Vullen met vetweefsel oogt natuurlijk

05:08 - 03:05
luistertijd 05:08 - leestijd 03:05

lipofllingVolumeverlies in gezicht of borsten? De mogelijkheden met eigen vetweefsel.

Wat is lipofilling

Lipofilling is het verplaatsen van eigen vetweefsel naar plaatsen waar volume gewenst is. Vaak wordt een lipofilling gedaan voor het opvullen van de billen, de borsten, het gelaat of voor het opvullen van deukjes in het lichaam.

Dit werkt natuurlijk alleen als er ergens vet weg te halen is. Omdat het lichaamseigen weefsel betreft is er geen risico op afstoting.

Waar kan je het toepassen?

Hoe werkt het?

Eerst liposuctie

Een lipofilling vindt plaats onder plaatselijke of algehele verdoving. De plastisch chirurg tekent het gebied op je lichaam af dat hij zal corrigeren en het gebied waar hij het vet zal. Via kleine snedes van een paar millimeter op een onopvallende plaats, zuigt hij vervolgens een kleine hoeveelheid vet weg met dunne buisjes. Het vetweefsel wordt gecentrifugeerd om overtollig vloeistof te verwijderen.

Daarna lipofilling

Daarna spuit de plastisch chirurg het ‘schone’ vet met andere zeer fijne buisjes in het te behandelen gebied. Vaak wordt het gebied wat extra gevuld, omdat in de loop van de tijd ook weer een deel van het vet verdwijnt. Als het gewenste resultaat bereikt is worden de sneetjes weer gehecht, of geplakt. Ten slotte worden de sneetjes en het behandelde gebied afgeplakt met witte papieren pleisters en/of vellen speciaal plakverband.

Bekijk hier een film over lipofilling van de borsten, met plastisch chirurg Frank Niessen:

Het resultaat

De eerste weken

Het directe effect van de behandeling neemt in de loop van drie tot zes weken altijd iets af. Van het oorspronkelijk ingespoten volume blijft ongeveer 50-70% over doordat vocht en dode cellen door het lichaam worden opgeruimd.

Na zes maanden

Na drie tot zes maanden is het eindresultaat bereikt en zijn de meeste mensen tevreden. De correctie zorgt voor toename van volume en daarmee verbetering, maar perfectie kan zeker niet bereikt worden.

Een touch-up

Soms is er nog meer lokale vulling nodig of is het resultaat asymmetrisch. Het is mogelijk dat uiteindelijk een tweede en heel soms een derde behandeling nodig is voor het verkrijgen van een nog beter resultaat. Het gebied waar het vet weggehaald is, kan kleine onregelmatigheden vertonen in de contour. Deze onregelmatigheden worden meestal niet als zeer storend ervaren.

Bekijk hier een film over lipofilling van het gezicht, met plastisch chirurg Frank Niessen:

De voordelen van lipofilling ten opzichte van standaard injectables:

voor en nafotos Frits

 

Complicaties en risico’s

Na een behandeling kunnen altijd complicaties optreden. Een nabloeding of een wondinfectie zijn de meest voorkomende, ook al komen ze zelden voor. Van een lipofilling zijn de volgende specifieke complicaties bekend:

Over roken en huidkanker

 Niet voor rokers

 Het is niet aan te bevelen bij rokers, omdat roken de uitgroei van bloedvaatjes afremt, en dat is juist zo belangrijk om de vetcellen in het weefsel te laten overleven.

Voorzichtig bij huidkanker-gevoeligheid

Als je gevoelig bent voor huidcarcinomen (huidkanker) is het beter niet te laten doen. Het zou in theorie mogelijk kunnen zijn dat de tumoren geactiveerd worden. In de vetcellen zitten groeifactoren.  Dit is in een onderzoek met proefdieren aangetoond. Maar uit een grootschalig Amerikaans onderzoek met proefpersonen blijkt dat het risico op borstkanker na lipofilling juist kleiner was. Het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Dit artikel is mede tot stand gekomen met Esthetisch Centrum Jan van Goyen.

Lees ook