Emma Wagenaar zoekt huidvriendelijke alternatieven

04:46 - 02:51
luistertijd 04:46 - leestijd 02:51

8 manieren om te scrubben zonder scrub

Beautyjournalist Emma Wagenaar

Scrubben is een ander woord voor exfoliëren, oftewel je huid ontdoen van dode huidcellen. Het is dé manier om je huid weer fris en stralend te krijgen. Traditionele scrubs met korrels doen dit voor je. Nadeel is alleen dat de scrubdeeltjes niet altijd zo vriendelijk zijn voor de huid of het milieu. Beautyjournalist Emma Wagenaar zocht de alternatieven.

SCRUB HANDSCHOEN

Bespaar tijd – en water – met deze speciale handschoen. Het idee komt uit de traditionele hamam, waar al sinds jaar en dag stugge washandjes gebruikt worden om de huid mee te scrubben. Ze zijn er in nylon, jute, katoen en linnen en behalve de handschoen heb je verder niets meer nodig. Daarnaast gaat ‘ie jaren mee. Minder geschikt voor de extreem droge, schilferige huid, omdat dit type scrub de huid kan irriteren. Een body peel is dan een beter alternatief.

Tip: Rituals Scrub Glove

PEELING MASK

Fruitenzymen, melk-, salicyl- en glycolzuur zijn stofjes die ook exfoliërend werken. In plaats van een schurende werking, zoals scrubs en handschoenen, weken ze de bovenste huidcellen los en geven ze de celdeling een boost. Vaak voelen ze licht tintelend aan en komen als gel- of crèmemasker, die je even laat intrekken en daarna weer afspoelt. Omdat je het product wat langer op de huid laat zitten, werkt het exfoliërende effect dieper in de huid. Een peelend masker op basis van een hoge concentratie glycolzuur geeft het krachtigste effect. Zo pak je direct ook fijne lijntjes, zonneschade en pigmentatie aan. Een versie met salicylzuur is ideaal is voor de behandeling van acne en de vette, onzuivere huid.

Tip: Alpha-H Liquid Gold Smoothing and Perfecting Mask

2-FASE PADS

2-Fase producten bestaan uit twee stappen: stap één is het aanbrengen van de (vaak hoog geconcentreerde) peeling lotion, stap twee is een neutraliserende lotion die het exfoliërende proces weer stopt en de huid kalmeert. Als body peeling laat dit systeem de huid niet alleen heel zacht en soepel voelen, het doet ook wonderen tegen acné, ingegroeide haren en keratosis pilares (rode bultjes op de bovenarmen).

Tip: Dr. Dennis Gross Skincare Alpha Beta Daily Body Peel

DAILY BODYLOTION

Als je huid heel gevoelig is (bijvoorbeeld door eczeem), dan zijn zwaargewicht peelings een no-go. Bodylotions met salicylzuur en melkzuur zijn dan betere opties. De ingrediënten zijn hier in lagere concentraties aanwezig, werken langzamer en minder diep en irriteren daardoor minder snel. Gecombineerd met verzachtende en hydraterende ingrediënten zoals urea zijn ze mild genoeg voor iedere dag.

Tip: Eau Thermale Avène Akérat Smoothing Exfoliating Cream

DROOG BORSTELEN

Dit is waar exfoliëren wordt gecombineerd met de alternatieve geneeskunde. Terwijl de borstelharen een licht scrubbende werking hebben op de huid, stimuleert de circulaire beweging de bloedsomloop en lymfe drainage. Ook dit helpt bij het verkrijgen van een gezonde glow. Ga voor borstels met korte, zachte haren zodat ze de huid niet beschadigen.

Tip: The Body Shop Round Body Brush

FACE BRUSH

Cleansen met een roterende of oscillerende face brush heeft het afgelopen jaar een ware vlucht genomen. En niet voor niets. Ze reinigen enorm grondig en dankzij hun licht buffende werking verwijderen ze ook dode huidcellen en geven ze een boost aan de bloedscirculatie in de huid. Je huidverzorging wordt hierdoor ook weer beter opgenomen. Twee vliegen in één klap!

Tip: Clinique Sonic System Purifying Cleansing Brush

EXFOLIERENDE DAGCREME

Voor diegenen die al moe worden bij de gedachte aan een extra stap in hun beauty routine biedt de exfoliërende dagcrème uitkomst. Zo zijn er power moisturizers die je huid voeden, hydrateren, beschermen én exfoliëren tegelijk. Heerlijke multitaskers dus!

Tip: Philosophy Renewed Hope in a Jar

RULLEN

Normaal gesproken is rullen juist iets wat je niet wilt bij het aanbrengen van cosmetica, maar er is een type peeling die juist gebruikt maakt van dit effect. Deze exfoliant is vaak een gel of crème verrijkt met fruit enzymen, die bij het aanbrengen op de huid van vloeibaar tot vast verandert. Tijdens het masseren van de huid rol je het steeds stroever wordende product over het gezicht, waardoor de huid vooral manueel van dode huidcellen wordt ontdaan en weer babyzacht aanvoelt.

Tip: MARIO BADESCU Rolling Cream Peel with A.H.A

Lees ook