Textuur en body in een potje? Corine test het uit.

08:27 - 05:04
luistertijd 08:27 - leestijd 05:04

Homepage Review Molding Creams

Getest Molding Cream van Redken en Moroccanoil

Wat is eigenlijk een molding cream?

Een molding cream – ook wel forming cream genoemd – geeft je haar textuur en body, en is daarmee uitermate geschikt voor mensen met fijn en/of glad haar. Molding cream wordt vaak gebruikt voor het in model brengen van korte tot middellange kapsels, maar je kunt een molding cream ook heel goed gebruiken vóór het opsteken of invlechten van lang haar. Doordat de molding cream je haar meer textuur geeft en daarmee wat stroever wordt, blijft je kapsel langer in model en zakt je vlecht of paardenstaart minder snel uit.

De meeste molding creams bevatten kunstmatige of natuurlijke polymeren, zoals wassen. Een polymeer (in het Grieks betekent poly veel en meros deel) is een molecuul dat bestaat uit een aaneenschakeling van meerdere identieke delen (zogenaamde monomeren). Op deze manier ontstaat een groot molecuul dat goed in staat is textuur te creëren. De grote moleculen zorgen letterlijk en figuurlijk voor ‘body’ in je haar.

Voor deze review test ik Molding Cream van Redken en Moroccanoil; de Move Ability Lightweight Defining Cream Paste van Redken en de Molding Cream van Moroccanoil. Zelf heb ik fijn haar dat van nature het liefst recht naar beneden hangt. Volume komt bij mij altijd uit een potje.

Redken Move Ability1. Redken Move Ability Lightweight Defining Cream Paste

Claims:

Iets over de ingrediënten

Het belangrijkste werkzame ingrediënt in dit product is microkristallijne was, dat verkregen wordt door olie te verwijderen uit petrolatum (vaseline). In vergelijking met paraffine was heeft microkristallijne was grotere moleculen, een grotere dichtheid, een hogere viscositeit en elasticiteit, en is het ‘plakkeriger’. Allemaal eigenschappen die microkristallijne was geschikt maken voor een molding cream.

Candelilla

Candelilla struik: van de bladeren kan je een was koken, die je regelmatig aantreft in lippenzalven en kauwgum. En… in molding creams.

Naast de microkristallijne was bevat de Move Ability Lightweight Defining Cream Paste ook candelilla was, een natuurlijk wassoort die verkregen wordt door de bladeren van de candelilla struik te koken. Bij het koken ontstaat er een laagje was dat op het wateroppervlak blijft drijven en daar vanaf kan worden geschept. Je treft deze natuurlijke wassoort ook regelmatig aan in lippenbalsem en in kauwgum.

Eerste indruk

De Redken Move Ability Lightweight Defining Cream Paste is – als je de naam mag geloven – een kruising tussen een crème en een pasta, maar wanneer ik de chique ogende verpakking open, doet de textuur me het meeste denken aan een crème. Als je niet beter wist, zou je kunnen denken dat het een grote pot dag- of nachtcrème is. De geur van het product past exact bij de verpakking, eveneens chique. Zo’n typische geur van luxe kappersproducten. Wel aanwezig, maar niet overheersend. Erg subtiel, een beetje citrus, zonder dat je meteen aan citroenen denkt.

Slim bedacht van Redken is de vorm van de pot. De potten passen als het ware in elkaar, waardoor je ze makkelijk kunt stapelen, zonder dat ze omvallen. Vooral handig voor de professional met een (verkoop-) voorraadje, of voor de beautyliefhebbers die graag hamsteren.

Het gebruik

Ik gebruik de molding cream na het in model brengen van mijn haar met een föhn en krulborstel. Eerst wrijf ik een beetje product – ter grootte van een euro – warm tussen mijn handen, voordat ik het in mijn haar kneed. De molding cream is zo zacht dat opwarmen bijna niet nodig is. De ‘euro’ blijkt zelfs nog te groot te zijn, want ik houd product over op mijn handen en bovendien voelt mijn haar licht vettig aan.

Redken Molding Cream Cream

Redken Move Ability Lightweight Defining Cream Paste geeft body en textuur aan mijn haar.

