer je het aantal kilo’s tijdens de krachttraining op de sportschool verhoogt, krijgt ook je ego een boost.

Klaag niet bij je vriendinnen

Steeds maar klagen over je pluizige haar of droge winterhuidje bij vriendinnen, lijkt wellicht onschuldig. Maar dit is zeker geen bonding exercise. Onderzoek heeft aangetoond dat het aanhoren van een vrouw die over haar eigen uiterlijk klaagt, haar niet alleen minder begeerlijk maakt, het verlaagt ook het zelfvertrouwen bij de andere partij. “Fat talk is in een sociaal perspectief besmettelijk,” zegt psycholoog Michaela Bucchianeri. Wanneer een vriendin een zich negatief uitlaat over haar eigen uiterlijk, probeer daar dan niet iets negatiefs van jezelf tegenover te zetten. Verander snel van onderwerp of geef haar juist een onwijs compliment voor haar gevoel van humor.

Verhoog je me time

Mensen met zelfvertrouwen weten hoe ze gelukkig en productief moeten zijn, met alleen zichzelf als gezelschap. Solo activiteiten, zoals meditatie, wandelen, lezen of een spa dag in je eentje, laten je ervaren dat je ook alleen gelukkig kunt zijn. Nog beter… gebruik je me time om te reflecteren en te plannen. Bijna de helft van de vrouwen, geeft aan zich aantrekkelijk te voelen wanneer ze hun doelen bereiken.

Laat je schouders niet hangen

Je (groot-)moeder had gelijk… je schouders laten hangen is slecht voor je. En niet alleen voor je postuur.

Wanneer je voorover leunt, is de kans groot dat je minder positief over jezelf denkt, aldus een studie van de Ohio State University. Onze tip: schouders naar achter!

Bron

Lees ook