Klinisch bewezen: huidcellen gedragen zich 10 jaar jonger

06:53 - 04:07
luistertijd 06:53 - leestijd 04:07

aleida dijkstraEr zingt iets rond onder dermatologen in ons land die zich ook bezig houden met huidverbetering. Er is een nieuw type IPL gearriveerd dat zo veelbelovend is – klinisch bewezen effect + FDA approved – dat ze het zelf ook gebruiken. De effecten zijn hebberigmakend, en het kan niet anders dat dit apparaat in ons land net zo’n vlucht gaan nemen onder de huidartsen als de MiraDry (tegen overmatig zweten met 90% blijvend resultaat!).

In gesprek met dermatologe Aleida Dijkstra

BeautyJournaal sprak over de nieuwe IPL met dermatologe Aleida Dijkstra, die het nu ook in haar eigen praktijk voert in Blaricum. ‘BBL is daardwerkelijk een verjongende behandeling voor de huid.’

Meest gebruikt nu in Amerika

Forever Young BBL is een nieuwe behandelmethode in de strijd tegen huidveroudering, waarbij wordt gewerkt met licht van meerdere golflengtes. In Amerika is dit momenteel de meest gevraagde en toegepaste behandeling, een absolute hit. BeautyJournaal sprak met dermatologe Aleida Dijkstra en vroeg haar wat er zo bijzonder is aan BBL.

BBL = broad band light, ofwel 2 IPL apparaten inéén

Aleida legt uit: “BBL staat voor Broad Band Light, een breed spectrum aan licht. In principe is de behandeling vergelijkbaar met Intense Pulse Light (IPL), met dat verschil dat in een BBL apparaat feitelijk 2 IPL apparaten zitten en de flitsen van verschillende golflengtes elkaar zeer snel opvolgen. Hierdoor creëer je een andere energiepuls en heb je niet meer die excessieve pieken in hitte, zoals bij IPL wel het geval is.”

BBL mond

Deze vrouw kreeg 10 jaar elk jaar 1 behandeling.

Geen excessieve hitte pieken, veilig voor alle huidtypen

Doordat het BBL apparaat geen excessieve pieken afgeeft, is de behandeling geschikt en veilig voor alle huidtypes, zelfs de donkere. Aleida: “IPL wordt ook ingezet om pigmentvlekken te behandelen. Nu is het probleem dat de donkere huidtypes van nature veel pigment bevatten en dat wil je niet beschadigen tijdens een huidverjongende IPL-behandeling. Met het BBL apparaat kunnen deze huidtypes wel worden behandeld, vanwege de andere energie output.”

BBL pakt huidveroudering aan op gen-niveau – klinisch bewezen

Stanford University heeft recent onderzoek gedaan naar de effecten van de Forever Young BBL behandeling op genetisch niveau. De uitkomst was indrukwekkend: onderzoekers toonden aan dat de BBL behandeling de expressie van maar liefst 1.293 genen veranderde. Volgens Aleida is dat zeer bijzonder: “Inactieve jonge genen in de huid werden plotseling weer actief. De genexpressie in de oudere huid werd dus dusdanig veranderd, dat deze weer leek op de genexpressie van de jonge huid.”

BBL pigment

Deze vrouw heeft 1 behandeling gehad. De na-foto is zes maanden later gemaakt. Ze heeft een lichte huid waardoor het resultaat goed te zien is.

Uit tien jaar vervolgonderzoek blijkt: je ziet er 10 jaar jonger uit

Ook werd een tienjarige vervolgstudie uitgevoerd, waarbij 11 patiënten tien jaar lang ieder jaar een BBL behandeling ondergingen. Voorafgaand aan deze studie werd de werkelijke leeftijd van de patiënten nagenoeg correct ingeschat door een onafhankelijk onderzoekspanel.

