Let's meditate.....

06:42 - 04:01
luistertijd 06:42 - leestijd 04:01

Een ontdekking die de kijk op zeep veranderde

Ruim 5000 jaar lang was zeep een duur product, doordat het uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten bestond. De Fransman LeBlanc bracht daar in 1791 verandering in, toen hij ontdekte dat je zeep ook met kunstmatige ingrediënten kon maken. Nog eens 20 jaar later ontdekte een andere Fransman de mogelijkheid om glycerine aan zeep toe te voegen. Daarmee was de basis gelegd voor de zeep, zoals wij die tegenwoordig kennen.

Toch duurde het nog tot de jaren vijftig van de vorige eeuw voordat zeep bekend raakt bij het brede publiek. De ontdekking van de vloeibare handzeep in 1970 heeft ook zeker bijgedragen aan de populariteit van zeep. Zeep werd steeds makkelijker en gebruiksvriendelijker.

Amerikaanse zeepreclame uit 1952. Vloeibare zeep moest nog worden uitgevonden.

Alleen schoon worden is niet meer genoeg

Daar waar je halverwege de vorige eeuw slechts keuze had uit zeep in twee varianten – namelijk vast en vloeibaar – zien we tegenwoordig zeep in allerlei vormen en voor verschillende huidtypen. Het aanbod is enorm en de consument heeft het voor het uitkiezen.

Je zou verwachten dat de evolutie van zeep zijn hoogtepunt heeft bereikt, maar niets is minder waar. De laatste jaren zien we namelijk een tendens dat alleen ‘schoon’ niet meer goed genoeg is. Consumenten zijn op zoek naar een sensorische beleving, ze willen een reinigingsritueel. Zeep moet lichaam en geest prikkelen, het moet zorgen voor mindful cleansing.

Mindful cleansing… wat is dat?

Bij mindful cleansing verschuift de focus van het functionele, pragmatische vlak (schoon, weg met bacteriën), naar het emotionele vlak en de belevingswereld. Reinigen wordt een ritueel, een moment voor jezelf. Fabrikanten spelen hier op in door producten te ontwikkelen die appelleren aan een bepaalde emotie, of juist geschikt zijn voor een specifiek gebruiksmoment. Van badschuim die je helpt ontspannen in tijden van stress, of een douchegel die je helpt de slaap te vatten.

In de meeste gevallen worden deze effecten bereikt door de toevoeging van aromatische oliën. Net als zeep is aromatherapie zo oud als de weg naar Rome. Of beter: zo oud als de weg naar Peking, want aromatherapie werd in 3000 voor Christus door de Chinezen al toegepast om lichaam en geest te ondersteunen. Bijzonder is wel dat zeep en aromatherapie niet eerder in de geschiedenis elkaars pad hebben gekruist.

Etherische olie, essentiële olie, of aromatische olie….

Drie verschillende benamingen voor dezelfde olie die in iedere plant en boom aanwezig is:

Etherische oliën zijn antiseptisch, desinfecterend, worden snel in het bloed opgenomen (vooral bij inmasseren van het product) en versterken lichaam en geest.

Ben jij op zoek naar een sensorische beleving?

Wanneer je van je dagelijks douche of bad een reinigingsritueel en sensorische beleving wilt maken, is het belangrijk te weten naar welk effect je op zoek bent. Verschillende oliën hebben namelijk verschillende uitwerkingen op je geest:

Kruidendokter

Je hoeft geen kruidendokter te zijn om oliën aan de slag te gaan. Er zijn tegenwoordig heerlijke bad- en doucheproducten verkrijgbaar, die al een mix van afgestemde oliën bevatten. We zetten er een paar voor je op een rij:

This Works Deep Sleep Shower Gel

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Deep Sleep Shower Gel van This Works is een douchegel die een goede nachtrust helpt bevorderen. De douchegel bevat een natuurlijke mix met een hoge concentratie aan pure essentiële oliën. Vetiver, kamille en lavendel helpen je om te ontspannen en te kalmeren; kokosolie verzacht en beschermt de huid. Douchen met de Deep Sleep Shower Gel is de ultieme voorbereiding op een goede nachtrust. Slaap lekker!

BESTE SHOPDEAL! 

Leestip! Het BeautyJournaal testteam testte eerder producten van This Works. Lees het hier.

Cowshed Gorgeous Cow Blissful Bath & Shower Gel

De Gorgeous Cow Blissful Bath & Shower Gel van het in 1998 opgerichte Engelse merk Cowshed (in het Nederlands ‘koeienstal’, aangezien het merk zijn eerste spa opende in een koeienstal) bevat een zoete, exotische en bloemige mix die je geest opfleurt en je innerlijke balans herstelt.

De bad- en douchegel bevat ylang ylang uit Madagaskar, Marokkaanse roos en Indiase Palmarosa oliën om een gelukkige stemming op te roepen, terwijl de Franse lavendel en lindebloesem de balans van de geest kalmeren. Ideaal voor drukke vrouwen die behoefte hebben aan een momentje voor zichzelf om zich weer ‘gorgeous’ te voelen.

Naast Gorgeous Cow, heeft cowshed ook producten voor andere ‘moods’, zoals Sleepy Cow, Moody Cow, Grumpy Cow, Wild Cow en Lazy Cow.

BESTE SHOPDEAL! 

Neal’s Yard Remedies English Lavender Calming Bath & Shower Gel

Het in 1981 opgerichte Engelse merk Neal’s Yard Remedies staat bekend om de toepassing van aromatherapie in haar uitsluitend organische producten. Een van de klassiekers is de English Lavender Bath & Shower Gel. Dit product reinigt de huid op milde wijze en ontspant lichaam en geest. De pure essentiële olie van Engelse lavendel is de absolute hoofdrolspeler in deze bad- en douchegel. De Engelse lavendel wordt biologisch geteeld op een familieboerderij in Hampshire en heeft een veel zachtere geur dan de Franse variant.

De English Lavender Calming Bath & Shower Gel bevat bovendien extracten van biologische kamille en haver die naast je geest ook je huid helpen ontspannen. Dus uitstekend geschikt voor de gevoelige huid. Doordat de producten van Neal’s Yard Remedies organisch zijn, kunnen ze ook worden gebruikt door veganisten. Pure ontspanning!

BESTE SHOPDEAL!

 

Lees ook