Duur betaalde lustpil met bijwerkingen

01:56 - 01:09
luistertijd 01:56 - leestijd 01:09
Addyi de lustpil voor vrouwen

Werd donderdag nog met veel tamtam aangekondigd dat er eindelijk een lustopwekkende pil voor vrouwen op de markt is gekomen, nadat hij van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA een approval had gekregen. In de namiddag schreef The New York Times dat het bedrijf, Sprout Pharmaceucticals, het voor bijna 1 miljard euro ook meteen van de hand heeft gedaan aan Valeant Pharmaceuticals International.

Cindy Whitehead, het brein achter de pil, wordt in de media geportretteerd als een heel slimme marketingvrouw , nog voordat er al sprake was van deze verkoop. Ze kocht samen met haar man de stof flibanserin van de Duitse farmaceut Boehringer in 2011 en is sindsdien bezig geweest om de stof die aanvankelijk als antidepressivum te boek stond maar daarvoor niet werkte, maar als bijwerking wel lustopwekkend bleek te zijn, door te ontwikkelen hiervoor.

Ze had steun van de US vrouwenbeweging die vermoedde dat de Amerikaanse autoriteiten sekspillen voor vrouwen tegenhielden omdat ze dit voor vrouwen niet belangrijk achten. Seksisme dus, aldus De Volkskrant 20 augustus 2015.

Sprout had tot nu toe 100 miljoen dollar geïnvesteerd. De pil is in totaal op 11 duizend vrouwen getest. De pil, die je permanent moet slikken, is niet geheel onomstreden. De werking is klein: op een schaal van 1 tot 6 zagen testvrouwen hun verlangens groeien met 0,3 procent en de pil kan nogal wat bijwerkingen geven zoals bloeddruk verlaging, slaapproblemen, moeheid, misselijkheid. Op vrouwen in de menopauze is het niet getest. Veel seksuologen keren zich tegen de pil.

De aankoop door Valeant werd niet overal even enthousiast onthaald, de aandelenkoers kelderde met 6%. Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen lustproblemen.

Would I take it? No never…..alleen al vanwege die bijwerkingen.

Lees hier meer feiten.

De powervrouwen achter Sprout:

Lees ook