Na afloop van de vervolgstudie – bijna 10 jaar later – werd het panel opnieuw gevraagd om de leeftijd van de patiënten in te schatten. Aleida: “Wat bleek? Het onderzoekspanel schatte de patiënten gemiddeld 10 jaar jonger dan dat ze in werkelijkheid waren. Dit is daadwerkelijk een verjongende behandeling.”

Hoe werkt BBL precies?

De Forever Young BBL behandeling werd ontwikkeld door de Amerikaanse dermatoloog Dr. Patrick Bitter en is gebaseerd op het inzicht dat bepaalde golflengtes corresponderen met specifieke absorptiechromoforen in de huid.

Aanpak rimpels en pigment in een keer

Aleida licht toe: “Vaatjes reageren goed op licht met een golflengte van 550-560 nanometer, pigment reageert goed op een golflengte rond 515 nanometer en acne op 450 nanometer. Het mooie van BBL is nu dat je met dit apparaat meerdere golflengtes tegelijk kunt inschakelen, waardoor je ook meerdere problemen tegelijk aanpakt. Denk bijvoorbeeld aan huidverjonging samen met het egaliseren van pigmentvlekken. BBL kan ook ingezet worden bij couperose en rosacea.”

BBL hand

Deze vrouw heeft twee behandelingen gehad, er zat telkens zes weken tussen de na-fotos.

Bijna pijnloos

Hoewel BBL aanzienlijk minder pijnlijk is, is het niet pijnloos. Aleida: “Ik behandel patiënten van te voren met een verdovende crème en dan is het goed te doen. BBL is sowieso minder pijnlijk dan een ablatieve laser, omdat het geen gaatjes in de huid brandt. Je kunt wel het effect van zonnebrand hebben na de behandeling, alsof je een middag onbeschermd op het terras hebt gezeten. Meestal neemt die roodheid na een dag of twee weer af.”

Algehele huidverjonging

Als je nu geen couperose of pigmentvlekken hebt, maar wel op zoek bent naar huidverjonging dan gebruikt Aleida het BBL apparaat met lagere settings, waarbij ze een zogenaamde ‘dubbele pass’ uitvoert over het gehele gezicht. Hierbij wordt het gezicht twee keer volledig behandeld, waarbij de ene pass haaks op de andere wordt gezet – met zo’n 10% overlap – zodat er geen enkel stukje huid wordt overgeslagen. Meestal zijn hier 200 tot 400 flitsen voor nodig.

Skintyte voor huidverstrakking

Het is mogelijk de Forever Young BBL te combineren met een Forever Young BBL Skintyte behandeling. Hiervoor wordt na de dubbele pass het BBL apparaat op een lagere stand gezet. Aleida: “Deze lagere golflengte correspondeert met infrarood, wat we ook kennen als warmte. Hierdoor worden de dieper gelegen huidlagen verwarmd, waardoor de collageenaanmaak wordt gestimuleerd. Daar waar de BBL behandeling zich vooral richt op huidverjonging, zorgt de Skintyte voor huidverstrakking van verslapte lichaamsdelen, zoals gezicht, kaaklijn of hals. Skintyte is volledig pijnloos.”

BBL huidverstrakking

Deze vrouw heeft 9 jaar lang 1 behandeling gehad.

Wat kost het om ‘forever young’ te zijn?

Voor een volledige behandeling van het gelaat moet je rekening houden met ongeveer 500 euro per behandeling. Bij behandeling van kleinere probleemgebieden, zoals enkele vaatjes of pigmentvlekjes, maakt Aleida een aangepaste prijs.

Eén BBL behandeling tegen zes IPL behandelingen

Aleida benadrukt dat het belangrijk is om niet naar de prijs per behandeling te kijken, maar vooral naar het totaalpakket: “In principe volstaan in het begin twee behandelingen met een tussenpose van een maand, gevolgd door ieder jaar een ‘onderhoudsbehandeling’ om de schitterende resultaten een leven lang vast te houden. Je begrijpt… deze behandeling heet niet voor niets Forever Young.”

 

Lees ook