Vooral supplementen de grote boosdoener

02:16 - 01:21
luistertijd 02:16 - leestijd 01:21

Antioxidanten kunnen groei van melanoom versnellen

Antioxidanten worden vaak geprezen voor hun kanker bestrijdende eigenschappen. Onderzoekers van de Universiteit van Gotenburg in Zweden beweren nu echter dat antioxidanten juist het groeien en verder verspreiden van melanoom – een dodelijke vorm van huidkanker – kunnen versnellen. Zo blijkt uit nieuw onderzoek op met muizen en kweekjes van menselijke kankercellen, dat begin oktober werd gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Je vindt antioxidanten in levensmiddelen en voedingssupplementen. Antioxidanten gaan oxidatie van cellen door vrije radicalen tegen en kunnen op die manier beschadiging van (huid-) cellen voorkomen. Ze worden op grote schaal ingenomen door zowel kerngezonde mensen als mensen met huidkanker, juist vanwege hun vermeende kankerbestrijdende eigenschappen, aldus de Zweedse onderzoekers.

Anti-kanker eigenschappen?

Onderzoek naar de ‘anti-kanker eigenschappen’ van antioxidanten heeft echter gemengde resultaten opgeleverd, waarbij sommige resultaten aantonen dat het innemen van antioxidanten juist het risico op kanker verhoogt, zeggen de onderzoekers.

Tijdens het onderzoek gaven de onderzoekers aan muizen met melanoom 80 dagen lang een antioxidant supplement genaamd N-acetylcysteine (NAC). Wat bleek? Deze muizen hadden twee keer zoveel verspreiding van tumoren in hun lymfeklieren dan muizen die geen supplement kregen toegediend.

Op vergelijkbare wijze dienden de onderzoekers NAC en vitamine E (ook een antioxidant) toe aan laboratoriumkweekjes met menselijke melanoomcellen. Deze cellen bleken vervolgens beter in staat omliggend weefsel aan te tasten en zich te verspreiden dan melanoomcellen die niet werden blootgesteld aan antioxidanten.

Meer onderzoek nodig

De afgelopen jaren hebben soortgelijke onderzoek de controverse over het gebruik van antioxidanten door kankerpatiënten regelmatig doen oplaaien. Om echt stellige uitspraken te kunnen doen, zal aanvullend onderzoek nodig zijn.

Supplementen versus ‘gewone’ voeding

Om nu geen onnodige paniek te zaaien, moet op deze plaats worden opgemerkt dat de onderzoeken betrekking hebben op de inname van antioxidant supplementen. Deze supplementen hebben een veel hogere concentratie; je moet vaak meerdere kilo’s voedsel naar binnen werken om evenveel antioxidanten binnen te krijgen als met één tablet. Het consumeren van natuurlijk antioxidantrijk voedsel is veilig, aldus de onderzoekers.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht en linkjes naar de volledige onderzoeksresultaten.

Lees ook