De dag daarna probeer ik het nogmaals met een kleinere hoeveelheid (ongeveer de helft) en dan gaat het wel goed. Het resultaat is een mooie, volumineuze bos haar met een natuurlijke look.

Houdbaarheid

De Redken Move Ability Lightweight Defining Cream Paste geeft zeker body en textuur aan mijn haar, maar houdbaarheid is natuurlijk ook een ‘dingetje’. Idealiter was en style ik mijn haar om de dag en wil ik de dag na het wassen niet al teveel omkijken hebben naar mijn haar. En dat kan met dit product van Redken, want de houdbaar is goed.

Doordat de molding cream niet uithardt, is af en toe opnieuw in model kneden voldoende. Ook na een nachtje slapen.

Eindoordeel

Een fijn product dat zijn claims waarmaakt. Erg zuinig in gebruik, doordat je maar een heel klein beetje nodig hebt. Daar zit wel meteen de catch, gebruik je per ongeluk teveel, dan levert dat een iets vettig resultaat op.

SHOP DEZE GEWELDIGE PRODUCTEN HIER DIRECT ONLINE.

2. Moroccanoil Molding Cream

Claims:

Moroccanoil Molding CreamIets over de ingrediënten

In plaats van microkristallijne was en candelilla was (Redken), gebruikt Moroccanoil bijenwas om het haar textuur en body te geven. Uiteraard bevat de molding cream arganolie en olijfolie, twee verzorgende ingrediënten die dit merk beroemd hebben gemaakt.

Eerste indruk

Deze molding cream straalt in alle opzichten ‘Moroccanoil’ uit: de verpakking, de geur… En wat ben ik toch verzot op die kenmerkende Moroccanoil geur (lees ook mijn review over de Moroccanoil Volume Shampoo en Conditioner). Ik vind het dan ook niet erg dat deze molding cream een stuk sterker ruikt dan de molding cream van Redken. Deze geur wil ik de hele dag wel bij me dragen!

De Moroccanoil Molding Cream oogt in de verpakking een stuk steviger dan de molding cream van Redken. Als Redken margarine is, dan is dit roomboter. Ik ben benieuwd of dit product zich makkelijk in mijn haar laat verdelen

Het gebruik

Ik breng mijn haar eerst weer in model met een föhn en krulborstel. Vervolgens warm ik een klein beetje van de molding cream op tussen mijn handpalmen. Dit is een belangrijke stap, waarbij enige zorgvuldigheid gebaat is. De eerste keer was ik iets te haastig en had ik de molding cream niet goed laten smelten tussen mijn handen. Dat leverde witte klontjes op in mijn haar op, die ik vervolgens alsnog tussen mijn vingertoppen heb laten ‘smelten’.

In het volgende filmpje legt Moroccanoil uit hoe je het product aanbrengt:

In tegenstelling tot Redken, maakt de molding cream van Moroccanoil je haar niet vettig wanneer je per ongeluk teveel gebruikt. Het is alsof de molding cream volledig in je haar wordt opgenomen. Mijn haar voelt dikker aan en heeft meer volume. Doordat het product niet hard wordt, kun je het op elk gewenst moment opnieuw in model brengen. Maar eigenlijk is dat niet nodig, want de houdbaarheid – zowel van de textuur als die heerlijke geur – is uitstekend.

Moroccanoil Molding Cream Corine

Moroccanoil Molding Cream is mijn favoriet.

De enige claim waar ik mijn vraagtekens bij plaats, is de matte finish. Ik heb juist het idee dat mijn haar door de verzorgende argan- en oljifolie een mooie, gezonde glans krijgt.

Eindoordeel

Wellicht heb ik een zwak voor producten van Moroccanoil, maar deze molding cream is toch wel mijn favoriet. Prettig in gebruik, niet-vet en met een schitterend eindresultaat dat aanhoudt van wasbeurt tot wasbeurt. De verzorgende ingrediënten en de fijne geur zijn wat mij betreft een aangename – maar welkome – bonus.

SHOP DEZE GEWELDIGE PRODUCTEN HIER DIRECT ONLINE.

Lees ook