Voel jij je soms net een Duracell konijn, waarvan de batterij leeg begint te raken?

03:28 - 02:05
luistertijd 03:28 - leestijd 02:05

Voel jij je soms net een Duracell konijn, waarvan de batterij leeg begint te raken? Je bent wellicht volop energie aan je dag begonnen, maar zo halverwege de middag begin je toch wat in te kakken.

Het fenomeen vermoeidheid treft ons allemaal van tijd tot tijd. Ervan uitgaand dat je huisarts eventuele medische oorzaken voor je vermoeidheid al heeft uitgesloten, zijn er een paar simpele stappen die je kunnen helpen je spreekwoordelijke batterij weer op te laden.


1. Maak een pas op de plaats

Wanneer je een echte doener bent, dan vind je het waarschijnlijk prettig om continu in touw te zijn. Het is dan wel belangrijk om niet teveel hooi op je vork te nemen of alles tegelijk te willen doen. Natuurlijk kun je al je energie er doorheen jagen in twee uurtjes ‘knallen’ op kantoor of thuis, maar beter is het om je takenlijst op te delen in ochtendtaken, middagtaken en een avondprogramma, waarbij je tussendoor voldoende tijd neemt voor maaltijden en momenten van rust. Tijd voor jezelf dus, me time. Je zult merken dat je nog steeds zaken gedaan krijgt, ook als je een pas op de plaats maakt. En waarschijnlijk heb je aan het einde van de dag zelfs nog energie over.

2. Doe een dutje of kom in beweging

Niets geeft meer voldoening dan een korte power nap van 20 tot 30 minuten als je even door je energie heen bent. Let wel op… als je ’s nachts slecht slaapt, dan kan het doen van een dutje overdag deze slapeloosheid verergeren. In dat geval doe je er verstandiger aan een wandeling te maken en een frisse neus te halen. Of kom gewoon in beweging: pak die stofzuiger, doe die brief op de post, laat de hond uit. Je zult merken dat beweging helpt bij een dipje.

3. Blijf af van voedingssupplementen

Je hebt ongetwijfeld wel gehoord van supplementen die beweren je energieniveau een boost te geven of helpen bij lusteloosheid. Laat deze voortaan maar staan, want er is geen enkel bewijs dat ze ook daadwerkelijk helpen. Zo helpt ijzer uitsluitend wanneer je hier écht een tekort aan hebt, hetgeen alleen door je huisarts kan worden vastgesteld met behulp van een bloedonderzoek. Wanneer je geen ijzertekort hebt, kan het innemen van extra ijzer via supplementen juist schadelijk voor je zijn. Iets soortgelijks is aan de hand met vitamine B. Weliswaar helpt deze vitamine je lichaam om voedsel om te zetten in energie, maar het innemen van meer vitamine B leidt voor gezonde personen niet tot meer energie.

4. Vul je energievoorraad verstandig aan

Zo’n overheerlijke tompoes of moorkop van de banketbakker levert weliswaar voldoende (energierijke) calorieën, maar je lichaam heeft de neiging deze razendsnel te verbranden, waardoor je na korte tijd alweer zit opgezadeld met een lage suikerspiegel en bijbehorende vermoeidheid. Je houdt je energieniveau beter op peil met eiwitten en ongeraffineerde suikers. Laat voortaan die snelle suikers staan en neem bijvoorbeeld magere yoghurt met noten, rozijnen en honing. Sla bovendien geen maaltijden over en verdeel je maaltijden mooi gelijkmatig over de dag, zodat je lichaam van tijd tot tijd nieuwe ‘brandstof’ krijgt en jij je energieker voelt.

Bron: Harvard Medical School

Lees ook