Hoe beter ik leerde ruiken, hoe meer mijn smaak veranderde'

04:18 - 02:35
luistertijd 04:18 - leestijd 02:35

Hoe Cindy haar liefde voor parfum ontwikkelde

Vroege kennismaking: het sillage van Tresor en Paris

Parfum is in mijn leven altijd belangrijk geweest. Ik kreeg het als kind al mee van mijn moeder. Dan zag ik haar bezig voor de kaptafel met haar crèmepjes en lipsticks die roken naar mevrouwen. Dat wilde ik ook als ik later groot was. Ik kreeg soms een beetje parfum op en dat was echt een magisch moment. Mijn moeders favorieten waren Lancôme Trésor en YSL Paris. Mijn moeder hield van walmen, ze voelde zich niet aangekleed als ze geen flinke wolk parfum om zich heen had hangen.

De geur van mevrouwen van Trésor was mijn eerste kennismaking met parfum.

Hoe meer ik ging ruiken, hoe meer mijn smaak veranderde…

Ik hield in mijn tienerjaren juist van fris, groen en schoon: CK One en Colors de Benetton. Dat was waarschijnlijk als tegenhanger voor het geurengeweld van mijn moeder, maar naarmate ik meer ging ruiken, veranderde ook mijn smaak…

De magische aantrekkingskracht van Guerlain

Via een ruil op een online beautyforum ontdekte ik per toeval een aantal klassieke parfums: Shalimar en l’Heure Bleue van Guerlain. Ik was ontzettend nieuwsgierig naar deze iconische parfums waarover ik inmiddels al veel gelezen had. Ze waren echter niet te vinden bij mijn lokale parfumerie. Toen ik ze uiteindelijk kon ruiken, was dat echt een belevenis. Ze bleken echter mijlenver af te staan van mijn frisse odeurtjes. Ze waren zo anders, zo vreemd maar toch intrigeerden ze me. Ik wilde er meer over weten.

Parfumliefhebbers ontmoeten elkaar

Toen ben ik er helemaal in gedoken. Via parfumfora en -blogs heb ik veel geleerd over parfums door te lezen en te discussiëren met andere parfumista’s, zoals parfumliefhebbers zichzelf noemen. Ik schreef daarbij jarenlang bijna dagelijks reviews op een parfumforum, hield alles bij in een notitieboek. Ik ontmoette heel veel andere parfumista’s en heb inmiddels een leuke club parfumvrienden waarmee ik regelmatig afspreek. We maken uitstapjes naar parfumerieën of hebben we ontmoetingen waarbij we parfums meenemen rondom een bepaald thema (bijvoorbeeld “Lenteparfums”). We wisselen samples uit en laten elkaar nieuwe geuren ruiken of sturen elkaar parfums zonder etiket. Laat de neus het werk maar doen.

De emoties die het losmaakt..

Parfum is voor velen iets wat het leven leuker maakt. Het ruikt lekker, je kunt je er anders door voelen. Maar het is nog veel meer. Het kan zich laten lezen als een boek, met een begin, een middenstuk en een slot. Het vertelt een verhaal dat je raakt of misschien juist koud laat. Het kan je blij maken of melancholiek. Maar het blijft altijd een persoonlijke ervaring. Wat de één lekker vindt, kan voor de ander een enorme stinkerd zijn.

Ga eens op geurconsult

BeautyJournaal’s perfumista Cindy

Als je weet wat jouw persoonlijke smaak is en wat je nu eigenlijk ruikt bij geuren die je aanspreken of juist niet, dan kan dat je helpen bij het ontdekken van nieuwe geuren. Je kunt daarvoor een geurenconsult doen, waarbij je naar een parfumerie gaat waar iemand je adviseert bij het uitzoeken van een nieuw parfum, maar het is misschien veel leuker om die ontdekkingstocht zelf te maken. Uiteindelijk is degene die het beste weet of een parfum bij je past, jijzelf. Maar hoe pak je dat nou aan?

Hoe ontdek je je smaak?

Ik ga je in een aantal artikelen vertellen over alle ins en outs van parfum testen. Ik wil je meenemen op ontdekkingstocht en laten zien dat er heel veel mogelijkheden zijn. Dus ben je op zoek naar het ideale parfum voor jou? Wil je je parfumgarderobe uitbreiden en weet je niet zo goed hoe je uit het grote aanbod de juiste keuze kunt maken? Houd Beautyjournaal de komende tijd dan goed in de gaten;-)

Lees ook